Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Induljon az ősz energikusan!

Minden időszaknak megvan a maga varázsa és az adott terhe is, nincs ez másképp az ősszel sem. A megnövekedett stressz ellensúlyozásáról mesél most nekünk Szabó Adrienn dietetikusunk. A pihentető nyári időszakhoz képest ősszel határozottan több a mentálisan stresszes helyzet, és erre minden korosztályból tudunk példát említeni. Kisebbeknél, hogy kinek milyen új cucca van a suliban…

Minden időszaknak megvan a maga varázsa és az adott terhe is, nincs ez másképp az ősszel sem. A megnövekedett stressz ellensúlyozásáról mesél most nekünk Szabó Adrienn dietetikusunk.

A pihentető nyári időszakhoz képest ősszel határozottan több a mentálisan stresszes helyzet, és erre minden korosztályból tudunk példát említeni. Kisebbeknél, hogy kinek milyen új cucca van a suliban az új tanévben, vagy épp ki lesz az új padtársa. Nagyobbaknál, hogy melyik osztálytársuk milyen menő helyen volt nyaralni. Egyetemistáknál a tárgyfelvétel vagy az új órarend stressze, ami mellett nehéz beiktatni a munkát, dolgozó szülőknél pedig az évközbeni menedzsmentbe való visszarázódás terhe. Indulnak a konferenciák, a meetingek, a beszámolók, és már ezek olvasásával is hergeljük magunkat…

A fokozott helyzetek jelentősebb szabadgyök-termelődéssel járnak, melyet persze a szervezet egy bizonyos szintig kompenzál antioxidáns vegyületek előállításával, de érdemes ezeket a javító folyamatokat az ősszel is rendelkezésre álló zöldségekkel és a még igazán sokféle gyümölccsel megtámogatni.

Tévhitek a gyümölcscukorról

Tévhit, hogy szenzációs őszi terményünket, a szőlőt fogyasztani tilos, vagy minimum alaposan korlátozandó, mert sok benne a gyümölcscukor! Az édes szemek ugyanis számtalan értékes vegyületet zárnak magukba, hiba lenne csupán gyümölcscukrot látni benne.

Ehhez hasonlóan felesleges tartani a gyümölcslevektől is, mert a bennük lévő fruktóz egy kiegyensúlyozott étrendben minden nehézség nélkül helyet kaphat. Ez pedig tiszta szerencse: az adalékanyagmentes gyümölcslé is része lehet a káros folyamatok elleni küzdelemnek, ugyanis a bioaktív vegyületek a tartósító hőközlés ellenére is megmaradnak. És lássuk be, könyvtárban kicsit praktikusabb antioxidáns forrás egy üvegbe zárt gyümölcs, mint a csöpögő és lédús, különösen, ha előbbi kortyolgatásával akár az energiaitalt vagy más koffeines terméket is ki tudunk váltani.

Olvass tovább!

Csípősen az igazi! Íme a csípős ételek jótékony hatása

DietetikusTudástár

Odavagy a fűszeres, izzasztó ételekért? Rajongsz a chili vagy gyömbér melengető ízéért? Fülöp Lili dietetikusunk most lerántja a leplet a csípős ételek pikáns és igencsak ...