Barion Pixel

Az ősz a forró teák, gőzölgő levesek és melengető puha pokrócok szezonja. Ilyenkor elsősorban laktató, szezonális alapanyagokból készült ételeket kívánunk, ami nem is csoda, ezek ugyanis melegítő hatásúak! Segítségükkel ráadásul a számlákon is spórolni is tudunk, hiszen a fűtő ételek növelik a hőérzetet, így könnyebben meleget tudnak varázsolni az őszi napokon. Szabó Adrienn dietetikusunk el is árulja, hogy pontosan hogyan!

Az ételekkel több úton is jól melegíthetjük testünket, lelkünket.

  • Természetesen elsősorban úgy, hogy meleg ételt fogyasztunk, levest kanalazunk, teát kortyolunk.
  • Hatékony módszer még, ha megfelelő mennyiségű energiával látjuk el magunkat, nem koplalunk, fogyókúrázunk. A bevitt kalóriák nagyon fontos tüzelőanyagok, ne törekedjünk a népszerű kalóriacsökkentett, energiaszegény élelmiszerekre.
  • Bátran használjunk fűszereket (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, borókabogyó, szerecsendió, kardamom, bors, chili, fokhagyma, méz), hiszen a csípős fűszerek jótékony hatásúak.

 

Mindig szezonálisan!

A kínai orvoslás hagyománya szerint, a szervezetünknek mindig épp arra van szüksége, ami lokálisan, szezonálisan megterem. A hideg évszakok során azonban kevesebb a friss termény hazánkban, így ilyenkor bátran támaszkodjunk a jól tárolható, tápanyagdús nyersanyagainkra:

  • olajosmagvak (dió, mogyoró, mandula, mák, tökmag, napraforgómag, lenmag) és a belőlük készült olajok (dióolaj, mandulaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj)
  • hüvelyesek (csicseriborsó, vöröslencse, barna lencse, sárgaborsó, vörösbab, fehérbab)
  • gabonafélék, álgabonák (tönköly, zab, búza, árpa, rozs, rizs, köles, hajdina, amaránt)

A szezon sztárjai mindig épp olyan nyersanyagok, melyek sütve, főzve lesznek igazán könnyen emészthetők és így kapják meg a “melegítő” jelzőt is:

  • keresztesvirágúak csoportja (brokkoli, karfiol, karalábé, kelbimbó, káposztafélék) és
  • gumósok (krumpli, batáta, csicsóka, répa, paszternák, fehérrépa, zellergumó, cékla)

 

Kedvenc melegítő receptjeim:

  • húsleves egy kis gyömbérrel, szerecsendióval
  • chilis bab fahéjjal
  • karfiol krémleves őrölt korianderrel, dió olajjal
  • sütőben sült gumós zöldségek tökmagolajjal,
  • sült zelleres hajdina pirított dióval
  • céklás barnarizs rizottó pirított mandulával, kecskesajttal

 

Példaként emeljük ki az egyik legélénkebb színű nyersanyagot, a céklát!

A cékla elkészíthető édesen és sósan is, tehető salátába, levesbe, süteménybe, reggeli zabkásába, tepsiben sült zöldségek közé, de színezhetünk vele tésztát is. Nem utolsó sorban préslé is készül belőle, amit a Funky Forest üvegbe zárt nekünk, hogy egy rohanós napon se legyen hiányunk tápláló ásványianyagokból! Extra tippként próbálátok ki, hogy Metal Mole céklás finomságátelkeverítek egy kis gyömbérrel és fahéjjal. Pompás melegítő italt készíthettek így!