Barion Pixel

Gyermeket nevelő szülőként komoly fejtörést okozhat a nyári családi menetrend megszervezése. Ha dolgoznunk kell, hova mennek a gyerekek, ha szabadságon vagyunk mi legyen a program, ha táborba mennek mivel kell készülni… na meg ha kiesik az eddigi „intézmény” adta fix étkezés, akkor mit fognak enni? Fülöp Lili dietetikusunk legújabb írásában most erre ad választ!

A WHO legfrissebb statisztikai adatai szerint a világon kb. 125 millió gyermeket érint az elhízás. Hazánk sajnos előkelő helyet foglal el ez EU-tagállamok között: a 2-17 éves korosztályban már minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Ebből fakadóan a táplálkozásból eredő problémák is egyre gyakoribbak a gyermekek körében. Azt gondolhatnánk, hogy a nyár, a rengeteg szezonális és finom gyümölcs és zöldség miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidőben a gyerekek könnyebben szednek fel többletsúlyt. Ennek hátterében a megemelkedett mennyiségű só, cukor és zsírfogyasztás is állhat.

Nyáron általában más a napi ritmus, nem szükséges korán kelni és az étkezések száma, ideje is könnyen elcsúszhat. Mégis mik azok a fontos lépések, amivel rendszert tehetünk a hektikus nyári napokban? A következőkben erre hoztam pár praktikus tanácsot:

Ne maradjon ki a reggeli!

Bár a szünetben egy picit tovább alhatunk, ne aludjuk át a reggelit, próbáljuk megtartani az egészséges étkezési és napi ritmust. Sajnos azért nem írhatom azt, hogy az évközben megszokott ritmust, mert hazánkban a 7-14 éves gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul iskolába, és ha reggelizik is valamit, az a legtöbb esetben a finomított lisztes, magas cukortartalmú péksüteményeket jelenti. Számos vizsgálat rámutatott már arra, hogy azok a gyerekek, akik kihagyják a reggelit, magasabb a túlsúly és az elhízás aránya. Ebben nem csak a táplálkozás játszik szerepet, általában a reggeliző gyerkőcök egyéb kedvező életmódbeli szokásokat is űznek, például rendszeresen mozognak, vagy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Strandételek okosan

Amellett, hogy a bőrvédelemre ügyelve egy kis D-vitamint pótolhatunk, a nyári testmozgás egyik fő helyszíne is lehet a vízpart. Fontos, hogy a gyermekekkel beszéljük meg előre a menetrendet és vonjuk be őket az étkezések körüli teendőkbe is, legyen az akár bevásárlás, elkészítés vagy választás. Segítsünk nekik a határok megszabásában és javasoljuk alternatívákat a számukra.

Fagylaltozzunk például ebéd után vagy uzsonnára, a szem éhségét csillapítsuk 1-2 gombóccal. Legyen tervezetten lángos vagy hamburger ebédre, de tanítsuk meg őket arra, hogy a zöldségek és gyümölcsök legyenek jelen a nap további részében.

Nincsenek tiltott ételek, együnk együtt, élvezzük az együtt töltött időt és mutassunk példát saját étkezési szokásainkkal, higgyük el, ragadós!

Folyadék és gyümölcs!

A változatosság segíthet abban is, hogy elegendő mennyiségű legyen a napi folyadékbevitelünk. Érdekes tény, hogy nemcsak a folyadékok, de bizonyos szilárd ételek víztartalma is jelentős, a legtöbb zöldség és gyümölcs például 80-95% víztartalmú (dinnye, uborka, barack, paradicsom stb.), vagyis éppen annyira hatékonyak a folyadékpótlásban, mint a levesek. Szomjoltásra mégis a víz lesz a leghatékonyabb, de ha már a napi elfogyasztott mennyiség 70-80%-át tudjuk belőle fedezni (amihez egyébként remekül illik a menta, citromfű, gyömbér vagy az uborka is), akkor a maradék könnyen pótolható a már fent említett módon.

Ha a gyerkőcök nem annyira szeretik a zöldséget, gyümölcsöt, érdemes megpróbálkozni a smoothiekkal vagy préslevekkel, akár higított változatban is!