Barion Pixel

Habos, fekete, mézzel és fahéjjal fűszerezett, esetleg jó öreg keserű? A kávé – vagyis a koffein – fogyasztásnak számtalan módja és lehetősége van! A médiát azonban ellepik a különböző cikkek és műsorok, amiben vagy azt taglalják, hogy egészséges a kávéfogyasztás, vagy a mellett érvelnek, hogy egészségkárosító hatású. Hogy mi az igazság? Arra legújabb írásában Fülöp Lili dietetikusunk válaszol!

Az év elején csillanhatott fel legutóbb a kávéimádók szeme, amikor újfent kiderült, ezúttal a Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary egyetem kutatásából, hogy a kávé egészséges. Az igazság viszont mindig a részletekben lakik, ezért most azt szeretném elárulni, hogy pontosan hogyan és milyen mértékben érdemes koffeint fogyasztani.

A közel félmillió felnőtt (szív-érrendszeri betegséggel nem rendelkező) embert vizsgáló tanulmány alapján a napi fél és három csésze kávé közötti mennyiséget fogyasztók körében csökkent az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázata, azokhoz képest, akik nem éltek az élvezeti szerrel a kutatás 11 éve alatt. A pozitív hatás a minőségben is keresendő, ugyanis az instant kávét fogyasztóknál ez a kedvező változás nem volt fellelhető, csak az őrölt kávét fogyasztók körében. Ha engem kérdeztek, egy-két csésze igazán jó minőségű fekete nem csak „pörget”, hanem igazi élvezeti értéket is ad. Persze a három csésze nem az alvás helyettesítésére szolgál, a napi általánosan jónak tartott nyolc órányi pihenésre szükségünk van.

Sőt mi több, a délutáni szunyókálás igen jó hatásúnak bizonyul, ugyanis ekkor a REM (gyors szemmozgásos szakasz) érvényesül nagy arányban az alvás során, amely fokozza az agy érzékenységét. Tudom, tudom, örülünk, ha ez hétvégén összejön, de higgyük el, a pici is számít. Ha nem szeretnénk 30 percnél tovább aludni, ilyenkor nyugodtan hörpintsünk le előtte egy csésze kávét, a koffein hatása fél óra múlva fel fog kelteni minket.

Ha nem kávézunk, akkor is számos lehetőségünk van, például fekete vagy zöldteával, különösen matchával, tudjuk „pótolni” az extra élénkítő hatást, de sokszor a folyadékfogyasztás megemelése is segít. Ha pedig folyton enerváltnak és fáradtnak érezzük magunkat érdemes elgondolkozni azon, hogy megfelelően táplálkozunk-e. Egy kis extra zöldség és gyümölcs biztosan nem árt meg!