Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Ha nyár, akkor utazás, fagyi, strand, jégkása. És ez így van rendben.

Azért beszélünk most az élmények kapcsán a cukorról, mert bár mindig téma ez a “fehér méreg”, most különösen a kérdések kereszttüzébe került az édesítőszerekkel karöltve, a WHO május 15-i közleménye miatt, mely szerint  a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata „nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek…

Azért beszélünk most az élmények kapcsán a cukorról, mert bár mindig téma ez a “fehér méreg”, most különösen a kérdések kereszttüzébe került az édesítőszerekkel karöltve, a WHO május 15-i közleménye miatt, mely szerint  a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata „nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében”.

Gyakori tévhit, hogy a cukor, a szénhidrát megemeli a vércukor- és az inzulinszintet.

Mármint az valós, hogy ez a hatás megtörténik, de hát éppen ezért fogyasztjuk ezeket az ételeket, hogy szervezetünk gyors energiát nyerjen. Valamint fontos tény, hogy ez a vércukor emelkedés a normál tartományon belül történik meg. Egészséges emberben 2 gombóc fagyi nem fog olyan változást okozni, ami káros lenne. Sajnos ez a „cukorellenes” nézet a cukrobetegek szabályrendszeréből szinte teljesen feleslegesen szivárgott át a köztudatba.

Gyakran hallhatjuk  édesanyáktól: “megevett egy gombóc fagyit/megivott egy pohár gyümölcslevet és alig lehetett leállítani a gyereket” . Amikor a gyerekek felnőtt szemmel nézve túlpörögnek, hiperaktívak, az nem fogható egyszerűen a cukorra. Egy-egy helyzet ennél sokkal komplexebb. Amikor az iskolapadban alig ül meg, az azért is lehet, mert kevés inger éri. Amikor extrém hangosnak tűnik egy nyaraláson kapott fagyi után, az is sokkal inkább a helyzetre adott intenzív válasz.

Azért érdemes ezt tudatosítani, mert így az egyetlen felelős (cukor) helyett lehetőségünk lesz a lényegre figyelni, tehát a gyermek reakcióira. Ahelyett, hogy legyintenénk, hogy ez a cukor miatt van, párbeszédet kezdeményezhetünk a kis családtaggal, hogy mesélje el, minek örül, mit érez, mit jelent számára ez az élmény: fagyi, évzáró, együtt a család, vízparti üdülés.

Megjegyzendő mondat: Egy étel nem attól egészséges, hogy alacsony vércukorszint emelő hatása van, alacsony a glikémiás indexe! (Gondoljunk csak bele, egy szelet zsíros hús, majonézes kukoricasalátával szuper lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Ettől egészséges ételnek számít vajon?)

Gyakran, a gyors vércukoremelkedést okozó hatása miatt nem merik a gyümölcsleveket sem ajánlani gyermekeknek, egészségtudatos felnőtteknek.

Dietetikusunk válasza erre:

  • Egyrész kulcs a mértékletesség, tehát egyszerre 1-2 dl-t fogyasszunk 0,5-1 liter helyett,
  • Másrészt hibás az a szemlélet, ha csak ezt az egy tulajdonságot ragadjuk ki. Egy gyümölcslé, különösen, ha 100%-os, adalékanyag és hozzáadott cukor mentes présléről vagy smoothie-ról beszélünk, teli van antioxidánsokkal, ásványianyagokkal és ízélménnyel.
  • Harmadrészt meg még egyszer mondjuk, a vércukoremelkedés a normál tartományon belül történik meg!

Az édes íz másik pólusa, az édesítőszer

Gyermekeknek kizárólag cukorbetegség esetén javaslunk édesítőszert, abban az esetben is csak akkor, ha az édesítést épp nem tudjuk megoldani gyümölcsökkel.

Minden korosztály számára azért javasoljuk az édesítőszerek mellőzést, és a WHO is ezért int óvatosságra hosszútávon, mert az a megfigyelés, hogy azok, akik édesítőszert fogyasztanak, összességében mégis csak több kalóriát (energiát) visznek be. Ugyanis az édesítőszer kalóriamentessége azt sugallja a fogyasztók számára, hogy más fogásokból, vagy épp a cukromentesből többet, úgymond “büntetlenül” fogyaszthatnak. Az édes, intenzív ízhez való adaptáció miatt pedig minden ételből kicsit nehezebben tartanak mértéket az édesítőszert fogyasztók.

A javaslatunk tehát a nyárra, hogy utazás alkalmával bátran mondjuk igent minden helyi finomságra, mert azokon keresztül is élményeket tapasztalhatunk meg, hiszen az étel nem csupán tápanyagforrás, hanem kapcsolódási pont, közösségi esemény. Ha pedig itthon utazgatunk és egy gyors, tartalmas frissítőre vágyunk, dobjunk be egy finom, tápláló, hozzáadott cukrot és adalékot nem tartalmazó Funky Forest italt. Nyárra kifejezetten hűsít és frissít a meggyes-bodzás-almás Wacky Wolf préslé.

Olvass tovább!

Örökölt tulajdonságok vagy környezeti hatások? Az epigenetika rejtelmei

Tudástár

Az epigenetika háttere és tudománya, Funky Forest