Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

A smoothie bowlok világa

Smoothie bowl: azaz a terített asztalon rendezett divatbemutatók nyertese, ami nemcsak trendi, de az egészségtudatos életmódba is illeszthető! Róluk mesél most nekünk Szabó Adrienn dietetikus! A smoothie bowl egy folyadék és fagyasztott gyümölcs és/vagy zöldség krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszíthetünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető, elviteles pohárba/befőttes…

Smoothie bowl: azaz a terített asztalon rendezett divatbemutatók nyertese, ami nemcsak trendi, de az egészségtudatos életmódba is illeszthető! Róluk mesél most nekünk Szabó Adrienn dietetikus!

A smoothie bowl egy folyadék és fagyasztott gyümölcs és/vagy zöldség krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszíthetünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető, elviteles pohárba/befőttes üvegbe áttöltve, szuper útravaló is lehet. Ha a színpompás tálak gyümölcs alapúak, készíthetjük vendégség alkalmával, sütemény helyett édességként, fogyaszthatjuk edzés előtt 1-1,5 órával, amikor jól felszívódó szénhidrát-forrásra van szükségünk, meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket, párunkat. De ami a legjobb: választhatjuk különösebb apropó nélkül, amikor csak megkívánjuk. 

Az étkezésekben, ételkészítésben egy nagyon jó élményforrás lehet, ha bátran variáljuk az összetevőket. Így van ez a smoothie esetén is, úgy kombinálhatjuk az alapanyagokat, ahogy csak szeretnénk, nincs szabály, így lehet a turmixunk több, mint egyszerű gyümölcs-zöldség smoothie.

Az alap lehet sokféle fagyasztott zöldség (pl.: uborka, cukkini, spenót, sóska, fodros kel, karfiol, brokkoli), kiegészíthetjük akár csírákkal (pl.: lucerna, brokkoli) is,  mindezt ízesíthetjük  kevés gyümölccsel vagy akár 100%-os gyümölcslével, és folyadékként egyszerűen csapvizet vagy akár zöld/gyógynövény teát adjunk hozzá. Dúsítsuk az egészet rostforrásokkal (lenmagliszt, lenmagpehely, zabkorpa), ezzel a szénhidrátok felszívódási sebességét is lassíthatjuk. Használjunk teljesértékű (túró, ricotta) vagy növényi (csicseriborsó, fehérbab, mandulavaj, dióvaj) fehérjeforrást, gondoskodjunk jó fajta zsiradékokról (lenmagolaj, dióolaj). Végül pedig fűszereket (fahéj, kardamom, tonkabab, szegfűszeg, ánizs, édeskömény, kurkuma, karobpor) is adhatunk a sűrű és krémes italunkhoz, ez még kalandosabbá teheti mixet.

Ha úgy érzed, a Te diétádba, életmódodba nem beilleszthető egy smoothie bowl, egy 100%-os préslé, vagy épp túl sok csatornán hallottál már (pletykákat!) a gyümölcsökről, ami miatt eddig elutasítottad, javasoljuk, hogy vegyél részt egyéni konzultáción, ahol szakember lehet segítségedre a betegségedben/állapotodban, a felületes cikkekkel légy kritikus, és bátran hallgass tested és lelked jelzéseire, egyél jóízűen.

Olvass tovább!

Elérkezett a téli szezonváltás ideje!

Tippek

Nem meglepő, hogy a szervezetünknek más a tápanyagigénye télen, mint nyáron. Szabó Adrienn dietetikusunk legújabb blogbejegyzésében elárulja, hogy milyen praktikákkal tudunk igazodni az új évszakhoz ...