Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Ételhulladék mentő téli receptek

A hulladékmentes vagy másnéven zero waste konyha spórolást jelent, vagy épp ellenkezőleg, gazdagságot? Sokakban él az az elképzelés, hogy ha a fenntarthatóságra törekszik, akkor az áldozat, pusztán lemondás. Holott azzal, ha törekszünk arra, hogy az otthoni étkezés minél kevesebb hulladékkal járjon, azzal rengeteget teszünk az egészségünkért, ráadásul pénztárcánkért is. Dietetikusunk elárulja, hogyan tehetünk a környezetünkért,…

A hulladékmentes vagy másnéven zero waste konyha spórolást jelent, vagy épp ellenkezőleg, gazdagságot? Sokakban él az az elképzelés, hogy ha a fenntarthatóságra törekszik, akkor az áldozat, pusztán lemondás. Holott azzal, ha törekszünk arra, hogy az otthoni étkezés minél kevesebb hulladékkal járjon, azzal rengeteget teszünk az egészségünkért, ráadásul pénztárcánkért is. Dietetikusunk elárulja, hogyan tehetünk a környezetünkért, egészségünkért és pénztárcánkért is egy hulladékmentes konyha kialakításával!

Egy okos tipp

Ha rakott karfiolt készítünk, amihez előfőzzük a karfiolt, akkor abban a főzővízben készítsük el a rizst. Főzés során ugyanis ásványianyagok, nem mellesleg íz-anyagok oldódnak ki a zöldségből, melyet így nem a lefolyóba engedünk, hanem szervezetünkbe juttatunk. Ezzel az életmóddal még inkább megvalósítható az olyan táplálkozás, mely mellett semmi szükségünk étrend-kiegészítőkre, így összességében biztos, hogy pénzt is spórolunk. Ugyancsak a karfiol és brokkoli kapcsán jótanács, hogy ne csak a rózsákat használjuk fel, hanem a torzsájukat és a levél részeket is, hiszen mind-mind ehető.

RECEPTEK

Sütőtök krémleves saját tökmagjával

A krémlevesek a zerowaste hívők kedvencei. Mivel egészségvédelem szempontjából sem javasoljuk a vegetát, hát az abban jellemző zöldségeket most nem szárítva, hanem frissen használjuk fel. Fontos, ez egy maradékmentő recept, a megadott mennyiségektől eltérni szabad, sőt!

Recept 4 főre

Leves
● 60 dkg sütőtök vagy hokkaido tök, vagy vegyesen mindkettő
● 10 dkg zellergumó
● 10 dkg petrezselyemgyökér vagy paszternák
● 2 nagy fej vöröshagyma (vagy mindenféle hagyma is kiadhatja (lila, zöld, póré)
● 1 kisebb fej fokhagyma
● 2 evőkanál repce olaj vagy más főzéshez való olaj (olíva, napraforgó)

Levesbetét
● 4 teáskanál tökmagolaj
● tök magja

A felvágott tök magját kiszedjük, és egy tálba téve, vízzel kissé megmossuk. Ezt a vizet majd használjuk fel a leveshez, ne öntsük ki. A megpucolt zöldségeket (ha valamelyik bió, megpucolni sem kell!) felkockázzuk és a repceolajon átfuttatjuk, majd felöntjük 2 liter vízzel és hozzáadjuk a megpucolt és nagy kockákra vágott sütőtököt. Ha hokkaido tökkel dolgozunk, azt szintén nem kell megpucolni! Mikor minden puha, ízesítjük sóval, borssal, chilivel és krémesre turmixoljuk. A mosott tökmagot miután kicsit lecsepegett, pici olajjal megkent serpenyőbe tesszük, meghintjük sóval és így, ahogy van, héjával együtt pirítjuk, amíg nem kezd barnulni. Mikor kész, lehúzzuk a tűzről és pici pirospaprikával meghintjük (ez a paprikás ízesítés történhet más fűszerekkel is, pl.: római kömény, curry, petrezselyem) A krémes leveshez adunk adagonként 2 evőkanál pirított tökmagot (igen, még mindig a héjával együtt) és 1-1 teáskanál tökmagolajat.

Zabkása

Zabkása szintén mindent elbír, végtelen módon variálható! Most a karácsonyi mákos sütihez vásárolt mák maradék részét javasoljuk felhasználásra. Akár az egész, akár az őrölt mák tökéletesen alkalmas arra, hogy feldobja az almás-fahéjas reggelinket.

Recept 1 főre
● 30 g zabpehely
● 10 g zabkorpa
● 5 g búzakorpa
● 10g mák
● 1 közepes alma héjával együtt reszelve
● 1 mokkáskanál fahéj
● 1 mokkáskanál méz
● 1 teáskanál dió olaj

Az olaj és a méz kivételével minden alapanyagot egy kis lábasba teszünk és annyi vízzel (vagy fele víz és fele tej/növényi ital), ami bőven ellepi, forrástól számítva 1-2 percig főzzük. Mikor kész, hozzákeverjük az olajat és a mézet. Méz helyett édesítésként 1 kanál házi lekvárt is tehetünk rá, főleg, ha van olyan, ami esetleg már rég a hűtőben vár a sorára, az üveg alján. Fontos, ha nincs otthon búzakorpa és zabkorpa, vagy csak épp búzacsíra van, ezek elhagyhatók, variálhatók szabadon.

Smoothiek

Na ez meg a másik joker kártya maradékmentéshez, ide is jöhet bármi, ami maradt a hűtőben, de már kevésbé friss, vagy csak kevés lenne egy önálló fogáshoz. Azért pedig, hogy az íze tuti finom legyen, érdemes felpattintani egy Funky Forest gyümölcslevet, amiben az ízek markánsak és a zamatok tökéjre fejlesztettek.

Írunk is egy példát, 2 főre
● 1 kis fej karalábé
● 1 kisebb szárzeller
● 1 nagy marék fejes saláta
● 1 kisebb körte
● 330 ml Wacky Wolf préslé
● 2 dl víz

Az egész feldobható, még tartalmasabbá tehető néhány kanál zabpehellyel, vagy épp házilag készített növényi ital átszűrésekor fennmaradt péppel (zab, rizs, mandula stb.)

Olvass tovább!

Clean Eating – azaz, amikor…

Életmód

A “tiszta” étkezés nem azt jelenti, hogy kézmosás után, tiszta kézzel nyúlunk az ételhez, bár ez elengedhetetlen persze. Hajlamosak vagyunk címkézni az étkezési szokásainkat, hogy ...