Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Az örömétkezés jótékony hatásai – Azaz nem ellenség a lángos sem

Blogunkon folytatjuk a múlt heti népszerű strand-snack témát, ezúttal Szabó Adri dietetikusunk tanácsaival. Az előző bejegyzésben a legegészségesebb nyaralós ételek receptjeit osztottuk meg veletek, most pedig arról mesélünk, hogy ha mégis csak a lángos lebegne a szemeitek előtt, mivel egészítsétek ki a napotokat ahhoz, hogy bármiféle bűntudat nélkül, felszabadulva élvezhessétek a strandot! Miből áll az…

Blogunkon folytatjuk a múlt heti népszerű strand-snack témát, ezúttal Szabó Adri dietetikusunk tanácsaival. Az előző bejegyzésben a legegészségesebb nyaralós ételek receptjeit osztottuk meg veletek, most pedig arról mesélünk, hogy ha mégis csak a lángos lebegne a szemeitek előtt, mivel egészítsétek ki a napotokat ahhoz, hogy bármiféle bűntudat nélkül, felszabadulva élvezhessétek a strandot!

Miből áll az egészséges életmód? Hogyan áll fel az egyensúly testünk-lelkünk és a természet között? A vágyott ideális állapot hogyan érhető el? Nos, ha erre valaki tudja a tuti választ, írja meg nekem is!

Amit én tudok tanulmányaim és szakmai, valamint emberi tapasztalataim alapján, hogy ez egy soktényezős dolog, mert fizikai egészséget csak sporttal és táplálkozással bizony nem lehet elérni. Ez pedig egy megkérdőjelezhetetlen tény, nem csupán egy jól hangzó mondat!

Nem ellenség a lángos!

Kell hozzá például a lelki béke is – hogy az ételek színterén maradjak dietetikusként –, például béke az ételekkel. Nyaraláskor lángost enni nem bűn, büntetnünk pedig végképp nem kell magunkat utána extra edzéssel, ájulásig tartó úszással. Ha egy ételt örömmel, lelkiismeretfurdalás nélkül, a látványra, ízekre, illatokra, rágásra (az evést megelőző szakasza az étkezésnek az úgynevezett kefalikus fázis, bizony ennek is fontos szerepe van) odafigyelve majszolunk el, könnyebben emészthető lesz. Nem úgy, mintha azon agyalunk közben, hogy mennyi energiát is viszünk be, hogyan hagyhatjuk ki most kompenzálásként a vacsorát, és hogy is fogunk kinézni ez után a fürdőruhában. Egy békében elfogyasztott étkezés után ugyanis bizonyítottan fokozódik az emésztőenzimek termelődése, és csökken az étkezés utáni hasi diszkomfort is.

 Tehát ha szereted a jó fokhagymás-tejfölös-sajtos lángost, vagy az egyéb klasszikus strand-ételeket, edd őket örömmel! A harmónia része, hogy ha szeretjük, nem utasítjuk el teljesen és végletesen a hagyományos ételeket.

 Amit emellett megtehetsz

Mi aznapra bedobtunk a táskába pár kis üveg 100%-os gyümölcs-zöldség levet, ami a gyors ebédhez jó kis kiegészítő volt, a vitaminbevitelre és a folyadékpótlásra is figyelve. Amikor pedig eljött a vacsora ideje, kifejezetten kívántunk egy hatalmas adag salátát, így egy étkezésileg teljes értékű napot zárhattunk az egész napos úszás és mozgás után.

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

Így legyen egészséges a barbecue!

Dietetikus

Odaégett, túlsütött hús, adalékanyagokban bővelkedő virsli, cukros pácok, kalóriadús koktélok és még hosszan sorolhatnánk a kerti partik ínycsiklandó, ám roppant egészségtelen falatainak listáját. Ha az ...