Barion Pixel

Az őszi(-téli) időszak beköszöntével a vitaminpótlás és az immunrendszer erősítése olyan hívószavak, amelyek minden évben előkerülnek, beszélgessünk hát róluk mi is egy kicsit! Az alábbiakban Fülöp Lili dietetikusunk vezet be minket az immunerősítés tudományába!

Mielőtt még belevágnánk a közepébe, egy zárójeles megjegyzést engedjetek meg nekem! A vitaminokról (sajnos) inkább asszociálunk a tablettákra, mint a friss, szezonális zöldségekre-gyümölcsökre, de mi, dietetikusok általában nem feltétlenül buzdítjuk az egészséges embereket a szedésükre. Ez alól egyetlen kivétel van, mégpedig a D-vitamin, amelynek pótlására ősztől-tavaszig mindenképp (de legtöbb esetben egész évben) minimum 2-3000 NE napi mennyiségben szükségünk van. Bár számos olyan élelmiszer van, amely természetes vagy dúsított formában tartalmaz ugyan D-vitamint, ilyenek a zsírosabb halak, a halmáj, a tojássárgája, vagy a különböző dúsított margarinok, tejtermékek, teljes értékű gabonát tartalmazó cereáliák, de csupán táplálkozással nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni a megfelelő D-vitamin ellátottsághoz.

Ezen kívül azonban, azt kell, hogy mondjam, tudatos táplálkozással bizony sikerülhet minden értékes tápanyagot a szervezetünkbe juttatni. Tudom elcsépelt, de nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, az általános ajánlás a napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása, amely főleg a téli időszakban okozhat némi fejtörést számunkra. A zöldségek és gyümölcsök alapvető részei az egészséges táplálkozásnak, vitaminok és ásványi anyagok mellett élelmi rostot és antioxidánsokat szolgáltatnak a szervezetnek.

Októberben szezonja van például az almának, batátának, birsalmának, brokkolinak, céklának, cukkininek, csicsókának, fejes káposztának, fodros kelnek, fügének, gesztenyének, reteknek, karalábénak, karfiolnak, padlizsánnak, salátaféléknek, sárgarépának, sütőtöknek és a szőlőnek is. Már ahogy írom, összefut a nyál a számban, mennyi színes finomság! De ne feledkezzünk el a hüvelyesekről és az olajos magvakról sem, hiszen szintén fontos tápanyagokat biztosíthatnak számunkra a hűvösebb napokon.

A teljesen érett zöldségek és gyümölcsök rendelkeznek a legmagasabb vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalommal, így ha frissen vásároljuk is érdemes minél hamarabb, 1-2 napon belül elfogyasztani a megvásárolt alapanyagot. A legnagyobb mértékű csökkenés a C-vitamin tartalomban van, amelynek mértéke akár 2 nap alatt a felére csökkenhet. Megfelelő tárolási módszert választva, ami lehet akár a fagyasztás, de a savanyítás is – az alapanyagok több hónapig is tárolhatóak minimális tápanyagveszteséggel. 

A friss zöldségek és gyümölcsök nagy részét (főleg ha külföldről érkezik) még a teljes érés előtt leszüretelik, így biztosítva azt, hogy mire hozzánk, illetve a boltok polcaira kerül a termék, már érett formában találkozhassunk velük. A hosszú szállítás, tárolás vagy a polcokon töltött idő alatt (amely akár több hét is lehet!) a növények az értékes tápanyagokból is folyamatosan veszítenek. Ezért fontos, hogy ha igazán friss és vitamindús zöldséget és gyümölcsöt szeretnénk vásárolni, bizony érdemes venni a fáradtságot és elmenni a piacra, ahol helyi termelőktől, frissen szedett, maximális vitamintartalommal rendelkező finomságokhoz juthatunk. Ennél már csak egy fokkal tudatosabb lépés, ha a helyi termelő a vegyszermentességre is odafigyel! Támogassuk a hazai termelőket és vállalkozásokat azzal, hogy mellettük tesszük le a voksunkat. 

Ne féljünk tehát, maradjunk kiegyensúlyozottak és az immunrendszerünk is hálás lesz érte!