Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

Így lesz egészség az uzsonnás dobozban!

A kisétkezések elengedhetetlen részei a gyerekek napi étkezésének, hiszen ezek azok a kis apróságok, gyors falatok, amelyeket a szünetben a reggeli és az ebéd között, vagy a délutáni elfoglaltságok előtt fogyaszthatnak el. Itt a sulikezdés, ami egyben az állandó fejtörés kezdete is: mi kerüljön az uzsonnás dobozba? A tartalmas és változatos tízórai vagy uzsonna elkészítése…

A kisétkezések elengedhetetlen részei a gyerekek napi étkezésének, hiszen ezek azok a kis apróságok, gyors falatok, amelyeket a szünetben a reggeli és az ebéd között, vagy a délutáni elfoglaltságok előtt fogyaszthatnak el. Itt a sulikezdés, ami egyben az állandó fejtörés kezdete is: mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

A tartalmas és változatos tízórai vagy uzsonna elkészítése igazi kihívás, ugyanis ha a gyerkőc úgy dönt, hogy a csomagolt étel nem szimpatikus neki, akkor érintetlenül hozza vissza a nap végén a gondosan összeállított falatokat. A suliban a gondolkodáshoz, de a sportoláshoz és a különórákhoz is mind-mind energiára van szükség, ezért fontos, hogy a „betervezett ételek” valóban el is fogyjanak.

Ha végiggondolunk egy átlagos napot, gyümölcsöket általában csak a kisétkezésekre fogyasztunk, tehát ha nem csomagolunk belőle a gyermekünknek az uzsonnás táskába, könnyen lehet, hogy kimarad a napi gyümölcsfogyasztás. A gyerekek viszont nagyon fogékonyak a színek iránt, így egy színesre pakolt uzsonnás dobozzal egyszerűen meggyőzhetjük őket a kisétkezések fontosságáról.

A keksz vagy néhány szem olajos mag jó kiegészítője lehetnek a gyümölcsnek. Ha a gyermekünk szereti a korpás, magasabb rosttartalmú, kekszeket, érdemes azokkal is próbálkozni – egy házi zabpelyhes keksz például igazán gyerekbarát finomság –, az olajos magvakból pedig próbáljuk a sótlan verziót a dobozba pakolni.

A klasszikus szendvics minden uzsonnás doboz elengedhetetlen kelléke. A fehér kenyeret időnként felválhatja a teljes kiőrlésű változata, de ne felejtsük el, sok kóstolás szükséges az új ízek elfogadásához, legyünk türelmesek és szép lassan terelgessük a kicsiket a magasabb rosttartalmú pékáruk felé. A változatosság fontos, ezért a megszokott vajon vagy margarinon kívül, vékony sajtkrém vagy valamilyen zöldséges kence is kerülhet a pékáruk tetejére, amire jó minőségű fehérjeforrást (például sonkát, sajtot) tehetünk. Ami lényeges, hogy a szendvicsbe mindig kerüljön zöldség – paprika, paradicsom, uborka, retek, saláta, szezontól függően számos lehetőség közül választhatunk! Ha a gyerkőc csak egyet szeret, akkor annak mindenképp a szendvicsben a helye, később pedig igyekezzünk bővíteni a palettát.

Finom falatként néhány kocka étcsokoládé, nápolyi, egy müzliszelet, olykor egy péksütemény is helyet kaphat a dobozban. Ha biztosak vagyunk benne, hogy még délelőtt elfogy, akkor a joghurt vagy egy gyümölcsös túrókrém is jó alternatíva lehet, hogy fent tudjuk tartani a csomagok változatosságát.

A gyerekek kulacsa induláskor mindig legyen feltöltve vízzel, és biztassuk őket arra, hogy a suliban legalább egyszer töltsék újra őket. 

Végső tippként pedig törekedjünk arra, hogy minél több minden otthon és akár közösen készüljön. Mindig beszéljük meg a gyerekekkel is, hogy mi kerül a csomagba és vonjuk be őket az elkészítésbe is, ha van kedvük hozzá. Amellett, hogy ezzel tudatosságra taníthatjuk őket, az érdeklődésüket is felkelthetjük a kisétkezések iránt, így garantáltan elfogynak majd a közösen csomagolt finomságok!

Olvass tovább!

Színpompás étkezésre fel!

Dietetikus

Dietetikusunk egyik gyakran ismételgetett mondása mostanában, hogy „az egészség az új luxus”. De mit is jelent az egészség és hogyan tehetünk érte a színekkel? Szabó ...