Barion Pixel

Szabó Adrienn dietetikusunk januárban egy teljes kiadványt szentelt a különféle diéták és léböjt kúrák mítoszainak ledöntésére, egy inspiráló étrendenddel támogatva meg az évkezdésünket. Ennek kapcsán most egy blogposzttal is jelentkezet: olvass tovább, ha tudatosan szeretnéd indítani az évet!

Bizonyára ismeritek a Ponyvaregény című filmből azt a mondatot, amiből legendás mémek és gifek keletkeztek: “Mondd még egyszer, ha mered!” … Tiszteletben tartva az emberek ingerküszöbét, és saját bőrünkön is tapasztalva a “jótanács” dömpinget, mi is alig merünk olyat írni, ami utalhat újévi fogadalomra, vagy egészség-magatartásra. 

Azonban mi nem is erről, hanem ennek apropóján írunk. Az évkezdéshez – vagy ha elmented ezt a posztot, akkor bármikor, amikor nyitott vagy rá – szeretnénk egy kis funky inspirációt adni, no meg szakmai támogatást, ha úgy érzed (jogosan), hogy összecsapnak feletted a hullámok. Például a “léböjt kúrák” hullámai. 

Miért nem javasoljuk a léböjt kúrát?

Mert sajnos hosszú távon többet árthat, mint használ. Talán te is ismersz néhány embert, aki már nekiveselkedett valami ilyesminek, de utána mi lett a hosszú távú eredmény? Ha sikertelen volt összességében a kúra, akkor vajon rosszul végezte az illető? Mi nem gondoljuk, hogy a világon mindenki rosszul csinálja a diétát, tehát nem ezért marad el legtöbbször a hosszú távú eredmény.

A krónikus (értsd: évtizedeken keresztül évente 2-3 alkalommal megkísérelt) diétázás, folytonos testtömeg ingadozás, ételek miatti stresszelés napjában többször, fiziológiásan ártalmas, rosszabb, mint néhány, békében megtűrt plusz kg. Azonban vigyázz, ugyanis a kampányszerű diéták mellett már megjelentek az álholisztikus életmódváltásként csomagolt étrendek is, amelyek helytelenül még mindig csak a táplálkozást célozzák, miközben azt hiszik, az egészségről prédikálnak. 

A mi funky étrendünk célja, hogy adjon (ötletet, motiváció, energiát, tápanyagot, ízélményt, örömöt) és nem az, hogy elvegyen (kedves ízeket, szociális élményt, kalóriát, kreativitást és rugalmasságot). 

Mi lenne tehát az az igazán egészséges és ideális életmód, ami valóban támogatja azt, hogy sokáig és egészségesen éljünk?

Hát például az, ha a frissen termett, vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatnánk el azonnal, ahogy leszedjük. De hát tudjuk, hogy az élet nem mindig a paradicsomi állapot, és mi is a 21. századi pörgésben helytálló embereknek szeretnénk életszerű, egészségtámogató és finom étkezési tippeket adni. Ezért a mi étrendünkben a szezonális termények, otthon készített fogások, hazai ropogtatnivalók, legprofánabb finomságok mellett bármikor kéznél lévő Funky Forest préslevek és smoothie-k is fellelhetők, olykor ötletadó kombinációkban.

A kiadványomat és inspiráló étrendemet letöltheted most a funkyforest.hu/valtseletmodot oldalról – várlak szeretettel!

Funky és boldog új évet kívánok!