Barion Pixel

Január a kötelező fogadalmak ideje, ugye? Gyakran halljuk az “új évben lefogyok”, “jobban odafigyelek az egészségemre”, “eljárok sportolni”, “többet főzök” ígéreteket. Ezekkel a törekvésekkel nincs is semmi baj, de miként érdemes valójában nekiállni egy új esztendőnek? Fülöp Lili dietetikusunk most erről mesél a Funky blogon!

Szerintem nincsen semmi gond a fogadalmakkal, csak okosan és konkrétan (!) szükséges megfogalmazni őket. Az előbb felsorolt állítások finomításával egészen tudatos célokat tudunk felállítani magunknak az új évre, mutatom hogyan!

A testtömegvesztés gyakran kerül fel a listára, amelynél a legfontosabb szempont az, hogy reális legyen! Ne a “gyorsan sokat” legyen a mottónk, sokkal inkább a fenntarthatóan optimális! Heti 0,5-1 kg-nál több súlyvesztés nem javasolt, így akárhogy is nézem 10 kg leadásához például legalább 10-20 hétre lesz szükség. A kezdeti lelkesedésben ennél elképzelhető, hogy gyorsabban is olvadnak a kilók, de hosszú távon mindenképpen egy egészséges életmódváltásban gondolkodj!

Próbálj tudatos szokásokat bevezetni az életedbe, kezdve 1-1 ötlettel, amit akár – ha az első adag beépülni látszik – tovább bővíthetsz. Ilyen lehet például:

  • A megfelelő folyadékfogyasztás ösztönzésére egy kedvenc kulacs kijelölése, megtöltése és hordozása, bárhova is mész. Napi 2 liter víz alá sose add!
  • Zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának növelése az étrendben. Az öklödet használva remekül összeszámolható a nap végén a napi fogyasztás, 5 ökölnyivel már tudatos életmódváltó lehetsz! (1 öklömnyi mennyiségnek számít például egy alma vagy egy cékla.)
  • Találd meg az örömöt az otthon főzésben! A saját magad, vagy családtagod által főzött étel több fronton segíthet. Az és olyan mennyiségben kerül bele, amit szeretnél, akár több napra is segít energiához jutni, sőt még családi programnak sem utolsó!
  • A főzéshez természetesen okos vásárlás is kell. A bevásárlólista fontosságáról már sokszor meséltünk, a heti menü és a hozzá tartozó alapanyagok összegyűjtése egy igazán fontos lépés az életmódváltás során.
  • Az étkezés mellett a megfelelő életmód része a testmozgás és a pihenés is, róluk se feledkezz el a szokások kialakításánál! Konkrét fogadalom lehet az, ha számot is kötsz egy sporttevékenységhez, tehát például “hetente 3x eljárok futni”, így könnyebb betartanod és nyomon követned a fejlődést is.

Boldog és egészséges új évet kívánok!