Barion Pixel

Azt már sokan tudjuk, hogy miért kell és miért érdemes zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Amikor róluk beszélünk, olyan hívószavak ötlenek fel bennünk egészségünk őreiként, mint: vitamin, ásványianyag, fitonutriens, antioxidáns, rost, víztartalom. Ez mind igaz is, most azonban Szabó Adrienn (@diet_etikus) dietetikusunk arról ír, hogy mennyire jó eszközök ezek a finomságok ahhoz, hogy étrendünk érdekes, izgalmas, ízletes, színes, értékes legyen! Olvassatok tovább!

Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket ne csak azért fogyasszuk, mert hasznosak, hanem azért is, mert szeretjük őket, ízlenek nekünk. Ez azért lényeges, mert így sokkal könnyebb beépíteni a mindennapokba a szükséges zöldség-gyümölcs fogyasztást [~ 1 kg] hosszú távon is, illetve így az étkezés is jobb élmény lehet, több lehetőséget rejt magában.

Ehhez persze érdemes új inspirációt keresni, mindig más és más formában fogyasztani a finomságokat, kipróbálni új textúrákatt és új párosításokat. Talán különösen fontos ez a nyitottság, vagy épp leleményesség egy (válogatós) gyermek esetén.

A titkos házi gumicukor recept!

A képen házi gumicukor van, mely segítségével a gyümölcslé – vagy egy 100%-os gyümölcs turmix, smoothie – izgalmas formába hozható.

Recept:
10 g zselatint a tűz fölött összekeverünk 100 ml gyümölcslével, majd folyamatosan kevergetve – 1 pillanatnyi forralás után – elzárjuk a gázt és szilikonos formába adagoljuk a zselatinos keveréket. Némelyikbe bogyós gyümölcsöket is rejthetünk (eper, málna, ribizli, szeder, áfonya). Egy éjszakát a hűtőben hagyhatjuk, hogy garantáltan könnyen kijöjjön a formából. Ha esetleg túl keménynek bizonyulna, meleg helyen pár perc alatt puhább lesz!

Semmi hozzáadott cukor, vagy mesterséges színezék, csak 2 összetevő: zselatin + bármelyik Funky Forest préslé.

A zselatin nem ellenség

Jó tudni, bár a zselatin kevésbé hatékonyan szívódik fel, mint a manapság oly sok helyen látott hidrolizált kollagén, mégis egyes vizsgálatok beszámolnak olyan eredményről, hogy 15g zselatin 50mg C-vitaminnal (pl.: itt a gumicukorba rejtett gyümölcs) elfogyasztva edzés előtt növelte az inak teljesítményét.