Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Vitamin 1×1

Hiányállapotok, közérzet- és hangulatváltozás, kedvetlenség, fáradékonyság teljesítményromlás, hajhullás, száraz bőr, foltok a körmön, hátfájás, feledékenység, gyenge immunrendszer érzet, stb. Mindannyian szeretnénk ezekre megoldást kapni. Valami gyorsat. És persze hatékonyat. Mondjuk egy jó multivitamint. Mert többet aludni nincs időnk egy perccel sem, a telefont nem szeretnénk kevesebbet használni, nincs kapacitásunk piacra menni és a főzés is…

Hiányállapotok, közérzet- és hangulatváltozás, kedvetlenség, fáradékonyság teljesítményromlás, hajhullás, száraz bőr, foltok a körmön, hátfájás, feledékenység, gyenge immunrendszer érzet, stb. Mindannyian szeretnénk ezekre megoldást kapni. Valami gyorsat. És persze hatékonyat. Mondjuk egy jó multivitamint. Mert többet aludni nincs időnk egy perccel sem, a telefont nem szeretnénk kevesebbet használni, nincs kapacitásunk piacra menni és a főzés is túl időigényes. De sajnos, ha tudományos evidencia alapján szeretnénk javaslatot adni a felsorolt tünetekre, akkor a válasz bizony az életmódunkban, többek között az étkezésünkben rejlik. Szabó Adrienn dietetikusunk legújabb írásában ezért megosztja, hogyan alkalmazzuk a vitaminokat és alakítsunk ki olyan életmódot ami valóban minket szolgál!

Az étrend-kiegészítők forgalomba hozataláról érdemes tudni néhány dolgot.

A gyártó az első polcra kerülés előtt 8 nappal köteles a termék címkéjét bemutatni az OGYÉI felé és befizetni a közigazgatási szolgáltatási díjat. Ezután ellenőrzik, hogy a címkén leírtak a jogszabályi előírásoknak megfelelnek-e. Konkrétan magát a terméket nem vizsgálják. Az étrend-kiegészítőket olykor hajlamosak vagyunk összekeverni a gyógyszerrel. Pedig az étrend kiegészítők az élelmiszer kategóriába tartoznak. Szúrópróba szerűen persze végeznek ellenőrzéseket, de mivel elképesztő ütemben növekszik a kereslet így a kínálat is, nem lehet mindent egyesével követni. Étrend-kiegészítők közé tartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok is. (A helyes terminológia nem a táplálékkiegészítő. Ha valahol ilyet olvasunk, gyanakodjunk picit, hogy biztos jó szakembernél vagy egyáltalán valóban szakembernél vagyunk-e.)

Jó tanács, iránytű az étrend-kiegészítők rengetegében

Ha valamelyik gyártó túl nagyot, akár 100%-os garanciát ígér a készítménye hatásával kapcsolatban (erősíti az immunrendszert, energikussá tesz, fiatalság megőrző) akkor legyünk kételkedők. Persze, ezt szeretnénk hallani, csak hogy egy ilyen ígéretet csak a Jóisten tudna betartani. A tudomány sokkal óvatosabban fogalmaz: … hozzájárulhat, …szerepe lehet, … támogathatja a szervezet ilyen és olyan funkcióit. De ugyanígy érdemes elgondolkodni, hogy mennyire lehet professzionális egy termék, ha a reklámokról tökéletes influencerek mosolyognak vissza ránk, vásárlásra biztatóan.

Infúziós vitaminpótlás

Az intravénásan, nagy dózisban beadott készítmények akár kockázatot is jelenthetnek, még az egészségesek számára is, különösen, ha előzetes felmérés, labor eredmény nélkül adják be, amikor nincs is rájuk plusz szükség. Különösen veszélyes lehet ez a módszer, hisz a szervezet ebben az esetben a tápcsatornából nem annyit szív fel az ételből/étrend-kiegészítőből, amennyire szüksége van.

Jó tudni, a vitaminoknak nem csak minimum napi ajánlott mennyisége van, hanem maximális dózisa is. A megadózis egyrészt lehet toxikus mennyiség, másrészt a max dózis felett bevitt vitaminnak nem lesz extra jó hatása, amit remélnénk tőle. A C-vitamin például nagy dózisban terheli a veséket. A napi szükséglet 100-120 mg, mely vegyes étkezésből akár télen is fedezhető. Mesterséges formából azért javasolt a nagyobb mennyiség, mert rosszabb hatásfokkal érvényesül a hatóanyag (aszkorbinsav).

Bármennyire is hihetetlen vagy szakmaiatlan, esetleg elcsépelt ez a tanács, de: Vitaminokat (D-vitamin kivételével – ezt reggelivel együtt vegyük be, ne éhgyomorra) vegyes, változatos, szezonális, minél inkább hazai, jó minőségű nyersanyagokkal fedezni lehet.

Gyakori kérdés, hogy melyik vitamint mivel kombinálva érdemes, vagy mivel együtt nem szabad beszedni.

Most ugrik a majom a vízbe! Ha vegyesen, változatosan étkezünk, akkor mindent épp a megfelelő formában fogyasztunk. Ugyanis egy gyümölcsben nem csak a kívánt vitamin lesz jelen, hanem a megfelelő pH és minden egyéb kofaktor ami a megfelelő hasznosulásához
(felszívódás, beépülés stb.) kell.

Hallani persze, hogy a béta-karotin főzés hatására jobban hasznosul a répából. De ez csak az érem egyik fele. A másik oldala az, hogy nyersen több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Vagy kérdés, hogy jó-e, ha fagyasztott brokkolit veszünk. Bizony, fagyasztás során egyes antioxidánsok mennyisége nő. Ha viszont friss brokkolit veszünk, akkor feldolgozás közben több nyers brokkolit fogunk elrágcsálni, amiben aktívabb a máj méregtelenítését támogató szulforafán nevű vegyület.

Vagy remek tápanyagfelszívódást befolyásoló konyhai művelet a tükörtojás sütés. Ha a fehérje is nyers marad, nem szilárdul (denaturálódik) teljesen, akkor a fehérjében lévő avidin, mint antinutritív anyag, gátolja a tojássárgájában lévő biotint (B7-vitamin).

Ez a mit mivel, mivel ne, nyersen vagy főzve lista a végtelenségig sorolható. Tudjátok, hogy mivel érdemes bevenni egy multivitamint, ha mégis szednétek?
Hát valami olyan itallal (préslé, smoothie) ami természetes formában is tartalmaz vitaminokat, ásványianygaokat, nyomelemeket, így segítenek a multivitaminok hasznosulásában. Erre pedig a Funky Forest finomságainál keresve se találhattok jobbat!

Olvass tovább!

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.