Barion Pixel

Szinte mindent, így az étkezési szokásainkat is a fogyasztói társadalmat uraló pénz mozgatja. Nyilván nem mondok ezzel újdonságot, de azért szeretném ezt tudatosítani, mert az ünnepi rohanásban elfelejtünk ezzel szembenézni. Nem is csoda. A rengeteg reklám gondoskodik arról, hogy tökéletes káosz legyen a fejünkben. Hogy ez miért függ össze a túlevéssel? Azt Szabó Adrienn dietetikus cikkjéből megtudhatjátok, ahogy azt is, miként tehetünk a karácsonyi hízás ellen.

Mit látunk a reklámokban?

A cégek célja, hogy fogyasztásra ösztönözzenek bennünket. Legyen roskadásig az ünnepi asztal, a karácsonyi időszak pedig kizárólag az evésről szóljon. Az ünnepi asztalon legyen minden gyönyörű, de a jó háziasszony nem csak szépen süssön-főzzön, hanem egészségesen is. Aki pedig mindezt elkészíti, valami gyönyörű csipkés, csillogós arany és piros ruhában feszítsen a modell alkatával és a magassarkújában.

Hogyan is kellene mindennek megfelelni? Sehogy!

Egyszerűen nem kell a világ összes ételét az asztalra tenni és nem akkor kell jól éreznünk magunkat a bőrünkben, ha sikerült karácsony előtt lefogynunk 5 kg-ot, hogy aztán az ünnepek alatt kontroll nélkül ehessünk. Az emberi méltóságunk nem azon múlik, hogy mit eszünk és milyen méretű a ruhánk!

Miután felvezettük, hogy milyen nehéz mértéket tartani, mivel semmi nem ebben támogat minket, leírom a hosszútávú mértékletességgel kapcsolatos gondolataimat. Figyelem, nem egy egy soros instant válasz következik!

Hogyan tartsunk mértéket? Hogyan alakítsunk ki egészséges kapcsolatot az ételekkel? Hogyan figyeljünk a testünk jelzéseire, hogy mikor mennyi az elég? Mikor vagyunk igazán éhesek és mikor van az, hogy csak a szemünk kívánja?

Ezekre megadni a választ nem is annyira egy karácsonyi poszt témája. Ezt folyamatosan kellene tanulnunk és az ünnepek alatt nem a tudatos étkezésről olvasni. Így talán azt is javasolnám, hogy ezt a cikket mentsd el az ünnepek utánra és szívleld meg újra, most pedig szeretettel kívánunk Neked áldott karácsonyi készülődést!

A túlevés elkerülése nem egy 5 perces cikkből sajátítható el, de azért igyekszünk mankót, inspirációt adni és a gyakori sztereotípiákat átbeszélni.

Azért, hogy korlátlanul ehessünk a családi ebédből, kihagyjuk a reggelit

→ Nem jó megoldás, mert a túlevés rizikóját fokozza. Érdemes végig gondolni, hogy miért is célunk az, hogy korlátlanul együnk.

Kihagyjuk a reggelit, mert előző nap túlettük magunkat.

→ Nem biztos, hogy jó döntés, mert akkor az új nap végére is kialakulhat egy kompenzáló habzsolás, ami egy erős libikókát indít el bennünk, holott az egyensúlyra az ünnepek alatt is szüksége van szervezetünknek.

Csak salátás fogást készítünk, mert a szénhidrát (rizs, tészta, krumpli) hizlal.

→ Tudományos szempontból ez az állítás teljesen téves. Egyrészt nem egy étel hizlal, hanem az energiaigényen felül bevitt kalória. Másrészt, egy párolt rizsben akár lehet kevesebb kalória, mint egy olajos öntettel meglocsolt salátában. Továbbá pl. egy kedvelt majonézes krumplisalátát teljesen kihagyni, mikor az esetleg családi tradíció, nem csak kalóriákat spórol meg, hanem az ünnepi hagyományból is elvesz. Ilyenkor pedig megfosztjuk magunkat attól, hogy az étel több legyen, mint kalória.

Lehetőleg minden hagyományos, ételt inkább reform, light, szénhidrátcsökkentett, zsírszegény, vegán, cukormentes, laktózmentes alapanyagokból készítünk, mert ez egészségesebb.

→ Sajnos, így könnyen szólhat majd az egész asztal körül ülés az ételek beltartalmi értékeiről, ahelyett, hogy sokkal fontosabb témáknak adnánk teret. Ha valamire azt mondjuk, hogy minden mentes, hajlamosak vagyunk sokkal többet enni belőle, pedig energiatartalom szerint lehet, hogy nincs is különbség.

Ezért a túlevés ellen konklúzióként két jó tanácsom van:

  1. Kössünk békét az ételekkel, ne tiltsuk meg a finom fogásokat magunknak az ünnepen kívül sem, így jeles napokon nem akarunk majd mértéktelenül habzsolni belőlük.
  1. A tradicionális ételek mellett békésen megfér egy-egy saláta, valamint sütemények, pohárkrémek mellett gyümölcs is. Ne azt nézzük, hogy hogyan vegyünk el a családi ételekből, hanem azt, hogy hogyan tudjuk azt gazdagítani azáltal, hogy hozzáadunk más, értékes ételeket is.