Barion Pixel

A tavasz a színek ideje a természetben és a tányérunkon is! A mindennapokban, ha nem rutinszerű a színes zöldségek és gyümölcsök elmajszolása bizony nehéz falat mindig gondolni rájuk, Fülöp Lili dietetikusunk viszont segít, hogy ne így legyen!

Higgyétek el, én sem minden nap úgy kelek fel, hogy a zöldségek preventív hatása jár a fejemben és ez így is van rendjén. Viszont tudatosan vagy épp tudat alatt, de felismertem a jótékony hatásaikat és igyekszem napról napra változatosan beilleszteni őket, hogy jól érezzem magam a bőrömben. Ha a zöldségfogyasztás az állandóan ismétlődő salátából állna, biztosítalak benneteket, én sem enném olyan nagy lelkesedéssel.

DE! A zöldségek sokkal több lehetőséget rejtenek, mint csupán a saláták! Belépő szintnek ott vannak például a krémlevesek vagy a préslevek. Zseniálisan kombinálhatóak és fűszerezhetőek, folyékony voltuk miatt könnyen csúsznak és simán megvan velük napi 1-2 adag zöldség.

Ha nem csak az 1-2 adagra, hanem az ajánlott 5 adagra utazunk, akkor pedig irány a zöldségfasírtok és szószok világa! Egy sárgarépa, cékla vagy cukkini reszelve bátran beilleszthető húsos fasírtokba is, húsmentes opcióknál pedig használhatunk növényi fehérjeforrásokat, így például hüvelyeseket is. Remek fasírt hozzávaló a vöröslencse, nem szükséges áztatni ezért a 30 perces receptek kategória egyik vezető alapanyaga. A zöldségszószoknál azokat hívom gondolkodásra, akiknél a paradicsom püréjén kívül kevés más szósz kerül a tányérra. A paradicsom szerintem is szuper alap, de miért ne kerülhetne hozzá sárgarépa, zeller, paprika és hagymafélék? Egy tésztaételhez így is illeni fog, de rakott ételek, csőben sültek hozzávalója is lehet.

Egyébként pedig… a salátákkal sincsen semmi gond! Egy friss, ropogós retek a szendvics mellé vagy egy kellemes öntetet kapott salátakeverék is ugyanúgy lehet finom és izgalmas. Az ecetfélék, hidegen sajtolt olajok, joghurt, zöldfűszerek kombinálása más és más ízeket hoz ki a salátákból, változatosan próbálgatva messze kerülhetünk az unalmas levélrágcsálástól.