Barion Pixel

A sütőtököt mindenki szereti. Egészen pici babák is fogyaszthatják, színe élénk, csodaszép, íze kellemesen édes, sülés közben szálló illata pedig semmihez nem fogható hangulatot képes varázsolni. Szabó Adrienn hozott is pár receptet ezzel a csoda-alapanyaggal, hogy bearanyozza a borús őszi napokat!

Bár nem sok rostot tartalmaz és viszonylag jelentős szénhidrátforrás, mégis erősen javasoljuk, hogy szezonjában bátran essünk túlzásba és fogyasszuk rendszeresen sütőtököt!

A sütőtök gazdag fitonutriensekben, azaz egészségvédő hatású növényi hatóanyagokban:

  • likopin: kiváló antioxidáns, igazolt a hatása számos daganatos elváltozás megelőzésében és a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában is.
  • béta-karotin: az A-vitamin előanyaga, így hozzájárul a látás megfelelő minőségéhez, szerepe van az immunrendszer működésében és a hámszövet regenerációjában
  • lutein: szintén felelős a látás funkciójának támogatásában, szóval mondhatjuk, hogy a sütőtök igazán szemrevaló.

A sütőtök magja is hasznos!

Ezt ne dobjuk ki, egészben, héjastól megsüthetjük egy kis olajjal és fűszerekkel keverve, hogy krémlevesre vagy tepsiben sült zöldségekre szórjuk. Jótékony hatású, a prosztatadaganat megelőzésében is szerepe van és mindkét nemnél segíti a húgyhólyag működését.

Elképesztően sok módon felhasználható:

  • sütőben megsüthetjük magában, vagy pici mézzel
  • ha gyorsan szeretnénk elkészíteni, akkor felkockázva, pici vízben/gőzben 10 perc alatt megpuhul
  • édes íze miatt tökéletes süti alapanyag
  • salátába keverhetjük
  • lehet köret többi zöldséggel együtt megsütve
  • sütőtökös-gombás rizottó kecskesajttal egy igazi gourmet fogás
  • megtölthetjük feta sajtos gabonával
  • készülhet belőle narancssárga színű gnocchi is
  • lehet tortellini töltelékként használni
  • az őszi zabkása fantasztikusan megcifrázható vele
  • egy zöldséges curryba főzve pedig igazi maradékmentő ötlet

Tudtad? A hokkaidó tököt nem kell megpucolni, héjával együtt süsd meg vékony szeletekben és 2-3 részbe vágva keverd a már kész curryhez.

A sütőtököt tényleg sokoldalúan variálhatjuk, de amit a Funky Forest művel vele, az egészen zseniális! Thirsty Tucan smoothijában az alma, mangó és gyömbér mellett szerepel fantasztikusan. Kóstoljátok meg!