Barion Pixel

Az érzelmi fejlődés szempontjából az apukák olyan kulcsszerepet töltenek be a gyerekek életében, amely pótolhatatlan, mindezek mellett tudjuk, hogy a férfiak közel sem szentelnek annyi figyelmet az egészségüknek, mint amire szükség lenne. A vasárnapi apák napja alkalmából most néhány szuper tippel szolgálunk ahhoz, hogy minél tovább élvezhessük egymás társaságát egészségben, boldogságban! 

Az apák a gyermekekkel való játék során általában többet érintenek, mint beszélnek (fogócska apuval vs. scrabble anyuval), és a velük való játékban gyerekként gyakran hevesebb érzéseket élünk át, ezért az ekkor szerzett apai élmény egy életre szól és mással nem helyettesíthető. Az érintés, mint fizikai kapcsolat, elemibb módon indítja meg az érzelmi életünket és nagy hatással van a felnőttkori érzelmi intelligenciára. Mindezek mellett tudjuk, hogy az oly nélkülözhetetlen szerepet betöltő férfiak a saját egészségüknek nem szentelnek elég figyelmet.

  • Az egészségi problémákat, betegségeket az élet természetes velejáróinak tartják, így a megelőzést célzó beavatkozásokat gyakrabban utasítják el, a prevenció jelentősége számukra nem evidens.
  • A jelentkező egészségi panaszokat hosszú időn keresztül ignorálják, rendszerint addig, míg hétköznapi tevékenységeikben ez nem hátráltatja őket jelentősen.
  • Az orvosi javaslattal való együttműködés alapvetően a panaszok megszűntéig tart, jelentős életmódváltás még a súlyosabb esetekben is ritka.

Gyakori hazánkban, hogy a férfiak zöldség- és gyümölcs fogyasztása elmarad a nőkétől, ennek orvoslására pedig olykor nem árt 1-2 praktika, új ötlet, tuti tipp. Ha például a házilag készített gyümölcslevek, smoothie-k, még nem csúsznak a család férfi tagjánál, akkor próbáljuk ki a Funky Forest csapat által zseniálisan megalkotott alma-körte-uborka-spenót mixet!

Bár apák napjára egy kézzel készített meglepetés örök emlék lehet, mi most arra szavazunk, hogy figyeljünk az édesapák egészségére, segítsük őket és támogassuk őket ebben az év minden napján, vállaljunk értük felelősséget! Elképzelhető, hogy a relaxációra hangoló Tranquil Turtle jégkockákkal csörögve egy egészséges napindító tradícióvá válhat az apukáknál?! Mi ebben bízunk!

Írta: Szabó Adrienn, @diet_etikus