Barion Pixel
,

Szabó Adrienn

Megosztás

Reflektorfényben Rusty Racoon és a ribizli!

Piroskendős mosómedvénk igazi szakértő, ha az őszi-téli immunerősítésről van szó. A Funky Forest kerekerdő lakója nem csak igazi ínyenc, hanem a vitaminok igazi mestere is, aki mindig tudja melyik szezonális finomságban lelhet belőle bőven. Szabó Adrienn dietetikusunk legújabb írásában ezért elárulja pontosan miért is olyan nagyszerű Rusty Racoon és a ribizli! Kezdjük egy mítosszal! Tudtátok,…

Piroskendős mosómedvénk igazi szakértő, ha az őszi-téli immunerősítésről van szó. A Funky Forest kerekerdő lakója nem csak igazi ínyenc, hanem a vitaminok igazi mestere is, aki mindig tudja melyik szezonális finomságban lelhet belőle bőven. Szabó Adrienn dietetikusunk legújabb írásában ezért elárulja pontosan miért is olyan nagyszerű Rusty Racoon és a ribizli!

Kezdjük egy mítosszal! Tudtátok, hogy a C-vitamin egy hőérzékeny vegyület, ezért ha forró italba teszünk citromlevet, vagy forrázzuk a csipkebogyó teát, akkor a C-vitamin tartalom gyakorlatilag eltűnik ezekből? Így van ez a hőkezelt gyümölcslevekkel is sokszor.

Bár a Funky Forest üvegekbe csak kíméletes hőkezeléssel feldolgozott gyümölcslé kerül, ezek C-vitamin tartalma is csökken. De mielőtt itt bárki abbahagyná az olvasást és a gyümölcslé kortyolgatást, elmondanánk, hogy ezek a gyümölcslevek elképesztően sok értékes anyagot tartalmaznak. A C-vitamin ugyanis csak egy pici szelete a gyümölcsök egészségvédő szerepének!

A ribizli polifenol tartalma (egészségvédő, antioxidáns hatású szerves vegyület), rendszeres fogyasztás mellett szerepet játszik például a vérrögképződés gátlásában (stroke, infarktus megelőzés).

Egy dominánsan jelenlévő betegség hazánkban a diabetes. Ezzel kapcsolatban sajnos gyakori “jó” tanács, hogy az érintettek ne fogyasszanak gyümölcsöt. Tény, hogy a mértékletesség fontos, de emellett az is tény, hogy pl. a ribizliben lévő antioxidánsok igen jelentős szerepet játszanak a cukorbetegség kezelésében és még inkább annak megelőzésében. Ha frissen fogyasztjuk ribizlit, akkor vércukor szabályozó hatásában nem csak az antioxidánsok vesznek részt, hanem a pektin (vízben oldódó rost) tartalma is.

Egészségvédő fitonutrinesei számtalan ponton hatnak szervezetünkre! Támogatják a máj méregtelenítő folyamatait, serkentik az immunrendszer jelátviteli folyamatait, a kognitív egészség megőrzésében is szerepük van, gyulladásellenes hatással bírnak.

Ha a téli időszakban frissen nem is, de gyorsfagyasztott változatban bármikor juthatunk ribizlihez, mely kiváló C-vitamin forrás, ha felengedés után, minél hamarabb elfogyasztjuk. Próbáljuk ki túrókrémhez keverve, mákos zabkása feltéteként vagy palacsinta díszítéséhez.

Rusty Racoon smoothie formában tartalmazza a ribizlit, így tökéletes megoldást kíván azoknak, akik egy kisétkezés során vagy út közben töltenék fel magukat értékes tápanyagokkal! Mosómedvénk italát fogyaszthatjuk önmagában őszi-téli immun boostként, de forró teánkat is felturbózhatunk vele, 1:1 arányban hígítva.

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

Csempésszük vissza a nyarat!

Recept

A csapból is a fenntarthatóság folyik, ami persze nem jelenti azt, hogy mindannyian figyelünk is erre. De most foglalkozzunk szabadon azzal a témával, hogy bizony, ...