Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

Tudatosan a strandon is? Lehetséges!

Ha tudatosan éled a mindennapjaidat, akkor a nyaralás alkalmával sokszor tanácstalan lehetsz a strandbüfék kínálatát látva. Félre ne érts, szerintem semmi gond nincs azzal, ha ilyenkor lecsúszik egy-két lángos vagy palacsinta, sőt, már sok szempontból fejlődésnek indult a hazai (strand)felhozatal is. Azonban – ha az év többi napján nem ehhez van szok(tat)va a szervezeted –…

Ha tudatosan éled a mindennapjaidat, akkor a nyaralás alkalmával sokszor tanácstalan lehetsz a strandbüfék kínálatát látva. Félre ne érts, szerintem semmi gond nincs azzal, ha ilyenkor lecsúszik egy-két lángos vagy palacsinta, sőt, már sok szempontból fejlődésnek indult a hazai (strand)felhozatal is. Azonban – ha az év többi napján nem ehhez van szok(tat)va a szervezeted – akkor egészen furcsán érezheted magad a bőrödben egy-egy ilyen nem várt snack elfogyasztása után. Ha hajlamos vagy a fáradtságra vagy a puffadásra, azt javaslom, hogy ne várj addig amíg strandkaja felhozatal változik meg, inkább készülj te egy kicsit előre! Mondom is a javaslataimat!

Gyümölcsöt mindig vihetsz magaddal, csakúgy mint egy pár szem korpás kekszet vagy olajos magvat, lám máris kész a kisétkezés. Ha ezt unalmasnak találod – és már amúgy is beálltál a sorba – tízóraizz egy főtt kukoricát! Ha az ebéd is a strandon ér, személyes kedvencem a gabonasaláta, amit bármelyik kedvenc köreteddel elkészíthetsz, legyen az bulgur, kuszkusz, köles, rizs, hajdina vagy akár quinoa.

Én ezt a receptet használom: felkockázom a kedvenc szezonális zöldségeimet (mostanában ez leginkább paradicsom, sárgarépa és paprika, de tehetsz bele bátran cukkinit, karalábét vagy padlizsánt is), közben kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm a köretet és ha kihűlt, összekeverem. A tetejére egy kevés hidegen sajtolt olajat és almaecetet öntök zöldfűszerekkel, de van, hogy egy mustáros verzióhoz van kedvem (almaecet helyett). Látod? Végtelenségig variálható, könnyű strandételt készíthetsz így. Ha pedig előző este véletlenül grilleztetek, nyugodtan mehet bele egy kis maradék a húsokból, de pár kanál csicseriborsóval is ugyanolyan finom. 

A klasszikusokkal sincs baj, semmi gond, ha az ebéd csak egy gyors szendvics. Majd vacsorára, ha lehűlt az idő, esztek valami meleget. A szendvicsnél se felejtsd el azonban a frissen termett zöldségeket – és nem csak azt a mennyiséget, ami két szelet rozskenyér közé fér! Nyugodtan készíts a szendód mellé egy kis extra salátát – olyan jó, hogy most ennyi minden elérhető, használd ki!

(Szerintem amúgy az a legjobb, ha a család előző este megszavazza, hogy mit vigyen magával másnap, így a döntés közös és akár az elkészítésből is mindenki kiveheti a részét…)

Ja, és még valami! Teljesen normális ha a nyaralás alkalmával nem csak a vizet kívánjuk és szívesen innánk valami mást is. A kisétkezések része lehet egy limonádé, (alma)fröccs vagy préslé is, akár higítva vagy önmagában. Nincsenek démonok sem angyalok az étkezésben, csak rajtad áll miből mennyit fogyasztasz el!

Olvass tovább!

Színesítsd ki a tányérod!

DietetikusReceptTippek

A tavasz a színek ideje a természetben és a tányérunkon is! A mindennapokban, ha nem rutinszerű a színes zöldségek és gyümölcsök elmajszolása bizony nehéz falat ...