Barion Pixel
,

Szabó Adrienn

Megosztás

A változatos étrend őrei: a gyümölcsök!

Azt már sokan tudjuk, hogy miért kell és miért érdemes zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Amikor róluk beszélünk, olyan hívószavak ötlenek fel bennünk egészségünk őreiként, mint: vitamin, ásványianyag, fitonutriens, antioxidáns, rost, víztartalom. Ez mind igaz is, most azonban Szabó Adrienn (@diet_etikus) dietetikusunk arról ír, hogy mennyire jó eszközök ezek a finomságok ahhoz, hogy étrendünk érdekes, izgalmas, ízletes,…

Azt már sokan tudjuk, hogy miért kell és miért érdemes zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Amikor róluk beszélünk, olyan hívószavak ötlenek fel bennünk egészségünk őreiként, mint: vitamin, ásványianyag, fitonutriens, antioxidáns, rost, víztartalom. Ez mind igaz is, most azonban Szabó Adrienn (@diet_etikus) dietetikusunk arról ír, hogy mennyire jó eszközök ezek a finomságok ahhoz, hogy étrendünk érdekes, izgalmas, ízletes, színes, értékes legyen! Olvassatok tovább!

Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket ne csak azért fogyasszuk, mert hasznosak, hanem azért is, mert szeretjük őket, ízlenek nekünk. Ez azért lényeges, mert így sokkal könnyebb beépíteni a mindennapokba a szükséges zöldség-gyümölcs fogyasztást [~ 1 kg] hosszú távon is, illetve így az étkezés is jobb élmény lehet, több lehetőséget rejt magában.

Ehhez persze érdemes új inspirációt keresni, mindig más és más formában fogyasztani a finomságokat, kipróbálni új textúrákatt és új párosításokat. Talán különösen fontos ez a nyitottság, vagy épp leleményesség egy (válogatós) gyermek esetén.

A titkos házi gumicukor recept!

A képen házi gumicukor van, mely segítségével a gyümölcslé – vagy egy 100%-os gyümölcs turmix, smoothie – izgalmas formába hozható.

Recept:
10 g zselatint a tűz fölött összekeverünk 100 ml gyümölcslével, majd folyamatosan kevergetve – 1 pillanatnyi forralás után – elzárjuk a gázt és szilikonos formába adagoljuk a zselatinos keveréket. Némelyikbe bogyós gyümölcsöket is rejthetünk (eper, málna, ribizli, szeder, áfonya). Egy éjszakát a hűtőben hagyhatjuk, hogy garantáltan könnyen kijöjjön a formából. Ha esetleg túl keménynek bizonyulna, meleg helyen pár perc alatt puhább lesz!

Semmi hozzáadott cukor, vagy mesterséges színezék, csak 2 összetevő: zselatin + bármelyik Funky Forest préslé.

A zselatin nem ellenség

Jó tudni, bár a zselatin kevésbé hatékonyan szívódik fel, mint a manapság oly sok helyen látott hidrolizált kollagén, mégis egyes vizsgálatok beszámolnak olyan eredményről, hogy 15g zselatin 50mg C-vitaminnal (pl.: itt a gumicukorba rejtett gyümölcs) elfogyasztva edzés előtt növelte az inak teljesítményét.

Olvass tovább!

Böjt, léböjt, gyümölcslevek és smoothie-k!

FenntarthatóságNagykiszerelés (3L)

Táplálkozás élettanilag az a helyzet, hogy 1 leves kúra nem fogja megoldani mindazt a méregtelenítést, amit a szervezetünk véghez visz hála a máj, a vesék, ...