Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

Mangó, Te szemre való!

Szép és egzotikus gyümölcs a mangó, édeskés íze miatt nem lehet nem kedvelni! Róla mesélt most nekünk három fontos tudnivalót új, Lovely Llama préslevünk apropóján Fülöp Lili dietetikusunk! Tudtad, hogy a mangóra nemcsak ránézni jó, a szemünkre is jó hatással van?! A zsírban oldódó A-vitamin köztudottan védi a szemünk egészségét, többek között a szem ideghártyájában…

Szép és egzotikus gyümölcs a mangó, édeskés íze miatt nem lehet nem kedvelni! Róla mesélt most nekünk három fontos tudnivalót új, Lovely Llama préslevünk apropóján Fülöp Lili dietetikusunk!

Tudtad, hogy a mangóra nemcsak ránézni jó, a szemünkre is jó hatással van?! A zsírban oldódó A-vitamin köztudottan védi a szemünk egészségét, többek között a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. Minél érettebb mangóval találkozunk, annál magasabb lesz az A-vitamin és provitamin tartalma is.

Ha zöldségekről-gyümölcsökről beszélünk, megszokhattuk már, hogy kiemeljük antioxidáns tartalmukat is, nem véletlenül hangoztatjuk a napi fogyasztásukat! A mangó esetében a már említett provitaminok, a lutein és a zeaxantin képesek elnyelni a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesíteni a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét. Ez egy idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség, a látásvesztés egyik fő oka. 

A hideg idő közeledtével egy-egy alkalommal a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet a déli gyümölcsök fogyasztása. Ha tehetjük törekedjünk arra, hogy még a gyümölcsben szegényebb hónapokban is keressük a hazai forrásokat és kombináljuk őket bátran, például almával (és chilivel) ahogy azt a Lovely Llama préslé esetében is élvezhetjük!

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

Reflektorfényben Rusty Racoon és a ribizli!

DietetikusÉletmód

Piroskendős mosómedvénk igazi szakértő, ha az őszi-téli immunerősítésről van szó. A Funky Forest kerekerdő lakója nem csak igazi ínyenc, hanem a vitaminok igazi mestere is, ...