Barion Pixel

Hidratáló és egészséges, de mégis funkys és izgalmas nyári ital ötleteket keresel? Akkor húzd be a kéziféket, mert megtaláltad a legtutibb frissítők lelőhelyét! Szabó Adrienn dietetikusunk ezen írásában megosztja velünk, hogyan alkothatunk tápláló és felejthetetlen koktélokat, receptjeivel pedig garantáltan lenyűgözhetjük nyári kerti partink vendégeit is.

Ha a mindennapi hidratálásról van szó, akkor mindenkinek azt javasolom, hogy a napi folyadékbevitele elsősorban vízből származzon. Szerencsére hazánkban kiváló minőségű a csapvíz, így nem kell a nagy környezetterhelő hatással és egyéb egészségügyi rizikóval járó műanyag palackos vizet fogyasztanunk. No de mi a helyzet nyáron, nyaraláskor, kerti sütögetéskor, amikor eszünk ágában sincs egyszerű csapvizet inni, de szeretnénk egészségesek maradni? Ilyenkor jönnek a képbe az alkoholmentes koktélok!

A “coctail” (koktél) és “mocking” (utánzás) elnevezésből származó, alkoholmentes frissítőket takaró mocktailok tökéletes választást nyújtanak ilyen esetekben. Nem csak színesek és izgalmasak, de kiválóan hidratálnak és nagyon táplálóak is. Ne feledkezzünk meg ugyanis arról, hogy a nyári melegben nem csak vizet veszítünk az izzadsággal, hanem ásványianyagokat is. A Funky Forest gyümölcsprésleveken alapuló ital mixek azonban ezen hiány pótlásában is támogatnak minket!

Gyömbéres zöld koktél

Ha valaki nem is tart otthon rendszeresen üdítőt, vendégség alkalmával olykor becsúszhat pár üveg szénsavas ital. Az alábbi kombinációval ezeket az italokat tudjuk “felrázni”:

Előzőleg lehűtött zöld teát keverjük össze a Tranquil Turtle itallal és egy kanál segítségével öntsük a jégkockákkal megpakolt gyömbéres üdítőre, így a 2 réteg nem keveredik össze azonnal, látványos lesz az italunk. Tetejére szórhatunk díszítésként csírát (pl.: lucerna) és mentalevelet. Ez az ital abban is segíthet a tea koffeintartalma miatt, hogy még élénkebben  lehessünk jelen a társaságban.

Pikáns dinnyés koktél

Szintén egy rétegezhető recept következik, mely szinte olyan sűrű, hogy kanalazni is tudjuk. Mivel viszonylag édes, valamint kissé pikáns, bátran javasoljuk olyan vendégségbe, ami keleti konyha tematikával bír, a csípős, fűszeres ételek mellé (pl.: indiai) nagyon jól társítható!

150 g görögdinnyét egy közepes kápia paprikával turmixoljunk krémesre, majd ezt öntsük egy üvegpohárba és tegyünk hozzá jégkockát. Erre öntsük egy kanál segítségével a lehűtött Lovely Lama italt. A pohár szélére rakjunk néhány dinnye gömböt, melyet karalábévájóval könnyen elkészíthetünk, de késsel is vághatunk tetszőleges formákat.

Smoothie szóda

Egy igazán hidratáló, könnyed koktél lehet szomjoltó egy nyári edzés vagy kocogás után is.

Üvegpohárba töltsünk 2 dl szódát, tegyünk bele jégkockát és töltsünk rá 1-2 dl kellemesen édes és picit savanyú Rusty Racoon italt, melyet ha óvatosan töltünk, nagyon szépen mutat majd. Dobjunk bele szárzellert, amivel megkeverhetjük az italt vagy el is rágcsálhatjuk hozzá. Ennek az egyszerű italnak az ízen és a folyadékpótláson kívül más hatása is van. A narancsos színű italhoz társuló zeller élénk zöld színe hatással van az agyra, stimulálja annak működését. Tehát a tálalási javaslatokat nem csak azért  írjuk le, hogy szépen fotózható legyen, hanem bizony ez is hatással bír jólétünkre, mentális állapotunkra nézve.

A mocktail kreativitásnak ne szabjanak határt a fenti receptek, bármelyik kombinálható egy aktuálisan elérhető édes gyümölccsel!