Barion Pixel
,

Szabó Adrienn

Megosztás

Egészséget karácsonyra: 3+1 fincsi DIY ötlet a fa alá!

Ahogy figyeljük környezetünket és magunkat, azt tapasztalhatjuk, hogy egyre kevésbé elvárás és cél, hogy a karácsonyi ajándék minél nagyobb anyagi értékkel bírjon. De akkor mi a vágyunk? Szabó Adrienn dietetikusunk most megosztott velünk néhány izgalmas, DIY ajándékötletet az egészség jegyében! Azt szeretnénk, hogy a meglepetés személyes legyen, különleges és egyedi, kézzel készített, hogy látszódjon benne…

Ahogy figyeljük környezetünket és magunkat, azt tapasztalhatjuk, hogy egyre kevésbé elvárás és cél, hogy a karácsonyi ajándék minél nagyobb anyagi értékkel bírjon. De akkor mi a vágyunk? Szabó Adrienn dietetikusunk most megosztott velünk néhány izgalmas, DIY ajándékötletet az egészség jegyében!

Azt szeretnénk, hogy a meglepetés személyes legyen, különleges és egyedi, kézzel készített, hogy látszódjon benne a törődés, legyen értelmes, az épülésünket szolgálja, legyen élmény… És akár az elkészítése is öröm legyen, hogy a fa alá ne szétziláltan essünk be. Az ünnep azé, aki várja, aki készül rá. Igyekszünk ehhez most mi is egy kicsit hozzájárulni, ezért olyan kis gasztroajándék tippeket hoztunk, amiket 

  • már most el lehet készíteni, mert jól eláll (téli granola, karácsonyi zabkása, forraltbor fűszerkeverék)
  • nem kell órákig mennie a sütőnek hozzá (“flódni” golyó) illetve mindegyiket
  • gyermekekkel is élményteli és nem megterhelő móka elkészíteni 

Téli granola

200 g sült tök
200 g nagyszemű zabpehely
200g magkeverék (tökmag, dió, napraforgómag, lenmag)
20g méz
40g olaj (szőlőmag vagy repce)
2 nagy teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál őrölt kardamom
1 mokkáskanál só

Egy nagy tálban a sült tököt  összeturmixoljuk az olajjal, mézzel, fűszerekkel és a sóval, majd ide mérjük a zabpelyhet, a magokat (minden egészben hagyunk, egyedül a diót törjük össze kézzel durvára) és egészet alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 180 fokon 20 percig sütjük, miközben legalább 1x átkeverjük a granolát. Figyeljünk, ha kezd túl sötétbarna lenni, akkor már ég, nem spórolhatjuk meg az odafigyelést, mert sütőnként változik a szükséges idő. 

Akkor lesz igazán ropogós, ha vékony rétegben kiterítjük a tepsin és több adagban sütjük, ha sokat készítünk egyszerre. Akkor tegyük jól zárható üvegbe, dobozba, ha már teljesen kihűlt.

Karácsonyi zabkása alap

Hozzávalók 1 adagra

4-5 evőkanál nagyszemű zabpehely
1 evőkanál lenmagliszt
1 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál búzacsíra
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A hozzávalókat összekeverjük és a tetszőleges üvegbe/dobozba csomagolt kása alap mellé adagonként egy-egy üveg Metal Mole is adható, mert a fűszeres zabot víz, növényi ital vagy tej mellett akár ebben is megfőzheti az ajándékozott.

Flódni golyó

30-35 mogyorónyi golyócskához
100g alma
100g aszalt szilva
100g dió
40g egész mák
2 teáskanál fahéj
1 csipet só

A felkockázott, megpucolt almát (az almát használhatjuk héjával együtt is, vagy pucolhatjuk vastagon és készítés közben a héját így megehetjük), az aszalt szilvát és a diót a fűszerekkel késes aprítóban közel egyneműre turmixoljuk. Ha nincs nagy teljesítményű aprítónk, akkor a hozzávalókat egy tálba téve 1 percig melegítsük mikróban, így a botmixer is könnyedén viszi. Utóbbi esetén tegyük hűtőbe majd, hogy jól formázható legyen. A megformázott “flódnit” a mákszemekbe forgatjuk.

Forraltbor fűszerkeverék –  Funky Christmas edition

Szegfűszeg
Csillagánizs
Rózsabors
Kardamom
Koriandermag
Őrölt fahéj
Őrölt szerecsendió
Őrölt gyömbér

Hogyan lesz ez jó móka kisebbekkel? 

Az érdekes színű, formájú, illatú fűszerek, amikkel addig talán sosem találkoztak a kis manók, érdekesek lehetnek számukra. Figyeljünk arra, hogy ne egyenként illatolják meg az apró fűszereket (pl.: koriandermag) hanem csak a zacskó fölé dugják a kis orrukat, nehogy beszippantsák azokat. 

Elronthatatlan, mert nem ég oda, nincsenek szabályai, hogy melyik fűszert milyen arányban kell alkalmazni, bármilyen üvegbe tesszük látványos lesz, maradék szalagot, madzagot masnizhatunk rá, szép tető hiányában textilt boríthatunk rá.

Ha szeretnénk az ajándékba vitt fűszerkeveréket és vörösbort kicsit FUNKY-zni, vigyünk mellé egy üveg metal mole-t, amivel nem csak különleges ízt kölcsönözhetünk az italnak, de a cukrot és a mézet is kiválthatjuk a préslé édességével. Kicsiknek pedig egyenesen csak az alma-cékla-répa préslé fűszerezésével készítsünk forró, karácsonyi italt. Kockázott aszalt almával vagy hazai citrommal, egy-egy egész fahéj rúddal is díszíthetjük az illatos finomságot.

Mi persze azt is elhisszük, ha nem tudsz időt szánni ezeknek a recepteknek az elkészítésére! Ebben az esetben sincs ok aggodalomra, irány a Funky webshop és az ajándékutalvány, amit azonnal küldünk neked emailben!

Olvass tovább!

Kattanj rá a nyersre!

DietetikusÉletmód

A nyers zöldségek fogyasztása könnyen egysíkúvá válhat: szendvics mellé vagy salátába fogyasztjuk legjobb esetben, másra nincs időnk, kedvünk, pénzünk. Fülöp Lili dietetikusunk legújabb írásából viszont ...