Barion Pixel

Dietetikusunk egyik gyakran ismételgetett mondása mostanában, hogy “az egészség az új luxus”. De mit is jelent az egészség és hogyan tehetünk érte a színekkel? Szabó Adrienn választ ad a talányra!

Az egészség részben genetikailag meghatározott, de hat rá a környezetünk is, életmódunkkal pedig jelentősen alakíthatjuk. Az életmód tényezők között azonban kiemelt szerepe van a táplálkozásnak. Amikor étkezünk, nem csak tápanyagokat veszünk magunkhoz, hanem fiziológiás szükségleteinken túl érzelmileg és szociálisan is kapcsolódunk az ételekhez, asztaltársaságunkhoz és saját testünkhöz is.

Na de ha ilyen komplex dologról van szó, akkor hogyan alakíthatjuk egészségesen az étkezésünket? Egy egyszerű és praktikus módszert mutatunk most ehhez: EGYÜNK SZÍNESEN!

Ilyen egyszerű több színt beiktatni a táplálkozásunkba:

 • Válasszunk vöröshagyma mellett lilahagymát is.
 • A fejes káposzta mellett a vörös káposztát is iktassuk be étkezéseinkbe.
 • A padlizsán sötétlila héját is fogyasszuk el. 
 • Tv paprika mellett vigyünk haza kápiát is.
 • Az almáról ne pucoljuk le a piros héját!
 • Együk meg el  az uborka sötétzöld héját is, hiszen tele van ásványi anyagokkal. 
 • Használjuk fel az újhagyma zöld részét.
 • Itt az ősz, a szőlő szezon! Ne csak fehéret, hanem vöröset és kéket is szemezgessünk! 

A beszerzéssel kezdődik minden, így figyeljünk rá, hogy a szivárvány minden árnyalatában válogassunk alapanyagokat! Ellenőrizzük le vásárlás végén a kosarunkat: Elég színes, amit látunk? Megvan benne a piros, a sárga, a zöld, a lila, a narancssárga, a citromsárga, a fehér?  

A színanyagok, melyek nem csak szépek, de illatosak is, 1-1 fitonutrienst takarnak. Ezek biztosítják számunkra, hogy a termény amellett, hogy finom, vitaminokban, ásványi anyagokban, jótékony hatású növényi vegyületekben is gazdag.

Mit csinálnak a színanyagok? 

Ezeket a látványos összetevőket a növények saját védelmük érdekében állítják elő, pl.: a napsugárzás káros hatásai elleni védelemként, melyet mi is hasznosítunk:

 • szabadgyök megkötő képesség
 • antioxidáns kapacitás
 • immunszabályozó hatás
 • regenerációs mechanizmusok támogatása
 • gyulladásellenes folyamatokat segítése

Hogyan hatnak a színek az anyagcserénkre? 

Az emésztés már a tápcsatornán kívül megindul. Ezt a nulladik emésztési szakaszt hívjuk kefalikus fázisnak. Az illat, a termények látványa, a zöldség darabolásának hangja, a gyümölcs tapintása idegrendszerünkre és érzelmeinkre is hat, elősegítve, hogy a száj és gyomor készen álljon az étel befogadására. De a fiziológiás hatás mellett természetesen a lelkünknek sem mindegy, hogy milyen látvány fogad az asztalon.

Extra trükkök-tippek

A fentiek ismeretében megéri kipróbálni, hogy a “rosszul” evő gyermeket bevonjuk az étel elkészítésébe. A tálalás, piacon történő vásárlás és főzés során hathatnak rá a színek, ami pozitívan befolyásolhatja az étvágyát.

A mindennapi rohanásban természetes, hogy nem mindig van kapacitásunk színekről gondoskodni. Ilyenkor jön jól egy üveg Funky Forest ‘színkavalkád’, zamatos és tartalmas 100%-os préslevek és smoothie-k formájában. 

A Funky préslevek és smoothie-k hiába lettek az eltarthatóság és a káros baktériumok eltávolítása érdekében hőkezelve, mégis tele vannak antioxidáns színanyagokkal. Sőt, rengeteg növényi vegyület hőstabil és némelyik hő hatására még jobban hasznosíthatóvá válik! 

Ezért mindegy, hogy frissen, nyersen, főzve, sütve vagy préslé formájában, de egyetek színeket! Az egészség az új luxus. Egyél színesen!