Barion Pixel

Ahogy figyeljük környezetünket és magunkat, azt tapasztalhatjuk, hogy egyre kevésbé elvárás és cél, hogy a karácsonyi ajándék minél nagyobb anyagi értékkel bírjon. De akkor mi a vágyunk? Szabó Adrienn dietetikusunk most megosztott velünk néhány izgalmas, DIY ajándékötletet az egészség jegyében!

Azt szeretnénk, hogy a meglepetés személyes legyen, különleges és egyedi, kézzel készített, hogy látszódjon benne a törődés, legyen értelmes, az épülésünket szolgálja, legyen élmény… És akár az elkészítése is öröm legyen, hogy a fa alá ne szétziláltan essünk be. Az ünnep azé, aki várja, aki készül rá. Igyekszünk ehhez most mi is egy kicsit hozzájárulni, ezért olyan kis gasztroajándék tippeket hoztunk, amiket 

  • már most el lehet készíteni, mert jól eláll (téli granola, karácsonyi zabkása, forraltbor fűszerkeverék)
  • nem kell órákig mennie a sütőnek hozzá (“flódni” golyó) illetve mindegyiket
  • gyermekekkel is élményteli és nem megterhelő móka elkészíteni 

Téli granola

200 g sült tök
200 g nagyszemű zabpehely
200g magkeverék (tökmag, dió, napraforgómag, lenmag)
20g méz
40g olaj (szőlőmag vagy repce)
2 nagy teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál őrölt kardamom
1 mokkáskanál só

Egy nagy tálban a sült tököt  összeturmixoljuk az olajjal, mézzel, fűszerekkel és a sóval, majd ide mérjük a zabpelyhet, a magokat (minden egészben hagyunk, egyedül a diót törjük össze kézzel durvára) és egészet alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 180 fokon 20 percig sütjük, miközben legalább 1x átkeverjük a granolát. Figyeljünk, ha kezd túl sötétbarna lenni, akkor már ég, nem spórolhatjuk meg az odafigyelést, mert sütőnként változik a szükséges idő. 

Akkor lesz igazán ropogós, ha vékony rétegben kiterítjük a tepsin és több adagban sütjük, ha sokat készítünk egyszerre. Akkor tegyük jól zárható üvegbe, dobozba, ha már teljesen kihűlt.

Karácsonyi zabkása alap

Hozzávalók 1 adagra

4-5 evőkanál nagyszemű zabpehely
1 evőkanál lenmagliszt
1 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál búzacsíra
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A hozzávalókat összekeverjük és a tetszőleges üvegbe/dobozba csomagolt kása alap mellé adagonként egy-egy üveg Metal Mole is adható, mert a fűszeres zabot víz, növényi ital vagy tej mellett akár ebben is megfőzheti az ajándékozott.

Flódni golyó

30-35 mogyorónyi golyócskához
100g alma
100g aszalt szilva
100g dió
40g egész mák
2 teáskanál fahéj
1 csipet só

A felkockázott, megpucolt almát (az almát használhatjuk héjával együtt is, vagy pucolhatjuk vastagon és készítés közben a héját így megehetjük), az aszalt szilvát és a diót a fűszerekkel késes aprítóban közel egyneműre turmixoljuk. Ha nincs nagy teljesítményű aprítónk, akkor a hozzávalókat egy tálba téve 1 percig melegítsük mikróban, így a botmixer is könnyedén viszi. Utóbbi esetén tegyük hűtőbe majd, hogy jól formázható legyen. A megformázott “flódnit” a mákszemekbe forgatjuk.

Forraltbor fűszerkeverék –  Funky Christmas edition

Szegfűszeg
Csillagánizs
Rózsabors
Kardamom
Koriandermag
Őrölt fahéj
Őrölt szerecsendió
Őrölt gyömbér

Hogyan lesz ez jó móka kisebbekkel? 

Az érdekes színű, formájú, illatú fűszerek, amikkel addig talán sosem találkoztak a kis manók, érdekesek lehetnek számukra. Figyeljünk arra, hogy ne egyenként illatolják meg az apró fűszereket (pl.: koriandermag) hanem csak a zacskó fölé dugják a kis orrukat, nehogy beszippantsák azokat. 

Elronthatatlan, mert nem ég oda, nincsenek szabályai, hogy melyik fűszert milyen arányban kell alkalmazni, bármilyen üvegbe tesszük látványos lesz, maradék szalagot, madzagot masnizhatunk rá, szép tető hiányában textilt boríthatunk rá.

Ha szeretnénk az ajándékba vitt fűszerkeveréket és vörösbort kicsit FUNKY-zni, vigyünk mellé egy üveg metal mole-t, amivel nem csak különleges ízt kölcsönözhetünk az italnak, de a cukrot és a mézet is kiválthatjuk a préslé édességével. Kicsiknek pedig egyenesen csak az alma-cékla-répa préslé fűszerezésével készítsünk forró, karácsonyi italt. Kockázott aszalt almával vagy hazai citrommal, egy-egy egész fahéj rúddal is díszíthetjük az illatos finomságot.

Mi persze azt is elhisszük, ha nem tudsz időt szánni ezeknek a recepteknek az elkészítésére! Ebben az esetben sincs ok aggodalomra, irány a Funky webshop és az ajándékutalvány, amit azonnal küldünk neked emailben!

A bogyós gyümölcsök halmaza nagyon széles skálán mozog: a szőlőtől a kiviig sok, apró magvat tartalmazó gyümölcs sorolható ide. Klasszikus esetben a málnát, epret, áfonyaféléket, ribizlit vagy a szedret emlegetjük itt. Fülöp Lili dietetikusunk most az ő szupererőikről mesélt nekünk!

A piros bogyós gyümölcsök „szuperképességeit” a bennük rejlő rostok, vitaminok és antioxidáns vegyületek adják. Utóbbiról pedig mindenképp érdemes egy kicsit részletesebben beszélgetnünk!

Azokat a vegyületeket nevezzük antioxidánsoknak, amelyek a szabadgyökök toxikus hatásaival szemben védenek minket. Jó hír, hogy a megfelelő táplálkozással Te is hozzájuk tudsz jutni, tehát egy kis tudatossággal könnyen a napi ritmus részévé varázsolhatod a bevitelüket. A gyümölcsökön kívül a zöldségek is jó antioxidáns-források, de hogy ne csak mindig őket említsük, a kakaó és a belőle készült minőségi csokoládé is rengeteget rejt belőlük!

Milyen vitaminokat keress?

A vitaminok közül antioxidáns például a C-, az E- vagy az A-vitamin, ásványi anyagok közül a cink vagy a szelén, de a flavonoidok vagy a karotinoidok is. 

A bogyósokban nagy arányban megtalálható flavonoidok rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, sőt antivirális hatással is bírnak. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, köszönhetően a már sokszor említett antociánoknak, melyek bomlástermékei képesek meggátolni az ún. „rossz” LDL-koleszterin oxidációját.

Hogyan edd őket?

A változatosságot nem véletlenül hangoztatjuk ilyen sokszor! Egy vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással tudod biztosítani azt, hogy ezek az antioxidáns vegyületek mind-mind bekerüljenek a szervezetedbe. Minél több kombinációt választasz, annál jobb eséllyel indulsz, hiszen a különböző antioxidáns vegyületek egymás hatását is segíteni tudják. Frissen vagy smoothieban, a reggeli joghurtba vagy kásába keverve, mártásként vagy süteménybe téve is bátran fogyaszd őket!

Ha pedig kifejezetten ribizli rajongó vagy, kóstold meg a legújabb Funky Forest ízt, a mangós-ribizlis Rusty Racoont!

A mai napon a két zöldség szóvivőjeként Fülöp Lili dietetikusunk megmutatja nektek, hogy szerinte miért érdemes minden héten (vagy akár minden nap! ) beilleszteni a céklát és a répát az étkezéseinkbe! Olvassatok tovább és szeressétek meg még jobban ezeket a tápanyagban gazdag és változatos gyökérzöldségeket!

Tehát, hogy miért is szeretjük annyira a répát és a céklát? Mutatom:

1. … mert sokoldalúak

Abszolút nem csak saláta zöldségek, a fasírtoktól a kencékig, sőt még édességekben is szuperül helyt állnak. Ha még nem próbáltál céklás browniet vagy sárgarépás muffint sütni, hát itt az ideje!

2. … mert igazi tápanyag bombák

A sárgarépában a béta-karotin, a C-vitamin vagy a folsav, míg a céklában a B1, B2- vitamin a kálium és a magnézium vigyáz arra, hogy minél tovább egészségesek maradhassunk.

3. … mert jó hatással van a belek egészségére

A bennük lévő rostok segítik többek között a lassabb felszívódást, az optimális bélműködést és jótékonyan hatnak a bélflóra egészségére is.

4. … mert szezonjuk van

Mindkettő zöldség szinte egész évben elérhető, de az új céklát és az őszi sárgarépát ilyenkor üdvözölhetjük a piacokon. Vásárlás után hűvös, száraz helyen tárolva sokáig élvezhetjük a frissességüket.

5. … mert finomak

Bár a cékla földes ízével nincsen mindenki barátságban, savanyúságként általában szeretett alapanyagról beszélünk. A sárgarépa édeskés ízét már egészen kis kortól kedveljük, de ha mégsem, egy préslébe „rejtve” ugye mindenki szívesen fogyasztja őket?

Szabó Adrienn dietetikusunk elmesélte nekünk, hogy hogyan hatnak a gyümölcsök és zöldségek az agyműködésünkre! Ha te is a természetes szellemi doppingok híve vagy, olvass tovább!

Szellemi teljesítményedet, memóriádat, érzelmi reakcióid, agyad stresszel szembeni ellenállóságát bizony természetes élelmiszerekkel is szabályozhatod. Sőt, elsősorban ezekkel, nem pedig a szintetikus vitamin formával (patikában megvehető étrendkiegészítőkkel), azok ugyanis sokkal kevésbé jól hasznosíthatóak. Ráadásul, ha természetes vitaminforrásra (gyümölcs, zöldség, vagy belőlük készült finomság, pl. @Funky Forest® préslé, smoothie) költünk, akkor energiához, ízélményhez is jutunk a hatóanyag mellett… Úgyhogy: tiszta haszon!

A színes, lédús termények nemcsak vitaminokat állítanak csatasorba kognitív funkciónk védelmében, hanem a szabadgyököket megkötő antioxidánsok (flavonoidok, például a sötét színű bogyós gyümölcsökben) gyulládesellenes, érvédő, oxidatív stresszt csökkentő hatása is az agytekervényeinket támogatja! Igen, már megint a gyulladáscsökkentő étrend a téma, ugyanis kutatások szerint ez áll a demencia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint egyéb idegrendszeri betegségek háttérben is. 

Az antioxidánsok késleltetik a korral járó szellemi funkció hanyatlást, ezért minden korosztálynak hasznos ezt a tudást gyakorlatba ültetnie: a kisiskolásnak, a munkahelyen teljesítő felnőttnek, a sokáig szellemi fittségre vágyó középkorúaknak, és így tovább. 

Irányítóközpontunk egyetlen üzemanyaga a glükóz, melynek forrásai szintén a gyümölcsök. És minek biztosít még energiát a gyümölcs? Nos, a bélfóránkat alkotó mikroorganizmusoknak a gyümölcsök színes-szagos polifenoltartalma is üzemanyag!

A mikrobiom szimbiózisban él velünk és közvetlen kapcsolatban van a neurológiai folyamatokkal, így a gyümölcsökkel nem csak a szénhidráttartalmon keresztül, de a színanyagokkal is etethetjük agysejtjeinket. Elképesztő, ugye? Velük fokozhatjuk emlékezőképességünket, ami mind a munka, mind a tanulás melllett hasznos lenne, igaz? Irány hát a Funky Forest webshopja és tankolj fel üzemanyagból!

Az őszi-téli időszakban otthon is többször kerül elő a turmixgép vagy a gyümölcsprés, hiszen nagy vitaminlöketet tudunk meginni a segítségükkel. Fülöp Lili dietetikusunk most 5 olyan szezonális alapanyagot szedett össze nekünk, amelyek segítségével egészséges és finom kisétkezéseket készíthettek!

Kisétkezést? Bizony! Hiszen a smoothie bár folyékony, kalóriaértékkel is rendelkezik, így érdemes egy étkezésre beterveznünk a fogyasztását, nem pedig egész nap kortyolgatni a finom nedűt. A zöldségek és gyümölcsök mellett ajánlatos extra rost- vagy zsírtartalmat is belecsempészni, hogy tovább tartson a teltségérzet. Mutatom, hogy mi az én ajánlatom!

Cékla
Nem véletlenül az egyik legkedveltebb téli zöldség: olcsó, tele van vitaminokkal és rendkívül izgalmas alapanyag! Energiatartalma alacsony, B1-, B2- és C-vitamin tartalma jelentős, ásványi anyagok közül káliumban és magnéziumban gazdag. Táplálkozástudományi szempontból a sötétlila színű darabok a legértékesebbek, a benne található flavonoidok antioxidáns hatással bírnak, megkötik a káros szabadgyököket a szervezetben.

Lenmag
Rostban gazdag alapanyag, amely fontos tápanyaga a bélben található baktériumoknak. Tartalmazza az összes esszenciális olajat, omega-3 zsírsav tartalma kimagasló. Ha őrölt formában vásároljuk, vagy otthon, egy erre alkalmas háztartási géppel megőröljük a magvakat, könnyebb emészthetőséget, jobb felszívódást tudunk biztosítani.

Körte
Polifenol tartalma segít védekezni az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól. Ebből a szempontból az antioxidáns java a héjában található, legalább hatszoros mennyiséget találhatunk itt, mint a húsában! Magas víztartalma és rosttartalma, valamint alacsony kalóriatartalma miatt ideális snack a téli napok során.

Sütőtök
A smoothie krémesítő összetevője egyértelműen a sütőtök! A sült tök édeskés zamata nagyon jól áll bármilyen turmixnak. Rendszeres fogyasztásával feltölthetjük a szervezetünket béta-karotinnal, mely az A-vitamin előanyaga és nem csak a jó látásért, de az immunvédelemért is felel! Minél sötétebb tököt választasz, annál magasabb lesz a karotintartalma. (Róla nemrég részletesebben is meséltünk, ebben a blogposztban!)

Zabpehely
A vízben oldódó rostok koronázatlan királynője a zabpehely. Segíti az étkezés utáni vércukorszint emelkedés lassítását és a koleszterinszint kordában tartásáért, sőt képes felvenni a vízben oldott káros anyagokat, így a bélben rövidebb ideig és kisebb arányban maradnak meg a különböző káros, mérgező és rákkeltő anyagok. A turmixba akár utólag is beleszórhatod!

Halloween közeledtével most az őszi hangulat egyik kulcsszereplőjét mutatjuk be, a sütőtököt. Ha nemcsak lámpást faragnál belőle, hanem az ízét is szereted, Szabó Adrienn dietetikusunk most elmeséli neked, hogy mi minden jóság van benne!

Likopin: ez a narancsos színű növényi vegyület (karotinoid) egy rendkívül erős antioxidáns, amely zsírban oldódik és nem hőérzékeny, ezért ha valami finomságot készítesz belőle, mindenképp gondolj a kísérő zsiradékokra is (az én sült tök receptemben ez a dió, és a sütéshez használt szőlőmagolaj). A likopin tehát akkor is értékes tápanyag marad, ha hőkezelve van a sütőtök (mint a Funky Forest sütőtökös smoothie esetén, az eltarthatóság érdekében), így egyes daganattípusok (pl.: prosztata) prevenciójában is szerepe lehet. 

Béta-karotin: ő abban segít, hogy a bőrünk télen is szép legyen, valamint ő az immunfunkciókat támogató A-vitamin előanyaga is. 

Lutein: nagy koncentrációban található a szemben, a sárgafoltban, melyet ha rendszeresen pótlunk, az időskori látásromlás rizikóját csökkenthetjük.

Az édes sütőtök kiválóan helyettesíti a nyáron kéznél lévő gyümölcsöket. Kellemes íze kiváló cukorhelyettesítő, ha figyelnénk arra, hogy ne a nagyobb ökológiai lábnyomú banánnal édesítsük finomságainkat (például muffint, kenyeret) vagy épp a smoothie-t, és kiváló hideg salátákban és húsok mellé is, hogy azok laktatóbbak és izgalmasabbak legyenek. 

A sütőtök sütve időigényes, de vízben pillanatok alatt megpuhul, így könnyen készíthető belőle receptekhez használható sütőtökpüré.

Jó hír a kisgyermekes édesanyáknak, hogy a sütőtök 6 hónapos kortól biztonságosan adható, így nem kell bánni, hogy a hozzátáplálás nem nyáron indul, ennek a szezonnak is megvannak a pürézhető édes terményei.

Szép és egzotikus gyümölcs a mangó, édeskés íze miatt nem lehet nem kedvelni! Róla mesélt most nekünk három fontos tudnivalót új, Lovely Llama préslevünk apropóján Fülöp Lili dietetikusunk!

Tudtad, hogy a mangóra nemcsak ránézni jó, a szemünkre is jó hatással van?! A zsírban oldódó A-vitamin köztudottan védi a szemünk egészségét, többek között a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. Minél érettebb mangóval találkozunk, annál magasabb lesz az A-vitamin és provitamin tartalma is.

Ha zöldségekről-gyümölcsökről beszélünk, megszokhattuk már, hogy kiemeljük antioxidáns tartalmukat is, nem véletlenül hangoztatjuk a napi fogyasztásukat! A mangó esetében a már említett provitaminok, a lutein és a zeaxantin képesek elnyelni a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesíteni a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét. Ez egy idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség, a látásvesztés egyik fő oka. 

A hideg idő közeledtével egy-egy alkalommal a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet a déli gyümölcsök fogyasztása. Ha tehetjük törekedjünk arra, hogy még a gyümölcsben szegényebb hónapokban is keressük a hazai forrásokat és kombináljuk őket bátran, például almával (és chilivel) ahogy azt a Lovely Llama préslé esetében is élvezhetjük!

Smoothie bowl: azaz a terített asztalon rendezett divatbemutatók nyertese, ami nemcsak trendi, de az egészségtudatos életmódba is illeszthető! Róluk mesél most nekünk Szabó Adrienn dietetikus!

A smoothie bowl egy folyadék és fagyasztott gyümölcs és/vagy zöldség krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszíthetünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető, elviteles pohárba/befőttes üvegbe áttöltve, szuper útravaló is lehet. Ha a színpompás tálak gyümölcs alapúak, készíthetjük vendégség alkalmával, sütemény helyett édességként, fogyaszthatjuk edzés előtt 1-1,5 órával, amikor jól felszívódó szénhidrát-forrásra van szükségünk, meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket, párunkat. De ami a legjobb: választhatjuk különösebb apropó nélkül, amikor csak megkívánjuk. 

Az étkezésekben, ételkészítésben egy nagyon jó élményforrás lehet, ha bátran variáljuk az összetevőket. Így van ez a smoothie esetén is, úgy kombinálhatjuk az alapanyagokat, ahogy csak szeretnénk, nincs szabály, így lehet a turmixunk több, mint egyszerű gyümölcs-zöldség smoothie.

Az alap lehet sokféle fagyasztott zöldség (pl.: uborka, cukkini, spenót, sóska, fodros kel, karfiol, brokkoli), kiegészíthetjük akár csírákkal (pl.: lucerna, brokkoli) is,  mindezt ízesíthetjük  kevés gyümölccsel vagy akár 100%-os gyümölcslével, és folyadékként egyszerűen csapvizet vagy akár zöld/gyógynövény teát adjunk hozzá. Dúsítsuk az egészet rostforrásokkal (lenmagliszt, lenmagpehely, zabkorpa), ezzel a szénhidrátok felszívódási sebességét is lassíthatjuk. Használjunk teljesértékű (túró, ricotta) vagy növényi (csicseriborsó, fehérbab, mandulavaj, dióvaj) fehérjeforrást, gondoskodjunk jó fajta zsiradékokról (lenmagolaj, dióolaj). Végül pedig fűszereket (fahéj, kardamom, tonkabab, szegfűszeg, ánizs, édeskömény, kurkuma, karobpor) is adhatunk a sűrű és krémes italunkhoz, ez még kalandosabbá teheti mixet.

Ha úgy érzed, a Te diétádba, életmódodba nem beilleszthető egy smoothie bowl, egy 100%-os préslé, vagy épp túl sok csatornán hallottál már (pletykákat!) a gyümölcsökről, ami miatt eddig elutasítottad, javasoljuk, hogy vegyél részt egyéni konzultáción, ahol szakember lehet segítségedre a betegségedben/állapotodban, a felületes cikkekkel légy kritikus, és bátran hallgass tested és lelked jelzéseire, egyél jóízűen.

Az őszi(-téli) időszak beköszöntével a vitaminpótlás és az immunrendszer erősítése olyan hívószavak, amelyek minden évben előkerülnek, beszélgessünk hát róluk mi is egy kicsit! Az alábbiakban Fülöp Lili dietetikusunk vezet be minket az immunerősítés tudományába!

Mielőtt még belevágnánk a közepébe, egy zárójeles megjegyzést engedjetek meg nekem! A vitaminokról (sajnos) inkább asszociálunk a tablettákra, mint a friss, szezonális zöldségekre-gyümölcsökre, de mi, dietetikusok általában nem feltétlenül buzdítjuk az egészséges embereket a szedésükre. Ez alól egyetlen kivétel van, mégpedig a D-vitamin, amelynek pótlására ősztől-tavaszig mindenképp (de legtöbb esetben egész évben) minimum 2-3000 NE napi mennyiségben szükségünk van. Bár számos olyan élelmiszer van, amely természetes vagy dúsított formában tartalmaz ugyan D-vitamint, ilyenek a zsírosabb halak, a halmáj, a tojássárgája, vagy a különböző dúsított margarinok, tejtermékek, teljes értékű gabonát tartalmazó cereáliák, de csupán táplálkozással nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni a megfelelő D-vitamin ellátottsághoz.

Ezen kívül azonban, azt kell, hogy mondjam, tudatos táplálkozással bizony sikerülhet minden értékes tápanyagot a szervezetünkbe juttatni. Tudom elcsépelt, de nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, az általános ajánlás a napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása, amely főleg a téli időszakban okozhat némi fejtörést számunkra. A zöldségek és gyümölcsök alapvető részei az egészséges táplálkozásnak, vitaminok és ásványi anyagok mellett élelmi rostot és antioxidánsokat szolgáltatnak a szervezetnek.

Októberben szezonja van például az almának, batátának, birsalmának, brokkolinak, céklának, cukkininek, csicsókának, fejes káposztának, fodros kelnek, fügének, gesztenyének, reteknek, karalábénak, karfiolnak, padlizsánnak, salátaféléknek, sárgarépának, sütőtöknek és a szőlőnek is. Már ahogy írom, összefut a nyál a számban, mennyi színes finomság! De ne feledkezzünk el a hüvelyesekről és az olajos magvakról sem, hiszen szintén fontos tápanyagokat biztosíthatnak számunkra a hűvösebb napokon.

A teljesen érett zöldségek és gyümölcsök rendelkeznek a legmagasabb vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalommal, így ha frissen vásároljuk is érdemes minél hamarabb, 1-2 napon belül elfogyasztani a megvásárolt alapanyagot. A legnagyobb mértékű csökkenés a C-vitamin tartalomban van, amelynek mértéke akár 2 nap alatt a felére csökkenhet. Megfelelő tárolási módszert választva, ami lehet akár a fagyasztás, de a savanyítás is – az alapanyagok több hónapig is tárolhatóak minimális tápanyagveszteséggel. 

A friss zöldségek és gyümölcsök nagy részét (főleg ha külföldről érkezik) még a teljes érés előtt leszüretelik, így biztosítva azt, hogy mire hozzánk, illetve a boltok polcaira kerül a termék, már érett formában találkozhassunk velük. A hosszú szállítás, tárolás vagy a polcokon töltött idő alatt (amely akár több hét is lehet!) a növények az értékes tápanyagokból is folyamatosan veszítenek. Ezért fontos, hogy ha igazán friss és vitamindús zöldséget és gyümölcsöt szeretnénk vásárolni, bizony érdemes venni a fáradtságot és elmenni a piacra, ahol helyi termelőktől, frissen szedett, maximális vitamintartalommal rendelkező finomságokhoz juthatunk. Ennél már csak egy fokkal tudatosabb lépés, ha a helyi termelő a vegyszermentességre is odafigyel! Támogassuk a hazai termelőket és vállalkozásokat azzal, hogy mellettük tesszük le a voksunkat. 

Ne féljünk tehát, maradjunk kiegyensúlyozottak és az immunrendszerünk is hálás lesz érte!

Az egészséges étkezésnek nem egy kulcsa, hanem egy egész kulcscsomója van, amelynek egyik legfontosabb eleme a szezonalitás! Erről mesél nekünk most dietetikusunk, Szabó Adrienn!

Jelenleg – két évszak határán állva – még elérhető néhány nyári kincs, de már megjelentek az igazi őszi csemegék is. Ilyenkor érdemes a – gyümölcsökben kissé korlátozottabb – hideg időszakra felkészülni és lehetőségeinkhez mérten konzerválni a mostani ízekből: fagyasztani, befőzni. Persze, ha valakinek nem fekszik ez a raktározó, mókus-üzemmód, bátran csemegézhet télen is szezonálisan: ilyenkor középpontba kerülhetnek a káposztafélék, gumósok, hüvelyesek, savanyúságok és olajos magvak. 

Na de miért is tegyünk el a friss nyári gyümölcsöket fagyasztva vagy befőzve? A házilag eltett lekvár környezetterhelése szignifikánsan kisebb, mint a nagyüzemi előállítás, és ha mi teszünk fagyasztóba terményt – akár újrahasznosított csomagolásba –, kikerülhetünk jelentős mennyiségű csomagolóanyagot, logisztikai pontot és szállítási fázist. 

Hogyan főzök be én?

Kifőzött, forró üvegbe kerül a még rotyogó gyümölcs, vagy épp zöldség és azzal színültig töltöm a sterilizált üveget, melyet azonnal lezárok a kifőzött tetővel. Sem tartósítószer, sem cukor nem kerül bele. Bár a vitamintartalom sérül, de az antioxidánsok, ízek, illatok, rostok nagyrészt maradnak, sőt koncentrálódnak. 

Ha pedig befőzés helyett inkább mással töltenéd az időd, bízd a szezonális gyümölcsök megőrzését a profikra és válaszd a kíméletes hőkezeléssel konzervált gyümölcsleveket: a Funky Forest is így teszi el neked például a meggyet még a nyári szezonban, és így élvezheted az ízt egész évben a finom bodzás préslé formájában!

Csípős ízeket kedvelők figyelem! Ha lángol a nyelved a csípős ízektől, te ezt mégis kedveled, akkor most Fülöp Lili dietetikusunk elmeséli neked, hogy csípős ételek fogyasztásakor mi és miért történik Veled.

A chilipaprikában lévő kapszaicin a ludas, ami nagy mennyiségben ugyan mérgező (nem véletlen, hiszen ez a növény védelmére szolgáló alkaloid, amely távol tartja a kártevőket), de kis mennyiségben fogyasztva kellemes-kellemetlen – kinek mi? – csípősséget okoz számodra. 

Hogyan?

A szánkban és a nyelvünkben található érzőidegekre hatva fájdalmat okoz, amelyre a szervezet endorfin termeléssel válaszol (igen, ez az úgynevezett boldogsághormon) és fájdalomcsillapító hatást biztosít. Ha igazi csípősségre vágysz, akkor jó ha tudod, a paprika ereiben találhatod meg a legmagasabb kapszaicin koncentrációt, ha viszont neked nem tesz jót a csípősség, akkor ez az a rész, amit ki kell vágnod. Hidd el, még így is érezheted a lángolást!

A konyhatechnológiai trükkökkel sem árt tisztában lenni, itt két fontos dologra hívnám fel a figyelmed. 

  1. Ha végeztél a paprika felvágásával, sose felejts el kezet mosni, kellemetlen élmény lehet ugyanis, ha a szemedhez nyúlsz az erek eltávolítása után.
  2. Ha túl csípősre sikerült az ételed, ne a vizet használd csillapítóként, inkább keverj egy kis tejet vagy joghurtot az ételedhez. A bennük lévő kazein (fehérje) vonzza a kapszaicin molekuláit, ezáltal azt a receptorainkból kioldja és enyhíti a túlzásba vitt chili hatását.

Jó hír, hogy minél több chilit fogyasztunk, annál toleránsabbá válik a szervezetünk. Ha pedig rendszeresen fogyasztjuk, antioxidáns, gyulladásgátló és rákprevenciós hatásait is élvezhetjük! Úgyhogy chilire föl!

Minden időszaknak megvan a maga varázsa és az adott terhe is, nincs ez másképp az ősszel sem. A megnövekedett stressz ellensúlyozásáról mesél most nekünk Szabó Adrienn dietetikusunk.

A pihentető nyári időszakhoz képest ősszel határozottan több a mentálisan stresszes helyzet, és erre minden korosztályból tudunk példát említeni. Kisebbeknél, hogy kinek milyen új cucca van a suliban az új tanévben, vagy épp ki lesz az új padtársa. Nagyobbaknál, hogy melyik osztálytársuk milyen menő helyen volt nyaralni. Egyetemistáknál a tárgyfelvétel vagy az új órarend stressze, ami mellett nehéz beiktatni a munkát, dolgozó szülőknél pedig az évközbeni menedzsmentbe való visszarázódás terhe. Indulnak a konferenciák, a meetingek, a beszámolók, és már ezek olvasásával is hergeljük magunkat…

A fokozott helyzetek jelentősebb szabadgyök-termelődéssel járnak, melyet persze a szervezet egy bizonyos szintig kompenzál antioxidáns vegyületek előállításával, de érdemes ezeket a javító folyamatokat az ősszel is rendelkezésre álló zöldségekkel és a még igazán sokféle gyümölccsel megtámogatni.

Tévhitek a gyümölcscukorról

Tévhit, hogy szenzációs őszi terményünket, a szőlőt fogyasztani tilos, vagy minimum alaposan korlátozandó, mert sok benne a gyümölcscukor! Az édes szemek ugyanis számtalan értékes vegyületet zárnak magukba, hiba lenne csupán gyümölcscukrot látni benne.

Ehhez hasonlóan felesleges tartani a gyümölcslevektől is, mert a bennük lévő fruktóz egy kiegyensúlyozott étrendben minden nehézség nélkül helyet kaphat. Ez pedig tiszta szerencse: az adalékanyagmentes gyümölcslé is része lehet a káros folyamatok elleni küzdelemnek, ugyanis a bioaktív vegyületek a tartósító hőközlés ellenére is megmaradnak. És lássuk be, könyvtárban kicsit praktikusabb antioxidáns forrás egy üvegbe zárt gyümölcs, mint a csöpögő és lédús, különösen, ha előbbi kortyolgatásával akár az energiaitalt vagy más koffeines terméket is ki tudunk váltani.

A kisétkezések elengedhetetlen részei a gyerekek napi étkezésének, hiszen ezek azok a kis apróságok, gyors falatok, amelyeket a szünetben a reggeli és az ebéd között, vagy a délutáni elfoglaltságok előtt fogyaszthatnak el. Itt a sulikezdés, ami egyben az állandó fejtörés kezdete is: mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

A tartalmas és változatos tízórai vagy uzsonna elkészítése igazi kihívás, ugyanis ha a gyerkőc úgy dönt, hogy a csomagolt étel nem szimpatikus neki, akkor érintetlenül hozza vissza a nap végén a gondosan összeállított falatokat. A suliban a gondolkodáshoz, de a sportoláshoz és a különórákhoz is mind-mind energiára van szükség, ezért fontos, hogy a „betervezett ételek” valóban el is fogyjanak.

Ha végiggondolunk egy átlagos napot, gyümölcsöket általában csak a kisétkezésekre fogyasztunk, tehát ha nem csomagolunk belőle a gyermekünknek az uzsonnás táskába, könnyen lehet, hogy kimarad a napi gyümölcsfogyasztás. A gyerekek viszont nagyon fogékonyak a színek iránt, így egy színesre pakolt uzsonnás dobozzal egyszerűen meggyőzhetjük őket a kisétkezések fontosságáról.

A keksz vagy néhány szem olajos mag jó kiegészítője lehetnek a gyümölcsnek. Ha a gyermekünk szereti a korpás, magasabb rosttartalmú, kekszeket, érdemes azokkal is próbálkozni – egy házi zabpelyhes keksz például igazán gyerekbarát finomság –, az olajos magvakból pedig próbáljuk a sótlan verziót a dobozba pakolni.

A klasszikus szendvics minden uzsonnás doboz elengedhetetlen kelléke. A fehér kenyeret időnként felválhatja a teljes kiőrlésű változata, de ne felejtsük el, sok kóstolás szükséges az új ízek elfogadásához, legyünk türelmesek és szép lassan terelgessük a kicsiket a magasabb rosttartalmú pékáruk felé. A változatosság fontos, ezért a megszokott vajon vagy margarinon kívül, vékony sajtkrém vagy valamilyen zöldséges kence is kerülhet a pékáruk tetejére, amire jó minőségű fehérjeforrást (például sonkát, sajtot) tehetünk. Ami lényeges, hogy a szendvicsbe mindig kerüljön zöldség – paprika, paradicsom, uborka, retek, saláta, szezontól függően számos lehetőség közül választhatunk! Ha a gyerkőc csak egyet szeret, akkor annak mindenképp a szendvicsben a helye, később pedig igyekezzünk bővíteni a palettát.

Finom falatként néhány kocka étcsokoládé, nápolyi, egy müzliszelet, olykor egy péksütemény is helyet kaphat a dobozban. Ha biztosak vagyunk benne, hogy még délelőtt elfogy, akkor a joghurt vagy egy gyümölcsös túrókrém is jó alternatíva lehet, hogy fent tudjuk tartani a csomagok változatosságát.

A gyerekek kulacsa induláskor mindig legyen feltöltve vízzel, és biztassuk őket arra, hogy a suliban legalább egyszer töltsék újra őket. 

Végső tippként pedig törekedjünk arra, hogy minél több minden otthon és akár közösen készüljön. Mindig beszéljük meg a gyerekekkel is, hogy mi kerül a csomagba és vonjuk be őket az elkészítésbe is, ha van kedvük hozzá. Amellett, hogy ezzel tudatosságra taníthatjuk őket, az érdeklődésüket is felkelthetjük a kisétkezések iránt, így garantáltan elfogynak majd a közösen csomagolt finomságok!

A “tiszta” étkezés nem azt jelenti, hogy kézmosás után, tiszta kézzel nyúlunk az ételhez, bár ez elengedhetetlen persze.

Hajlamosak vagyunk címkézni az étkezési szokásainkat, hogy könnyebben összefoglalhassuk, milyen elvek mentén alakítjuk ki táplálkozásunk, mi a “hitvallásunk”. Azonban némelyik elnevezés korlátozó tényezővé és ártalmassá is válhat.

A clean eating kiindulópontja jószándékú, mert arra sarkall, hogy minél értékesebb tápanyag-összetételű, és minél kevésbé feldolgozott ételeket fogyasszunk, kerüljük az adalékanyagokat, mesterséges aromákat, ízfokozókat, vegyszer maradványt tartalmazó terményeket, antibiotikummal túlkezelt állati eredetű élelmiszereket. 

Fontos azonban, hogy a “clean eating” kényszeresen kizár számtalan élelmiszert, amelyeket így könnyedén bélyegezhetünk meg “not clean” azaz piszkos, káros ételeknek. Ez egyáltalán nem helytálló kategorizálás. Mikor pedig a rohanó hétköznapokon “rosszul” étkezünk, ha életszerűen és nem mindig úgy választunk finom falatokat, ahogy azt tökéletesnek hisszük, hajlamosak vagyunk neheztelni magunkra, szükségtelen bűntudattal ostorozva magunkat. 

Az én javaslataim a következők:

  • Kerüld el a merev táplálkozási ajánlásokat, és bátran utasítsd el a lelkiismeretfurdalásra okot adó javaslatokat is!
  • Igenis lehet egészséges a testnek és léleknek mindaz, ami finom, sőt! Csak az lehet jótékony hatású, amit örömmel fogyasztunk el.

Így kapcsolódnak össze a fentiek a Funky Forest italaival! Ezek az élvezetes és finom (!), üvegbe zárt préslevek és smoothie-k nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, adalékanyagot, tartósítószert, csak és kizárólag a hidegen préselt gyümölcsöt és zöldséget. Fogyaszd őket bátran, bűntudatmentesen, minden nap!

 

Azt már sokan tudjuk, hogy miért kell és miért érdemes zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Amikor róluk beszélünk, olyan hívószavak ötlenek fel bennünk egészségünk őreiként, mint: vitamin, ásványianyag, fitonutriens, antioxidáns, rost, víztartalom. Ez mind igaz is, most azonban Szabó Adrienn (@diet_etikus) dietetikusunk arról ír, hogy mennyire jó eszközök ezek a finomságok ahhoz, hogy étrendünk érdekes, izgalmas, ízletes, színes, értékes legyen! Olvassatok tovább!

Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket ne csak azért fogyasszuk, mert hasznosak, hanem azért is, mert szeretjük őket, ízlenek nekünk. Ez azért lényeges, mert így sokkal könnyebb beépíteni a mindennapokba a szükséges zöldség-gyümölcs fogyasztást [~ 1 kg] hosszú távon is, illetve így az étkezés is jobb élmény lehet, több lehetőséget rejt magában.

Ehhez persze érdemes új inspirációt keresni, mindig más és más formában fogyasztani a finomságokat, kipróbálni új textúrákatt és új párosításokat. Talán különösen fontos ez a nyitottság, vagy épp leleményesség egy (válogatós) gyermek esetén.

A titkos házi gumicukor recept!

A képen házi gumicukor van, mely segítségével a gyümölcslé – vagy egy 100%-os gyümölcs turmix, smoothie – izgalmas formába hozható.

Recept:
10 g zselatint a tűz fölött összekeverünk 100 ml gyümölcslével, majd folyamatosan kevergetve – 1 pillanatnyi forralás után – elzárjuk a gázt és szilikonos formába adagoljuk a zselatinos keveréket. Némelyikbe bogyós gyümölcsöket is rejthetünk (eper, málna, ribizli, szeder, áfonya). Egy éjszakát a hűtőben hagyhatjuk, hogy garantáltan könnyen kijöjjön a formából. Ha esetleg túl keménynek bizonyulna, meleg helyen pár perc alatt puhább lesz!

Semmi hozzáadott cukor, vagy mesterséges színezék, csak 2 összetevő: zselatin + bármelyik Funky Forest préslé.

A zselatin nem ellenség

Jó tudni, bár a zselatin kevésbé hatékonyan szívódik fel, mint a manapság oly sok helyen látott hidrolizált kollagén, mégis egyes vizsgálatok beszámolnak olyan eredményről, hogy 15g zselatin 50mg C-vitaminnal (pl.: itt a gumicukorba rejtett gyümölcs) elfogyasztva edzés előtt növelte az inak teljesítményét.

Májustól júliusig, pirostól a bordóig, fanyartól az édesig élvezhetjük a meggyet minden szupererejével együtt. Fülöp Lili (@lilivilaga) dietetikusunk most a #WackyWolf alapjául szolgáló nyári gyümölcsről mesélt nekünk egy kicsit.

Hatalmas szerencsénk van, hogy a meggy számára kedvező éghajlaton élünk, el sem tudnánk képzelni az életet nélküle! Még jobban értékeljük a szerencsénket, ha megtudjuk, hogy a világ számos országában a friss meggyet szinte nem is ismerik, csak feldolgozott formában fogyasztják.

Miért is imádjuk a meggyet?

Többek között az antioxidáns-tartalma miatt mindenképp érdemes nyersen az étrendünkbe illeszteni. A pirosas-bordós gyümölcsök jótékony hatású vegyülete, színanyagcsoportja; az antociánok pedig erős gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságokat biztosítanak többek között ennek a gyümölcsnek is. Kesernyés ízét pedig akár más édes gyümölccsel ellensúlyozhatjuk, ha úgy tartja kedvünk.

A meggy hatalmas népszerűségnek örvend, akár a népdalokról, akár a nagyijaink kedvenc sütijeiről van szó. Nem csoda hát, hogy az alma után a meggy a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs hazánkban! Ha egy kicsit is buzog benned a fenntarthatóság iránti vágy, akkor érdemes a hazai meggyet keresned a piacon és bátran fagyaszd is le, ha télen is élvezni szeretnéd az ízt, ami a nagy hidegben egy pillanatra újra a nyarat varázsolhat a szádba.

A sportolók titkos fegyvere!

Edzéskor is jusson eszedbe a meggy, ugyanis a céklalé mellett ő is rendelkezik néhány, a sportolók számára hasznos tulajdonsággal. Kutatások alapján a regeneráció ütemét és az izomláz mértékét tudja pozitív irányba befolyásolni, például a magas antioxidáns-kapacitás és a gyulladáscsökkentő hatás révén. Erre körülbelül 300 ml préselt meggylé alkalmas, edzés előtt és edzés után is (minél hamarabb, ideálisan fél órán belül) alkalmazható.

Egyébként pedig remek szomjoltó, akár higított állapotban limonádéként, akár préslé formájában a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet.

Blogunkon folytatjuk a múlt heti népszerű strand-snack témát, ezúttal Szabó Adri dietetikusunk tanácsaival. Az előző bejegyzésben a legegészségesebb nyaralós ételek receptjeit osztottuk meg veletek, most pedig arról mesélünk, hogy ha mégis csak a lángos lebegne a szemeitek előtt, mivel egészítsétek ki a napotokat ahhoz, hogy bármiféle bűntudat nélkül, felszabadulva élvezhessétek a strandot!

Miből áll az egészséges életmód? Hogyan áll fel az egyensúly testünk-lelkünk és a természet között? A vágyott ideális állapot hogyan érhető el? Nos, ha erre valaki tudja a tuti választ, írja meg nekem is!

Amit én tudok tanulmányaim és szakmai, valamint emberi tapasztalataim alapján, hogy ez egy soktényezős dolog, mert fizikai egészséget csak sporttal és táplálkozással bizony nem lehet elérni. Ez pedig egy megkérdőjelezhetetlen tény, nem csupán egy jól hangzó mondat!

Nem ellenség a lángos!

Kell hozzá például a lelki béke is – hogy az ételek színterén maradjak dietetikusként –, például béke az ételekkel. Nyaraláskor lángost enni nem bűn, büntetnünk pedig végképp nem kell magunkat utána extra edzéssel, ájulásig tartó úszással. Ha egy ételt örömmel, lelkiismeretfurdalás nélkül, a látványra, ízekre, illatokra, rágásra (az evést megelőző szakasza az étkezésnek az úgynevezett kefalikus fázis, bizony ennek is fontos szerepe van) odafigyelve majszolunk el, könnyebben emészthető lesz. Nem úgy, mintha azon agyalunk közben, hogy mennyi energiát is viszünk be, hogyan hagyhatjuk ki most kompenzálásként a vacsorát, és hogy is fogunk kinézni ez után a fürdőruhában. Egy békében elfogyasztott étkezés után ugyanis bizonyítottan fokozódik az emésztőenzimek termelődése, és csökken az étkezés utáni hasi diszkomfort is.

 Tehát ha szereted a jó fokhagymás-tejfölös-sajtos lángost, vagy az egyéb klasszikus strand-ételeket, edd őket örömmel! A harmónia része, hogy ha szeretjük, nem utasítjuk el teljesen és végletesen a hagyományos ételeket.

 Amit emellett megtehetsz

Mi aznapra bedobtunk a táskába pár kis üveg 100%-os gyümölcs-zöldség levet, ami a gyors ebédhez jó kis kiegészítő volt, a vitaminbevitelre és a folyadékpótlásra is figyelve. Amikor pedig eljött a vacsora ideje, kifejezetten kívántunk egy hatalmas adag salátát, így egy étkezésileg teljes értékű napot zárhattunk az egész napos úszás és mozgás után.

Ha tudatosan éled a mindennapjaidat, akkor a nyaralás alkalmával sokszor tanácstalan lehetsz a strandbüfék kínálatát látva. Félre ne érts, szerintem semmi gond nincs azzal, ha ilyenkor lecsúszik egy-két lángos vagy palacsinta, sőt, már sok szempontból fejlődésnek indult a hazai (strand)felhozatal is. Azonban – ha az év többi napján nem ehhez van szok(tat)va a szervezeted – akkor egészen furcsán érezheted magad a bőrödben egy-egy ilyen nem várt snack elfogyasztása után. Ha hajlamos vagy a fáradtságra vagy a puffadásra, azt javaslom, hogy ne várj addig amíg strandkaja felhozatal változik meg, inkább készülj te egy kicsit előre! Mondom is a javaslataimat!

Gyümölcsöt mindig vihetsz magaddal, csakúgy mint egy pár szem korpás kekszet vagy olajos magvat, lám máris kész a kisétkezés. Ha ezt unalmasnak találod – és már amúgy is beálltál a sorba – tízóraizz egy főtt kukoricát! Ha az ebéd is a strandon ér, személyes kedvencem a gabonasaláta, amit bármelyik kedvenc köreteddel elkészíthetsz, legyen az bulgur, kuszkusz, köles, rizs, hajdina vagy akár quinoa.

Én ezt a receptet használom: felkockázom a kedvenc szezonális zöldségeimet (mostanában ez leginkább paradicsom, sárgarépa és paprika, de tehetsz bele bátran cukkinit, karalábét vagy padlizsánt is), közben kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm a köretet és ha kihűlt, összekeverem. A tetejére egy kevés hidegen sajtolt olajat és almaecetet öntök zöldfűszerekkel, de van, hogy egy mustáros verzióhoz van kedvem (almaecet helyett). Látod? Végtelenségig variálható, könnyű strandételt készíthetsz így. Ha pedig előző este véletlenül grilleztetek, nyugodtan mehet bele egy kis maradék a húsokból, de pár kanál csicseriborsóval is ugyanolyan finom. 

A klasszikusokkal sincs baj, semmi gond, ha az ebéd csak egy gyors szendvics. Majd vacsorára, ha lehűlt az idő, esztek valami meleget. A szendvicsnél se felejtsd el azonban a frissen termett zöldségeket – és nem csak azt a mennyiséget, ami két szelet rozskenyér közé fér! Nyugodtan készíts a szendód mellé egy kis extra salátát – olyan jó, hogy most ennyi minden elérhető, használd ki!

(Szerintem amúgy az a legjobb, ha a család előző este megszavazza, hogy mit vigyen magával másnap, így a döntés közös és akár az elkészítésből is mindenki kiveheti a részét…)

Ja, és még valami! Teljesen normális ha a nyaralás alkalmával nem csak a vizet kívánjuk és szívesen innánk valami mást is. A kisétkezések része lehet egy limonádé, (alma)fröccs vagy préslé is, akár higítva vagy önmagában. Nincsenek démonok sem angyalok az étkezésben, csak rajtad áll miből mennyit fogyasztasz el!

A “tiszta” étkezés nem azt jelenti, hogy kézmosás után, tiszta kézzel nyúlunk az ételhez, bár ez elengedhetetlen persze.

Hajlamosak vagyunk címkézni az étkezési szokásainkat, hogy könnyebben összefoglalhassuk, milyen elvek mentén alakítjuk ki táplálkozásunk, mi a “hitvallásunk”. Azonban némelyik elnevezés korlátozó tényezővé és ártalmassá is válhat.

A clean eating kiindulópontja jószándékú, mert arra sarkall, hogy minél értékesebb tápanyag-összetételű, és minél kevésbé feldolgozott ételeket fogyasszunk, kerüljük az adalékanyagokat, mesterséges aromákat, ízfokozókat, vegyszer maradványt tartalmazó terményeket, antibiotikummal túlkezelt állati eredetű élelmiszereket. 

Fontos azonban, hogy a “clean eating” kényszeresen kizár számtalan élelmiszert, amelyeket így könnyedén bélyegezhetünk meg “not clean” azaz piszkos, káros ételeknek. Ez egyáltalán nem helytálló kategorizálás. Mikor pedig a rohanó hétköznapokon “rosszul” étkezünk, ha életszerűen és nem mindig úgy választunk finom falatokat, ahogy azt tökéletesnek hisszük, hajlamosak vagyunk neheztelni magunkra, szükségtelen bűntudattal ostorozva magunkat. 

Az én javaslataim a következők:

  • Kerüld el a merev táplálkozási ajánlásokat, és bátran utasítsd el a lelkiismeretfurdalásra okot adó javaslatokat is!
  • Igenis lehet egészséges a testnek és léleknek mindaz, ami finom, sőt! Csak az lehet jótékony hatású, amit örömmel fogyasztunk el.

Így kapcsolódnak össze a fentiek a Funky Forest italaival! Ezek az élvezetes és finom (!), üvegbe zárt préslevek és smoothie-k nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, adalékanyagot, tartósítószert, csak és kizárólag a hidegen préselt gyümölcsöt és zöldséget. Fogyaszd őket bátran, bűntudatmentesen, minden nap!

Dietetikusunk írása arról, hogy miért is sokkal hatékonyabb gyümölcsök és zöldségek által bevinni a napi vitaminmennyiséget, mint a fantáziátlan és bonyolult vitaminkapszulákkal. Mert nem mindegy, hogy mit és hogy veszel magadhoz!

Ha azt hallod vitamin, mi jut először az eszedbe? Én azt remélem, hogy egyre inkább a színes alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök és nem pedig a kapszulák és porok. Tudom, komoly fejtörés és utánajárás lehet minden alapanyagról kideríteni, hogy milyen vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaz és sokkal könnyebb egy vitaminkapszulát bekapni, de engedd meg, hogy segítsek egy kicsit tudatosabb fogyasztóvá válni! 

A zöldségeket és a gyümölcsöket azért is érdemes természetes formában elfogyasztanod, mert sokkal komplexebb csomagot kapsz velük, hiszen a makrotápanyagokon felül antioxidánsokat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Ezek nyersen, a táplálék alkotórészeként fejtik ki a jótékony hatásukat. 

Miért fontos ez? 

Mert ezek a kombinációk sokkal jobb hatást, nagyobb védelmet nyújtanak együtt, mintha az egyes vegyületeket önmagukban fogyasztanád el.

A flavonoidok (jótékony növényi vegyületek) például fokozzák a C-vitamin hatását, bizonyos fokig gátolják a lebontását is, míg az E-vitamin jól működik együtt a szelénnel. A C-vitamin és a vas is szeretik egymást így ügyes húzás lehet például bogyós gyümölcsöket szórni a zabkásánk tetejére. 

Mégis mennyi az annyi?

Nem egyszerű a válasz hiszen ez rengeteg tényezőtől függ: a kor, a nem, a fizikai aktivitás, a táplálkozási szokások, de még a külső hőmérséklet is hatással van a szervezet igényeire. Ami biztos, hogy ha dohányzol, egyoldalúan táplálkozol, rendszeresen fogyasztasz alkoholt, esetleg tartósan gyógyszereket szedsz, vagy folyamatos stressz alatt állsz, sőt, ha várandós vagy, szoptatsz, netán fokozott fizikai terhelésnek vagy kitéve, a vitaminéhséged nőni fog.

Nehezen boldogul az, aki miligrammra pontosan be akarja tartani az ajánlásokat és én nem is ösztönözlek téged erre. Egy dolgot viszont megtehetsz: 400-500 grammnyi, lehetőleg friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt majszolj el minden nap! Ez lehet a reggeli mellé néhány szem paradicsom vagy retek, tízóraira egy alma, az ebéd mellé egy könnyű saláta, uzsira néhány korty préslé, vacsorára pedig valamilyen zöldséges egytálétel. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül megnövelheted a napi vitaminbeviteledet. Kezdd el nyáron, ilyenkor a legegyszerűbb friss, szezonális alapanyagokat találnod, télre pedig már rutinos versenyzővé válhatsz!

Az érzelmi fejlődés szempontjából az apukák olyan kulcsszerepet töltenek be a gyerekek életében, amely pótolhatatlan, mindezek mellett tudjuk, hogy a férfiak közel sem szentelnek annyi figyelmet az egészségüknek, mint amire szükség lenne. A vasárnapi apák napja alkalmából most néhány szuper tippel szolgálunk ahhoz, hogy minél tovább élvezhessük egymás társaságát egészségben, boldogságban! 

Az apák a gyermekekkel való játék során általában többet érintenek, mint beszélnek (fogócska apuval vs. scrabble anyuval), és a velük való játékban gyerekként gyakran hevesebb érzéseket élünk át, ezért az ekkor szerzett apai élmény egy életre szól és mással nem helyettesíthető. Az érintés, mint fizikai kapcsolat, elemibb módon indítja meg az érzelmi életünket és nagy hatással van a felnőttkori érzelmi intelligenciára. Mindezek mellett tudjuk, hogy az oly nélkülözhetetlen szerepet betöltő férfiak a saját egészségüknek nem szentelnek elég figyelmet.

  • Az egészségi problémákat, betegségeket az élet természetes velejáróinak tartják, így a megelőzést célzó beavatkozásokat gyakrabban utasítják el, a prevenció jelentősége számukra nem evidens.
  • A jelentkező egészségi panaszokat hosszú időn keresztül ignorálják, rendszerint addig, míg hétköznapi tevékenységeikben ez nem hátráltatja őket jelentősen.
  • Az orvosi javaslattal való együttműködés alapvetően a panaszok megszűntéig tart, jelentős életmódváltás még a súlyosabb esetekben is ritka.

Gyakori hazánkban, hogy a férfiak zöldség- és gyümölcs fogyasztása elmarad a nőkétől, ennek orvoslására pedig olykor nem árt 1-2 praktika, új ötlet, tuti tipp. Ha például a házilag készített gyümölcslevek, smoothie-k, még nem csúsznak a család férfi tagjánál, akkor próbáljuk ki a Funky Forest csapat által zseniálisan megalkotott alma-körte-uborka-spenót mixet!

Bár apák napjára egy kézzel készített meglepetés örök emlék lehet, mi most arra szavazunk, hogy figyeljünk az édesapák egészségére, segítsük őket és támogassuk őket ebben az év minden napján, vállaljunk értük felelősséget! Elképzelhető, hogy a relaxációra hangoló Tranquil Turtle jégkockákkal csörögve egy egészséges napindító tradícióvá válhat az apukáknál?! Mi ebben bízunk!

Írta: Szabó Adrienn, @diet_etikus

Mikor lehet szükségünk egy gyümölcslé nyújtotta gyors szénhidrát töltésre és hatékony energia löketre?

  • Fizikai aktivitás során
  • Kiadós túrán egy nagy kaptató előtt

A gyümölcsprésnedv az emésztés megterhelése nélkül nyújt tápanyagot a nagy munkát végző izmoknak. Izzadás során pedig nem csupán vizet veszítünk, hanem ionokat is. Egy 100% gyümölcs és zöldség tartalmú ital ezek pótlásában is segíthet.

Végre eljött a kirándulásnak kedvező idő! Ilyenkor a gondosan megtervezett úti menü aranyat ér! A képen a viasz szalvétákban szendvics, süti, zöldségfasírt, a komposztálható dobozban zöldségek (karalábé, kígyóuborka, kápia, retek). De hiába környezetbarát minden csomagolóanyag, mindent hazaviszünk! Az üveg egy szuper csomagolás, de gyakorlatilag sosem bomlik le, viszont ha jó helyre elviszed, közel 100%-ban újrahasznosítható és számtalanszor újra felhasználható.

Táplálkozás élettanilag az a helyzet, hogy 1 leves kúra nem fogja megoldani mindazt a méregtelenítést, amit a szervezetünk véghez visz hála a máj, a vesék, a tüdő minden másodpercben végzett munkájának.

A bőséges folyadékfogyasztás azonban támogatja a szervezet megújítást végző folyamatait, a folyadékbevitel, a hidratáció elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez is.

Amire felhívhatja figyelmünket a tavaszi életmódváltó-láz kapcsán megjelenő #léböjtkúra az az, hogy inni bizony ilyenkor is kell! Hiába nincs még tikkasztó hőség, a víz folyamatosan távozik szervezetünkből: légzés, párologtatás a bőr minden pontján és a salakanyag ürítés során is. A napi folyadékigény minimum 1liter/1000 kcal. Anélkül, hogy bárki vadul számolni kezdene, nagy átlagban megállapítható, hogy egy home office és egyéb ülő munkát végző ember is elfogyaszt annyi ételt, hogy a minimum 2 litert mindenkinek javasoljuk.

Ha a vizet néha feldobnánk, akkor azt tegyük valami olyannal, ami gazdag színanyagokban, mint ez a céklás-répás almalé, mert így tuti jobban csúszik a víz és még egyéb fitovegyületekkel is támogatjuk testünk működését.

#fenntarthatóság

Ha küzdesz a (hazánkban egyébként kiváló minőségű) csapvízzel, és leszokóban vagy a (környezetterhelő) palackozott vizekről, jó alternatíva lehet a Funky Forest intenzív ízű itala a víz turbózásához.

A hideg, szürke napokon ösztönösen érezhetjük azt, hogy hiányoznak a színes, friss, tápanyagokban gazdag, egészségtámogató zöldségek és gyümölcsök étrendünkből. Különösen bajban lehetnek azok, akik a környezettudatosság jegyében minél kisebb ökológiai lábnyomú, tudatos megoldást keresnek.

Van azonban sok jó lehetőség és ezek között a Funky Forest alma-cékla-répa leve egy remek választás, mert

  • csak a 3 összetevőt tartalmazza, semmi mást
  • kíméletes pasztörizálás mellett a vitaminok egy része egyáltalán nem sérül
  • a direkt préselésnek köszönhetően nem csak az összetevők beltartalmi értéke marad meg kedvezőbben, de
  • a néhány lépésből álló gyártási lánc sokkal kevésbé környezetterhelő, mint a nagyipari technológia
  • csupa szezonális és magyar alapanyag alkotja

A hosszú eltarthatóság és a tartósítószerek elkerülése érdekében alkalmazott technológia hatására a hőérzékeny vitaminok mennyisége valamelyest csökken, de láthatjuk, milyen vibráns marad így is az üvegbe zárt nedű. Ez az intenzív szín arról tanúskodik, hogy színanyagokban, antioxidánshatású növényi hatóanyagokban továbbra is gazdag a Metal Mole. Jó ha tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök nem csupán vitamintartalmuknak köszönhetően támogatják szervezetünk normál működését. A pigmentekben gazdag fitonutriensek legalább olyan fontos komponensek! Szóval, aki eddig biztonsági játékosként csak almalevet fogyasztott, engedjen a dúsított, Funky-s kreációnak.

Tudtad, hogy az üveg az egyik legkörnyezetbarátabb csomagolás? 

  • Szinte maradéktalanul újrahasznosítható
  • Újrahasznosítása során sokkal kevesebb a károsanyag kibocsátás, mint a többi csomagolóanyag esetén
  • Az üveg palackoknak otthon is könnyen szerezhetünk új értelmet 
  • Van olyan Funky Forest értékesítő partner, aki a tisztán visszavitt üveget beváltja!