Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Füstölés, grillezés, károsanyagok?

Füstölés, grillezés, károsanyagok? Még tart a grillszezon, de azok se pörgessenek tovább, akik nem grilleznek otthon, vagy vendégségben, étteremben sem fogyasztanak ilyen ételeket, mert mindennapi konyhai folyamatokról is szó lesz. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) Heterociklusos aminok (HCA) Nitrózaminok Akrilamidok Ezekkel a súlyos szavakkal már mindenki találkozhatott, mindenkit riogattak már ezekkel. De miről is van szó?…

Füstölés, grillezés, károsanyagok?

Még tart a grillszezon, de azok se pörgessenek tovább, akik nem grilleznek otthon, vagy vendégségben, étteremben sem fogyasztanak ilyen ételeket, mert mindennapi konyhai folyamatokról is szó lesz.

  • Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH)
  • Heterociklusos aminok (HCA)
  • Nitrózaminok
  • Akrilamidok

Ezekkel a súlyos szavakkal már mindenki találkozhatott, mindenkit riogattak már ezekkel. De miről is van szó? Olyan, egészségre károsan ható vegyületekről, amelyekről bebizonyosodott, hogy rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás mellett hozzájárulnak a daganatos folyamatok kialakulásához.

Belélegezzük, beszívjuk, megesszük

A fent említett károsanyagokat részben a szabad tűz füstje miatt juttatjuk be a szervezetünkbe, belélelegezzük (ezért nem egészséges az illatos füstölő sem például), részben a fára csöpögő zsír égése során szívjuk be vagy kerül a grillezett ételre, részben a túlsült (feketére pirult) részek elfogyasztásával visszük be.

Nem csak a grillezett hús és zöldség tartozik ebbe a kategóriába, hanem minden, ami füstölt: hús, hal, sajt, tofu, olajosmag, só, pirospaprika …

De hát imádunk grillezni, rajongunk a füstölt árukért. Akkor most mit tegyünk, mit együnk?

– Fogyasszuk ritkán, ünnepekkor, tehát nem kell beszerezni füstölő berendezést otthonra, vagy ha van, ne grillezzünk hetente, ennyi

– Nem javasolt a mindennapi bevásárló listára tenni a szalámit, kolbászt, füstölt sonkát

– Együnk a grillezett ételek mellé bőségesen zöldségeket, saláta szedéshez használjunk nagy tányért, ne egy kis csalamádés tálkát

– Zöld fűszeres olajat használjunk a salátára, vagy a sütőben sült krumplira

– Használjunk antioxidáns hatású, hidegen sajtolt, telítetlen növényi olajokat (extra szűz olíva, tökmag, dió, napraforgó) és mindenféle friss fűszert: rozmaring, majoranna, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, lestyán, tárkony, korianderzöld, stb.

– Fűszerezzük gazdagon a grillezendő ételeket, mert a friss ízesítők olyan intenzív antioxidánsok, hogy a képződő károsanyagokat közömbösíteni képesek.

– Igyunk lehűtött gyógynövény teát (menta, kakukkfű, citromfű stb.) is a kerti parti alatt

– A nagyon égett részeket távolítsuk el. – Ez vonatkozik nem csak a húsra, zöldségekre, de a süti aljára és a kovászos kenyérre is! Hatalmas divat a kézműves kenyér, de bizony az égett héjú többet árt, mint használ.

Fekete ételek? Nem trendi!

Egy időben divatosak voltak a fekete ételek, amiket égetett zöldségekkel színeztek, de szerencsére hamvába halt – szó szerint -, már nem tarol ez a trend.

A mindennapi főzésnél is figyeljünk ezekre a káros anyagokra, amikor akkor keletkeznek például, amikor nem főzéshez alkalmas zsiradékot használunk.

 Főzéshez való, megfelelő zsiradékok:  olívaolaj, repceolaj, napraforgó olaj, szőlőmagolaj.

Mi a helyzet a pörkölt kávéval?

Bár a pörkölés során (fontos, jó esetben ez nem égetés! Éljen az újhullámos, világos pörkölésű kávéJ ) keletkezhet némi károsanyag, ez a kávé rengeteg jótékony vegyületéhez (polifenolok) képest teljesen elhanyagolható. A kávé hiába fekete, nem tartozik a káros szenvedélyek közé.

Olvass tovább!

Meleg saláták a hűvös időkre

Tudástár

A hűvös esték és a hulló falevelek mind az évszakváltást jelzik, arra hívva, hogy harmóniába kerüljünk a természet ritmusával és fokozatosan áthangoljuk az étkezéseinket a ...