Barion Pixel

admin

Megosztás

A napfény vitaminját télen pótolni kell!

 Mirgai Zita dietetikus írása Bár még olykor élvezhetjük a kellemes kora téli napsütést, ez már nem elég ahhoz, hogy a szervezetünk előállítsa a megfelelő mennyiségű D-vitamint, így ebben a cikkben az étrend-kiegészítés fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Kezdjük az elején! Miért fontos egyáltalán a D-vitamin? hozzájárul az ép csontozat kialakításához és megtartásához a kalciummal együtt…

 Mirgai Zita dietetikus írása

Bár még olykor élvezhetjük a kellemes kora téli napsütést, ez már nem elég ahhoz, hogy a szervezetünk előállítsa a megfelelő mennyiségű D-vitamint, így ebben a cikkben az étrend-kiegészítés fontosságára szeretném felhívni a figyelmet.

Kezdjük az elején! Miért fontos egyáltalán a D-vitamin?

  • hozzájárul az ép csontozat kialakításához és megtartásához
  • a kalciummal együtt csökkenti a csonttörések kockázatát
  • az immunrendszer működését segíti, a szervezet vírusellenes védekezését támogatja
  • gyulladáscsökkentő hatással bír
  • együttműködik a bélflóránkkal, egymás jótékony hatását erősítik
  • több betegség kezelésében is szerepe van, ilyen például a csontritkulás vagy az autoimmun betegségek

Ezek alapján el tudjuk képzelni, milyen hatása lehet annak, ha a fenti folyamatokban a vitamin nem tud szerepet vállalni.

Éljen a szabad levegő és a tudatos étrend-kiegészítés!

Magyarországon márciustól októberig fedezni tudjuk D-vitamin szükségletünket, ha 10 és 16 óra között 15-30 percet töltünk direkt napsugárzásban, fedetlen végtagokkal, vállal és arccal. A napvédő krémek sajnos gátolják a szintézist, így erre a rövid időre nem javasolt használatuk. A vitamintermelés életkorral is csökken, idősek esetében szükségessé válhat a kiegészítés a napfényes hónapokban is. Október közepétől márciusig az egész lakosság étrend-kiegészítésre szorul, mivel hazánkban a fény ilyenkor nem alkalmas D-vitamin előállításra. A nyáron, kora ősszel raktározott D-vitamin 3-4 hét alatt elhasználódik és hiány alakulhat ki.

Elhiheted, szakemberként nem célom felesleges tablettákat sózni rád, sokkal jobban pártolom, ha ételekkel fedezzük vitamin- és ásványi anyag szükségletünket. A D-vitamin kiegészítés azonban szükséges és szakmailag jól megalapozott, nem csak egy újabb hóbort!

Jó, ha tudod: szoláriumozás hatására szervezetünk nem képes D-vitamint termelni!

Mennyi az annyi?

Októbertől márciusig napi 2000 NE D-vitamin étrend-kiegészítés javasolt, de a szükséglet heti és havi adagolással is fedezhető. Tehát figyelj rá, hogy egy héten összesen 14 000 NE D-vitamint vegyél magadhoz!

A túladagolás elkerülése végett azonban ne legyen hosszú távon napi 4000 NE-nél több a beviteled!

Költséghatékony tipp: kérd a háziorvosod, hogy írjon fel neked D-vitamint, így olcsóbban hozzájuthatsz a patikában!

Vedd be a D-vitamint funky módon!

Zsírban oldódó vitamin lévén a D-vitamin hatékonyabban szívódhat fel, ha zsírtartalmú étellel együtt fogyasztod. Ha Funky Forest préslével veszed be a tablettát, az szuper választás, viszont időzítsd az egyik étkezésedhez!
A másik opció, hogy extra funky smoothiet készítesz egy kis hidegen sajtolt olaj vagy magvak hozzáadásával és máris kész a zsírtartalmú gyümölcsitalod, amivel jobban csúszik a D-vitamin étrend-kiegészítő.

Hogyan csináld?

Vedd a kedvenc présleved + a hozzá passzoló hidegen sajtolt olajat vagy olajos magvat + turbózd gyümölcsökkel + ha illik hozzá, rakhatsz bele túrót vagy joghurtot is.

Példa recept 2 főre:

  • 200 ml alma-cékla-répa préslé
  • 1 ek. hidegen sajtolt tökmagolaj
  • 1 kis alma
  • 1 kis körte

Tipp 1: ha hígabb italt szeretnél felezd le a gyümölcsadagot
Tipp 2: a gyümölcsöket nem szükséges meghámozni, így magasabb lesz az italod rosttartalma

Elkészítés: turmixold össze az hozzávalókat és már be is veheted vele a napi D-vitamin tablettád!

Mirgai Zita dietetikus

Hivatkozások:

European Food Safety Authority. (2016). Dietary reference values for vitamin D. EFSA Journal, 14(10), 1–145. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2016.4547

Takács, I., Dank, M., Majnik, J., Nagy, G., Szabó, A., Szabó, B., Szekanecz, Z., Sziller, I., Toldy, E., Tislér, A., Valkusz, Z., Várbíró, S., Wikonkál, N., & Lakatos, P. (2022). Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Osvosi Hetilap, 163(15), 575–584. https://doi.org/10.1556/650.2022.32463

Olvass tovább!

Egy asztalnál – a közös étkezés pszichológiai és biológiai fontossága az egészségünkben

Életmód

Hogy az étkezés során nem csak az étel látványa, íze, illata hat ránk, azt mindannyian tudjuk, érezzük. Óriási szerepe van annak is, hogy kikkel fogyasztjuk ...