Barion Pixel

A finom, változatos és egészséges étkezés az önszeretet egy fontos formája, így a mostani receptek korántsem csak szerelmespároknak szólnak. Örömet szerezhettek vele magatoknak, barátaitoknak, családotoknak, de persze a kedveseteknek is! Szabó Adrienn ínyencségei bárkit levesznek majd a lábairól. 

Valentin nap közeledtével olyan recepteket hoztunk, melyek afrodiziákumként számontartott alapanyagokat tartalmaznak. Szűrtük az alapanyag listánkat aszerint, hogy mi az, ami valóban szezonális, így nem csak hogy környezettudatos, hanem könnyen is elérhető. Így a szenvedélyért nem kell szenvedni!

Ahány internetes találat, annyiféle alapanyag lista lesz, mivel az afrodiziákum részben tudomány, de sokkal inkább több ezeréves (száj)hagyomány, misztika. Annyi viszont biztos, bármit is készítünk, ha azt szeretettel tesszük és szép színes az étel látványa, akkor mindent megtettünk, hogy a párunkhoz a hasán vezető utat is megtaláljuk.

Az afrodiziákum szó eredete a görög mitológiából ered, Afrodité nevéből, aki a szerelem és a szépség istennője. Egyes ételek jóleső elfogyasztásuk révén is képesek szerotonin termelés kiváltani, illetve bármilyen fűszer, különösen csípős ételek képesek helyi vérbőséget okozni. 

Google találat ide, Chat GPT oda, azért mi is hoztunk egy felsorolást:

  • Gumósok és gyökérzöldségek: petrezselyem gyökér, cékla, zellergumó
  • Zöldségek: édeskömény, brokkoli
  • Gombák: szarvasgomba
  • Gabonafélék: zab
  • Olajosmagvak: tökmag
  • Aszalványok: datolya, füge
  • Fűszerek: gyömbér, sáfrány, fokhagyma, szerecsendió, szegfűszeg, babérlevél, bazsalikom, chili, fahéj, kardamom
  • Állati eredetűek: halak, kakashere, tojás, fürjtojás
  • Csokoládé

Na de lássuk az ünnepi menüt, itallal, több fogással!

Ital: Berry moktél

Vajon melyik az a gyümölcs, ami minden szerelmes klisében jelen van? Hát az eper. Ez már csak a mellé tornyosult asszociációk miatt is vágyfokozó lehet. De mit tegyünk, ha sehol sem  található finom eper ilyenkor? Igyunk egy alkoholmentes koktélt a Funky Forest Berry Bear segítségével, ami 40% epret tartalmaz! 

Dobjuk fel egy kis zöld teával, hogy az este során, a munkanap végén ne kapjon el minket túl korán az álmosság. Az elkészítés egyszerű: keverjünk össze 250ml Berry Bear italt 250ml zöld teával, majd hűtsük be, adjuk hozzá jégkockát, karikázott bio citromot és tálaljuk valamilyen izgalmas pohárban.

Előétel: Sült cékla kéksajttal

Hozzávalók:

  • 300g cékla
  • 50g kék sajt
  • 50ml tej
  • 20g dió
  • 1 csokor zöld levél (koriander vagy petrezselyem)
  • opcionális: gránátalma vagy birsalmasajt

Elkészítés:

A céklákat alaposan megmossuk, zöldségmosóval átdörzsöljük. Ha picik a cékla fejek, akkor egészben hagyjuk, nagyobb cékla esetén 4 cikkbe vágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Jól záró fedeles tepsibe, vaslábasba, jénaiba tesszük, vagy alufóliába csomagoljuk és kb. 45-60 percig sütjük.

A kéksajtot (roquefort sajt) kevés tejjel elkeverjük, épp csak annyira, hogy kenhetőbb legyen. 

Egy kisebb tálba tesszük a sajtot, majd ráhalmozzuk a sült, falatnyi cikkekre vágott céklát, meghintjük koriander zölddel, vagy petrezselyemzölddel és a kissé pirított dióval. Gránátalma vagy birsalmasajt is kerülhet rá extraként.

Leves: Gyömbéres-chilis sütőtök krémleves dióolajjal, pirított tökmaggal

Hozzávalók:

  •  500g sütőtök
  • 100g zellergumó
  • 100g petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • chili, gyömbér, só, bors
  • 1 evőkanál dióolaj
  • 2 evőkanál tökmag

Elkészítés:

Az összes zöldséget megtisztítjuk, felkockázzuk és a főzéshez való olajon átfuttatjuk, pirítjuk, majd felöntjük 6 dl vízzel. Fűszerezzük, ízlés szerint, majd mikor minden puha, krémesre turmixoljuk.

A kész levesre tányéronként 1-1 kiskanál dió olajat és 1-1 kanál száraz serpenyőben pirított tökmagot teszünk.

Funky csavar: A pikáns sütőtök krémleveshez adagolt víz egy részét helyettesíthetjük Metal Mole-lal, így igazán vagány íze és izgalmas színe lesz. Különösen javasoljuk ezt a húzást, ha esetleg a céklás előétel elmaradna.

Főétel: Szarvasgombás-brokkolis zab-rizottó

Hozzávalók:

  • 150g egész zab (szárazon mérve)
  • 1 fej salott hagyma vagy vöröshagyma 
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 20g vaj
  • 300g brokkoli
  • 20g parmezán sajt
  • szarvasgomba 
  • szerecsendió, só, bors

Elkészítés:

A forró olajra rátesszük az apróra vágott hagymát, pirítjuk, hozzáadjuk a vajat is, majd mikor karamellizálódott a hagyma, ráöntjük a fehérbort, hozzáadjuk a zabot és fokozatosan adagolva 3x-os mennyiségű vízben vagy zöldség alaplében megfőzzük. Fűszerezünk és hozzáadjuk a lereszelt szarvasgombát. Mikor már majdnem puha a zab, az apró rózsákra szedett brokkolit is hozzáadjuk. Fontos, hogy nem szabad sokáig főzni a brokkolit, mert élénk zöld színét elveszti. Mikor minden kellően puha,a tűzről lehúzva hozzákeverjük a parmezán sajtot és frissen őrölt borssal meghintve tálaljuk.

Tipp: ha nem találunk piacon szarvasgombát, vegyünk szarvasgombás olajat, vagy szarvasgombát is tartalmazó gomba krémet.

Desszert: Aszalt gyümölcsös-mandulás csoki

Hozzávalók:

  • 8 szem aszalt füge
  • 4 szem aszalt datolya
  • 20g mandula 
  • 60g étcsokoládé
  • fahéj, kardamom, szegfűszeg

Elkészítés: 

Az aszalt fügét, datolyát vágjuk apró darabokra, a mandulát vágjuk csíkokra és keverjük össze az olvasztott csokival, valamint ízlés szerint a melegítő, télies fűszerekkel is ízesítsük. Zsírpapírra, vagy szilikon lapra halmozzunk kis gombócokat, és már kész is a tuti édesség, amit szilárdulás után azonnal fogyaszthatunk.

Pár tipp arról, hogy fiziológiásan mi a legfontosabb:

  1. Megfelelő hidratáció nélkül nincs megfelelő működés, tehát ha szeretnénk, hogy gördülékenyek legyenek a dolgok, egész nap figyeljünk a hidratációra és az este során is gondoskodjunk alkoholmentes frissítésről is.
  2. Az egészség szexi. A hosszútávú párkapcsolatnak sok-sok titka van, de az, ha figyelünk egymás egészségére és a színes, közös étkezéseinkre, az is biztos jó kötelék!