Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

A szezon sztárjai

Hogy miért fontos a szezonális élelmiszerek fogyasztása? Mert fenntartható táplálékot nyújtanak, mert ásványi anyagokban gazdagok, mert hazai termelőket támogatunk vásárlásukkal – tudjátok, a szokásos okok amiket már sokszor felsoroltunk. Mai írásában Szabó Adrienn dietetikusunk ezért nem a szezonális alapanyagok általánosságairól, hanem a tavaszi időszak két örökzöld sztárjáról mesél részletesebben. Alma, alma, piros alma A Funky…

Hogy miért fontos a szezonális élelmiszerek fogyasztása? Mert fenntartható táplálékot nyújtanak, mert ásványi anyagokban gazdagok, mert hazai termelőket támogatunk vásárlásukkal – tudjátok, a szokásos okok amiket már sokszor felsoroltunk. Mai írásában Szabó Adrienn dietetikusunk ezért nem a szezonális alapanyagok általánosságairól, hanem a tavaszi időszak két örökzöld sztárjáról mesél részletesebben.

Alma, alma, piros alma

A Funky Forest préslevek és smoothie-k domináns szereplője az alma. Ez nem csoda, hiszen az alma egy évben többször is megterem hazánkban, emellett pedig kiválóan tárolható is. Ráadásul az alma kellemes édességének köszönhetően, amit nincs ember aki ne szeretne, a Funky italok hozzáadott cukrot sem tartalmaznak.

De mosolygós gyümölcsünk nem csak íze, hanem táplálkozás élettani szerepe miatt is kedves gyümölcs. Ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag és az antioxidáns hatású, szabadgyökkötő flavonoidok közül a kvercetin is fellelhető benne. Az egészségtámogató fitonutriensek pedig így préslé formájában még koncentráltabban vannak jelen. Ha tehetjük az almát egészben, pucolás nélkül rágcsáljuk, mert az antioxidánsok, egészségvédő színanyagok a héjában halmozódnak elsősorban.

Az alma persze nem nyer meg egy civilizációs betegség ellen vívott harcot sem önmagában, így szerencse, hogy a Tranquil Turtle préslében a nemes feladatra társul mellé a spenót is. Fontos ez a szövetség, hisz laboratóriumi vizsgálatok eredményeiből tudjuk, hogy a polifenolok (jótékony élettani hatású növényi hatóanyagok) külön-külön kevésbé eredményesek, másrészt a kedvező fiziológiás hatásban legtöbbször közreműködnek egyéb vitaminok, ásványianyagok is. Így a “multivitaminos” gyümölcs-zöldség mixek íze nem csak komplexebb, de hatásuk is széleskörűbb.

Spenótban az erő

Most vegyük szemügyre a teknőcös ital zöld színéért felelős összetevőt, a spenótot, mely kapcsán talán  mindenkinek valami más jut eszébe. Van, akinek az izmos, erős Popeye, van, akinek egy friss, tavaszi saláta a napsütéses teraszon és sok háziasszony szabad asszociációja vihet a mosogatóban görnyedés felé, ahol órákig tisztogatja a kis leveleket, hogy végül egy maréknyi párolt zöldet kapjunk.

Szerencsére ezzel a Funky Forest préslével már bíbelődés nélkül juthatunk hozzá ehhez a kellemes ízű és rendkívül egészséges zöldséghez! A spenót fitokemikáliákban (pl.: lutein, flavonoidok, galaktolipidek) bővelkedik, tehát számlájára írható többek között daganat prevenció, szellemi frissesség, a szem védelme és egyéb életkorral összefüggő élettani folyamatok késleltetése is. Oxálsav (más néven sóskasav) tartalma miatt érdemes nem mindig, minden nap nyersen és túl nagy mennyiségben fogyasztani, mert gátolhatja a kalcium hasznosulását. Jelentős nitrogén forrás, így a jobb oxigénellátottságban is szerepe lehet, melyet talán kifejezetten sportolóknak érdemes szem előtt tartaniuk. A spenót ráadásul szinte egész évben elérhető salátaféle.

Számtalan ételhez jól használhatók a kis levélkék akkor is, ha a receptek nem említik. Használjuk kreatívan – chilis babba keverve, curryhez színesítőnek, carbonara spagettihez adva, pizzára halmozva, bolognai spagetti mellé friss saláta alapnak, smoothie-ba turmixolva, gabona körethez forgatva. A lehetőségek száma végtelen!

Olvass tovább!

Wacky Wolf szezon – eljött a meggy ideje!

Tudástár

Megérett a meggy, flúgos farkasunk pedig már nyalogatja is a száját, hogy mind bekebelezze! Dietetikusunk szerencsére meggyőzte, hogy a Funky gyümölcslevekbe azért maradjon és nektek ...