Ne maradj le a menő meggy és cseresznye szezonról!
Élénk színükből is következtethetünk rá, hogy a cseresznye és a meggy színanyagokban,
antioxidáns vegyületekben gazdag, ilyen vegyületek például az antocianinok.
A nyári szezon tökéletes időszak arra, hogy a FunkyForest csapata konzerválni tudja nektek
ezeket a finom gyümölcsöket különböző italok formájában, hogy aztán télen is levehessétek
őket a polcról. Addig is pedig irány a piac és szerezzetek be sok friss gyümölcsöt!
De mire jó a cseresznye- vagy meggylé rendszeres fogyasztása?
Varázsszérum a jobb alvásért
Melatonintartalmánál fogva rendszeres fogyasztásuk javíthatja az alvásminőséget.
Cseresznyével a köszvény és a magas vérnyomás ellen
A cseresznyelé rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a húgysavszintet és a köszvényhez
kapcsolódó gyulladás mértékét. Hogyan? A kutatók ezt a képességét a már korábban
emlegetett antocianintartalmának tulajdonítják.
Sőt, a cseresznyelé a magas vérnyomással is felveszi a harcot, szívvédő tulajdonságáért
ugyancsak színanyagai felelősek. Nagyon funky dolog, hogy egy ilyen finom ital, mint a
cseresznyelé, képes csökkenteni a köszvényes rohamok rizikóját.
Meggyel a jobb teljesítményért
Ezek a szuper növényi vegyületek, amik a meggyben is megtalálhatóak, az állóképességi
sportok esetén is előnyösek lehetnek gyulladáscsökkentő hatásuk, antioxidáns kapacitásuk és
véráramlást segítő hatásuk miatt. Utóbbinak köszönhető, hogy több oxigén juthat a
vázizmokhoz és összhatásként az izomfájdalom csökkenhet, az izomregeneráció gyorsabban
végbe mehet.
Mikor érdemes meggylevet fogyasztani és mennyit?
Napi 300-500 ml meggylé segíthet elérni a kívánt hatást.
Mivel a bélből egyszerre nem tud túl sok antocianin felszívódni, ezért érdemes az adagot két
részre elosztani a nap folyamán, az egyik adag edzés előtt 2 órával kerüljön elfogyasztásra. A
hobbi sportolóknál kisebb adag is eredményes lehet.
A mérték érték
Mint a legtöbb esetben, a gyümölcslevek fogyasztásánál is érdemes mértéket tartani. Az
általános ajánlás max. 150 ml 100%-os gyümölcslé naponta. De terápiás céllal nagyobb
dózisok is szóba jöhetnek. Egyedi igényeidről egyeztess dietetikusoddal!
Hivatkozások:
Chen, P. E., Liu, C. Y., Chien, W. H., Chien, C. W., & Tung, T. H. (2019). Effectiveness of Cherries in Reducing
Uric Acid and Gout: A Systematic Review. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM,
2019, 9896757. https://doi.org/10.1155/2019/9896757
Lipert, A., Szadkowska, I., Matusiak-Wieczorek, E., & Kochan, E. (2022). The Effect of Herbal Supplements on
Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis. Antioxidants (Basel, Switzerland), 11(8), 1419.
https://doi.org/10.3390/antiox11081419
Samara, M. T., Huhn, M., Chiocchia, V., Schneider-Thoma, J., Wiegand, M., Salanti, G., & Leucht, S. (2020).
Efficacy, acceptability, and tolerability of all available treatments for insomnia in the elderly: a systematic
review and network meta-analysis. Acta psychiatrica Scandinavica, 142(1), 6–17.
https://doi.org/10.1111/acps.13201
Polasek, D., Santhi, N., Alfonso-Miller, P., Walshe, I. H., Haskell-Ramsay, C. F., & Elder, G. J. (2023).
Nutritional interventions in treating menopause-related sleep disturbances: a systematic review. Nutrition
reviews, nuad113. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuad113
Gao, R., & Chilibeck, P. D. (2020). Effect of Tart Cherry Concentrate on Endurance Exercise Performance: A
Meta-analysis. Journal of the American College of Nutrition, 39(7), 657–664.
https://doi.org/10.1080/07315724.2020.1713246