Barion Pixel

A zöld smoothie-knak kifejezett rajongótábora van, de ugyanennyien vannak, akik valamiért távol tartják magukat ettől a kategóriától… Szabó Adrienn dietetikusunk most kedvenc Funky Forest gyümölcsleve, a Tranquil Turtle legfunkybb tulajdonságairól mesélt nekünk!

Noha mindegyik Funky Forest gyümölcslevet egyenlően szeretem, mégis van egy titkos kedvencem, aki kicsit jobban a szívemhez nőtt… Ő nem más, mint Tranquil Turtle, aki azonban sokakat elbizonytalanít a külalakjával, ezért úgy döntöttem, hogy ezúttal róla mesélek nektek egy kicsit.

Mi is van tehát kedvencem, a példaértékűen relaxáló teknős által fémjelzett üvegben? Alma, körte, uborka és spenót. Ha pedig te még nem láttad szemtől szemben, most elmesélem, hogy mit is találsz pontosan az átlátszó üvegben. A bársonyosan zöld színű ital alján például éles szeműek egyből felfedezik a leülepedett zöldség- és gyümölcs elemeket. Ez talán sokaknak nem meglepő, hiszen minden gyümölcslé csomagolására ráírják, hogy fogyasztás előtt felrázandó. Úgy gondolom, hogy mégis fontos beszélnünk erről, mert előfordulhat, hogy valaki bizalmatlan vagy bizonytalan lehet ezt látva. 

Milyen esetben spórolhatnánk meg a felrázást? 

  • Ha nem valódi gyümölcsből és zöldségből készülne (ha például színezve lenne, akkor természetellenesen egynemű lenne a megjelenése)
  • Ha alaposan szűrve lenne (viszont akkor nem csak homogén lenne, de tápanyagtartalma és íze is csökkenne)
  • Ha valamilyen plusz adalékanyagot adnánk a présléhez (ekkor viszont a tökéletes emulziós küllem érdekében feláldoznánk az egyik fő célt, a természetességet) 

Mivel azonban a minél teljesebb íz és beltartalmi érték megőrzése érdekében direkt préseléssel, adalékanyag nélkül készülnek a gyümölcslevek, tarts velünk és rázzuk fel együtt!

De hogy mitől is kapunk ilyen szép, gazdag színt? Nos, elhiheted, nem öncélúan jelenik meg a pigment a zöldségekben, gyümölcsökben és az üvegekben! A színes és illatos növényi vegyületek (fitonutriensek) a növények védekezőrendszerének fontos bástyái. Ezek a fitokemikáliák nem csak a növényeket védik meg a romlással, kártevőkkel, napsugárzással szemben, hanem ezek lesznek a mi szervezetünkben is az optimális működés támogatói és antioxidáns hatású vegyületek!

A spenót jótékony pigmentjei például a karotinok (narancssárga), xantofilek (citromsárga) és a klorofill (zöld – amit a fotoszintézis kifejezésével együtt a biosz óráról mindenki úgy is örökre megjegyzett).

Jó ha tudod azonban, hogy miként egyik zöldség vagy gyümölcs sem jobb a másiknál, a kb. 25.000 féle színanyag esetén sem hatásosabb az egyik a másiknál, ezért a változatossággal érhetjük el a legjobb hatásfokot!

Szóval ha szakmailag kellene rangsorolnom, akkor nekem sem szabadna választanom a Funky termékek közül, hiszen épp a minél nagyobb színkavalkád elérése a lényeg!