Barion Pixel

admin

Megosztás

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). Szóval a 8 indok: Számít akkor az energiabevitel? Meg fog lepni a válaszom… Természetesen igen, hiszen szükség esetén testsúlycsökkenést kalóriadeficittel, gyarapodást pedig kalóriatöbblettel érhetünk el. Sőt mi, dietetikusok, használjuk például…

Mirgai Zita dietetikus írása.

Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/).

Szóval a 8 indok:

  1. A ma használt kalóriaszámítás alapjait 120 éve fektették le és sajnos nem veszi figyelembe, hogy mennyi energiába kerül a szervezetünknek lebontani (metabolizálni) az adott tápanyagot. Például a fehérjékből nyert energia 30%-át a testünk a tápanyag lebontására használja fel.
  2. Nem minden  – az ételekben található –  kalória hozzáférhető a szervezetünk számára. A felhasználás mértéke függ az adott étel fizikai struktúrájától, tápanyagmátrixától és a feldolgozás mértékétől. Jó példa erre a mandula és egyéb olajos magvak. Felmérések szerint 25%-kal kevesebb energia hasznosul a mandulából, mint ami a csomagoláson fel van tüntetve.
  3. Az előző két pontból is látszik, hogy a kalóriaszámítás rendkívül pontatlan, de ezt még tetőzi, hogy nem mindig tudjuk jól megbecsülni, mennyi ételt fogyasztottunk el. Az ételeink lemérése pedig borzasztó sok energiát emészt fel. Szerencsére erre nincs is szükség.
  4. A kalóriák nem mutatják meg étrendünk minőségét, hiszen meg tudunk enni 200 kalóriányi chipset és sült burgonyát is.
  5. Ha valaki fix kalóriabevitelhez tartja magát, az nem alkalmazkodik a változó mennyiségű fizikai aktivitáshoz, a menstruációs ciklushoz, az alvásmennyiséghez, az aktuális éhség és jóllakottság jeleihez.
  6. Ha pusztán a számokra hagyatkozunk, olyan magasabb kalóriatartalmú, de rendkívül egészséges ételeket tessékelhetünk ki az étrendünkből, mint pl. a fent is említett olajos magvak.
  7. A számolgatás könnyen kényszeressé válhat és megronthatja a kapcsolatot az ételekkel, sőt evészavarokat, rendellenes étkezési szokásokat is előidézhet.
  8. Az étkezés nem csak fiziológiai szükséglet, hanem élvezet és társas tevékenység is.

Számít akkor az energiabevitel? Meg fog lepni a válaszom… Természetesen igen, hiszen szükség esetén testsúlycsökkenést kalóriadeficittel, gyarapodást pedig kalóriatöbblettel érhetünk el. Sőt mi, dietetikusok, használjuk például étlaptervezéskor vagy táplálásterápia tervezése esetén is. Mindennapjaink során azonban legtöbbünk kiválóan egészséges étrendet tud folytatni, ha ismeri az egyénileg rá vonatkozó nyersanyagválogatási preferenciákat és figyel az éhség-, jóllakottságérzetére.

Ezt az üzenetet vidd magaddal: Kalóriaszámlálás helyett kérd szakember segítségét abban, hogy milyen alapanyagok járulnak hozzá a te személyes céljaidhoz!

Ha pedig naponta meginnál egy pohár Funky Forest gyümölcsitalt, kisétkezés – tízórai vagy uzsonna – gyanánt, azt is nyugodtan megteheted, mert adalékanyagmentes és csak természetes formában előforduló cukrokat tartalmaz!

Források

Gebauer SK, Novotny JA. Food Processing and Structure Impact the Metabolizable Energy of Almonds. Food and Function. 2016; 7 (10): 4231–4238. doi:10.1039/c6fo01076h.

Kellow J. The death of the calorie? MyNutriWeb, Expert nutrition and health learning. Retrieved from https://mynutriweb.com/the-death-of-the-calorie/ at 2024. 01. 30.

Yeo G. Why calories don’t count. MyNutriWeb, Expert nutrition and health learning. Retrieved from https://mynutriweb.com/why-calories-dont-count/ at 2024. 01. 30.

Olvass tovább!

Megérkezett az új 100%-os ribizlilé!

Recept

Ha még nem kóstoltad a Funky Forest 100% ribizli italát, akkor a következő mondatot, nem fogod teljesen átérezni, mégis higgy nekünk. Az új Funky Forest ...