Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Wacky Wolf szezon – eljött a meggy ideje!

Megérett a meggy, flúgos farkasunk pedig már nyalogatja is a száját, hogy mind bekebelezze! Dietetikusunk szerencsére meggyőzte, hogy a Funky gyümölcslevekbe azért maradjon és nektek is jusson néhány szem. A meggyet ezernyi jótékony tulajdonsága miatt ugyanis egy szezonban sem érdemes kihagyni. Szabó Adrienn írásából kiderül, hogy miért! Tudom, amikor a Tranquil Turtle kapcsán egyszer már…

Megérett a meggy, flúgos farkasunk pedig már nyalogatja is a száját, hogy mind bekebelezze! Dietetikusunk szerencsére meggyőzte, hogy a Funky gyümölcslevekbe azért maradjon és nektek is jusson néhány szem. A meggyet ezernyi jótékony tulajdonsága miatt ugyanis egy szezonban sem érdemes kihagyni. Szabó Adrienn írásából kiderül, hogy miért!

Tudom, amikor a Tranquil Turtle kapcsán egyszer már ellőttem, hogy melyik a kedvenc Funky Forest italom, de kijátszom újra ezt a lapot, mert a Wacky Wolf préslé bizony igen nagy kedvencem lett. Különösen nyáron vagyok oda érte, sok jégkockával és a környezettudatos üveg szívószálammal fogyasztom!

Bár Wacky Wolf legdominánsabb íze a meggy, nem kell aggódnunk a savanyú íz miatt, az italban található alma édessége miatt ugyanis nem húzza az ember száját. Bátran  használhatjuk tehát gyümölcslevesek ízesítéséhez, vagy hideg és krémes céklakrémleves gazdagításához.

Ezernyi jóra jó – mire használjuk a meggyet?

 • ahogy június elején megjelenik a piacokon, gazdagíthatjuk vele a reggeli kásánk, palacsintánk, a natúr joghurtokat, pohárkrémet vagy tiramisut
 • gyümölcsleveshez és mártásokhoz is kiváló, akár húsok, máj mellé is
 • meggyes rétesnek nincs párja, készítsünk belőle bátran süteményeket
 • savanykás íze miatt szoktam javasolni zöld-megoldásként ételekbe, melyekbe citrom kellene: túrós süteménybe vagy mákos finomságok mellé
 • sütőben szétterítve, alacsony hőfokon sütve, könnyen készülhet belőle házi aszalvány, mellyel változatosabbá tehetjük gabona köreteinket (pl.: bulgur, kuszkusz, rizs)

Na de mit tud a meggy direkt préselés után, a Funky gyümölcslevekben?

A meggy dicsőítéséhez a Szent István és a Semmelweis Egyetem munkatársai által összefoglalt közleményt hívtam segítségül.

 • A meggy antocianinglükozidjai (polifenolos növényi vegyületek) hatékonyan csökkentik a gyulladásos eredetű fájdalomérzetet, hatóanyagának erőssége összevethető az ibuprofen gátlóhatásával. “Humán kísérletek alapján igazolódott, hogy a túlzott fizikai igénybevételből eredő izomsérülések kialakulása is mérsékelhető meggylé fogyasztásával.”
 • A meggy számos különböző antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz (pl.: melatonin, kempferol, perillil-alkohol, ellagsav, flavonoidok, antocianinok, flavonolok) melyek közül több stabilitását a feldolgozás nem befolyásolta.
 • Egereken végzett vizsgálat esetén azt találták, hogy a meggy antocianin tartalma mérsékelte az emésztőszervi daganatsejtek és humán vastagbéldaganatsejtek növekedését.
 • A meggy egyik polifenolos vegyülete (genisztein) ösztrogén-antagonistaként védőhatású lehet bizonyos mell- és méhnyakdaganatok kialakulásával szemben.
 • Nem szeretnénk egy gyümölcsöt sem kiikiáltani a superfood listáról, mert az egészség kulcsa a változatosság, de egyes vizsgálatok kimutatták, hogy egy típusú meggy antioxidáns kapacitása többszörösen felülmúlja az alma, a szamóca, a málna és a piros ribiszke átlagos antioxidáns kapacitását is.
 • Állatkísérletek eredményeiről elmondható, hogy a meggy csökkenti a vérplazma összkoleszterin és LDL szintjét.
 • A meggy glikémiás indexe (GI: 22) jelentősen elmarad a többi csonthéjas gyümölcshöz képest (GI: 39–57), amit feltehetően a meggy bioaktív vegyületei által kiváltott vércukorcsökkentő hatás és a rosttartalom magyaráz.

Remélem az ízletes tippek és a meggy jótékony hatásainak megismerése után, már ti is  annyira várjátok a meggyszezont mint Wacky Wolf!

Forrás: http://real.mtak.hu/80067/1/650.2018.31024.pdf

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

Csípősen az igazi! Íme a csípős ételek jótékony hatása

DietetikusTudástár

Odavagy a fűszeres, izzasztó ételekért? Rajongsz a chili vagy gyömbér melengető ízéért? Fülöp Lili dietetikusunk most lerántja a leplet a csípős ételek pikáns és igencsak ...