Barion Pixel

Szabó Adrienn dietetikusunk elmesélte nekünk, hogy hogyan hatnak a gyümölcsök és zöldségek az agyműködésünkre! Ha te is a természetes szellemi doppingok híve vagy, olvass tovább!

Szellemi teljesítményedet, memóriádat, érzelmi reakcióid, agyad stresszel szembeni ellenállóságát bizony természetes élelmiszerekkel is szabályozhatod. Sőt, elsősorban ezekkel, nem pedig a szintetikus vitamin formával (patikában megvehető étrendkiegészítőkkel), azok ugyanis sokkal kevésbé jól hasznosíthatóak. Ráadásul, ha természetes vitaminforrásra (gyümölcs, zöldség, vagy belőlük készült finomság, pl. @Funky Forest® préslé, smoothie) költünk, akkor energiához, ízélményhez is jutunk a hatóanyag mellett… Úgyhogy: tiszta haszon!

A színes, lédús termények nemcsak vitaminokat állítanak csatasorba kognitív funkciónk védelmében, hanem a szabadgyököket megkötő antioxidánsok (flavonoidok, például a sötét színű bogyós gyümölcsökben) gyulládesellenes, érvédő, oxidatív stresszt csökkentő hatása is az agytekervényeinket támogatja! Igen, már megint a gyulladáscsökkentő étrend a téma, ugyanis kutatások szerint ez áll a demencia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint egyéb idegrendszeri betegségek háttérben is. 

Az antioxidánsok késleltetik a korral járó szellemi funkció hanyatlást, ezért minden korosztálynak hasznos ezt a tudást gyakorlatba ültetnie: a kisiskolásnak, a munkahelyen teljesítő felnőttnek, a sokáig szellemi fittségre vágyó középkorúaknak, és így tovább. 

Irányítóközpontunk egyetlen üzemanyaga a glükóz, melynek forrásai szintén a gyümölcsök. És minek biztosít még energiát a gyümölcs? Nos, a bélfóránkat alkotó mikroorganizmusoknak a gyümölcsök színes-szagos polifenoltartalma is üzemanyag!

A mikrobiom szimbiózisban él velünk és közvetlen kapcsolatban van a neurológiai folyamatokkal, így a gyümölcsökkel nem csak a szénhidráttartalmon keresztül, de a színanyagokkal is etethetjük agysejtjeinket. Elképesztő, ugye? Velük fokozhatjuk emlékezőképességünket, ami mind a munka, mind a tanulás melllett hasznos lenne, igaz? Irány hát a Funky Forest webshopja és tankolj fel üzemanyagból!