Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

A bogyós gyümölcsök helye az életünkben

A bogyós gyümölcsök halmaza nagyon széles skálán mozog: a szőlőtől a kiviig sok, apró magvat tartalmazó gyümölcs sorolható ide. Klasszikus esetben a málnát, epret, áfonyaféléket, ribizlit vagy a szedret emlegetjük itt. Fülöp Lili dietetikusunk most az ő szupererőikről mesélt nekünk! A piros bogyós gyümölcsök „szuperképességeit” a bennük rejlő rostok, vitaminok és antioxidáns vegyületek adják. Utóbbiról…

A bogyós gyümölcsök halmaza nagyon széles skálán mozog: a szőlőtől a kiviig sok, apró magvat tartalmazó gyümölcs sorolható ide. Klasszikus esetben a málnát, epret, áfonyaféléket, ribizlit vagy a szedret emlegetjük itt. Fülöp Lili dietetikusunk most az ő szupererőikről mesélt nekünk!

A piros bogyós gyümölcsök „szuperképességeit” a bennük rejlő rostok, vitaminok és antioxidáns vegyületek adják. Utóbbiról pedig mindenképp érdemes egy kicsit részletesebben beszélgetnünk!

Azokat a vegyületeket nevezzük antioxidánsoknak, amelyek a szabadgyökök toxikus hatásaival szemben védenek minket. Jó hír, hogy a megfelelő táplálkozással Te is hozzájuk tudsz jutni, tehát egy kis tudatossággal könnyen a napi ritmus részévé varázsolhatod a bevitelüket. A gyümölcsökön kívül a zöldségek is jó antioxidáns-források, de hogy ne csak mindig őket említsük, a kakaó és a belőle készült minőségi csokoládé is rengeteget rejt belőlük!

Milyen vitaminokat keress?

A vitaminok közül antioxidáns például a C-, az E- vagy az A-vitamin, ásványi anyagok közül a cink vagy a szelén, de a flavonoidok vagy a karotinoidok is. 

A bogyósokban nagy arányban megtalálható flavonoidok rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, sőt antivirális hatással is bírnak. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, köszönhetően a már sokszor említett antociánoknak, melyek bomlástermékei képesek meggátolni az ún. „rossz” LDL-koleszterin oxidációját.

Hogyan edd őket?

A változatosságot nem véletlenül hangoztatjuk ilyen sokszor! Egy vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással tudod biztosítani azt, hogy ezek az antioxidáns vegyületek mind-mind bekerüljenek a szervezetedbe. Minél több kombinációt választasz, annál jobb eséllyel indulsz, hiszen a különböző antioxidáns vegyületek egymás hatását is segíteni tudják. Frissen vagy smoothieban, a reggeli joghurtba vagy kásába keverve, mártásként vagy süteménybe téve is bátran fogyaszd őket!

Ha pedig kifejezetten ribizli rajongó vagy, kóstold meg a legújabb Funky Forest ízt, a mangós-ribizlis Rusty Racoont!

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

Eljött a smoothiek ideje! Receptek reggelire, uzsonnára és desszertnek.

Recept

Essünk gyümölcs mámorba már májusban! Bár a hazai gyümölcsök többsége még a napfényben sütkérezve érlelődik, Szabó Adrienn szuper smoothie receptjeivel azonban nem kell júliusig várnunk ...