Barion Pixel
, ,

Szabó Adrienn

Megosztás

Nyárból őszbe – táplálkozz okosan!

A rövidülő nappalok, a hűvösebb idő, kevesebb napsütés és a szabadsággal teli nyár vége felé gyakori, hogy a kevésbé jóleső életmód kompenzálása miatt a komfort ételek irányába fordulunk. Megnő a meleg ételek iránti vonzalmunk, szívesebben fogyasztunk nyers ételek helyett főttet. A jelenségnek lélektani és élettani háttere is van, engedjünk bizalommal testünk jelzéseinek és a természet…

A rövidülő nappalok, a hűvösebb idő, kevesebb napsütés és a szabadsággal teli nyár vége felé gyakori, hogy a kevésbé jóleső életmód kompenzálása miatt a komfort ételek irányába fordulunk. Megnő a meleg ételek iránti vonzalmunk, szívesebben fogyasztunk nyers ételek helyett főttet. A jelenségnek lélektani és élettani háttere is van, engedjünk bizalommal testünk jelzéseinek és a természet változásával alakítsuk át ételeinket. Konkrét tippekért olvassátok el Szabó Adrienn dietetikusunk teljes írását!

A következőkben tippeket hoztam, hogy mit érdemes szem előtt tartani, hogy a nyári “egészségesnek érzem magam” hatás ősszel is megmaradjon:

  • Ezután is figyeljünk arra, hogy nyersanyagokat vásároljunk és nem bolti készételeket. Ezzel csökkenthető az ételek só és zsírtartalma és növelhető a zöldségek mennyisége. pl.: házi paradicsomszósz még friss paradicsomból, akár olaj nélkül is készülhet, kevés sóval, míg a bolti szósz olykor a zöldfűszerek mellett rengeteg olajat és sót, akár ízfokozót is tartalmaz.
  • Amennyiszer lehet, rendelés helyett szánjunk időt a főzésre. A sertés sült-krumplipüré-párolt káposzta tökéletesen egészséges étel lehet a mindennapi gyakorlatban, ha házilag készítjük. A hús adagja 150-200 g helyett legyen 80-100 g, a krumplit vaj és tejszín helyett akkár saját főzővizével is pürésíthetjük, káposztából pedig fejenként 250-300g-ot is bátran kalkulálhatunk, melyet kevés olajon futtassunk át. Ha rendelnénk, ezek az arányok egészen mások lennének, igaz?
  • Ne feledkezzünk el arról, bár meglepő lehet, hogy számtalan gyümölcs és zöldség szezonja átnyúlik a nyárból az őszbe és szeptemberben is frissen beszerezhető: cukkini, spenót, sóska, újhagyma, kukorica, padlizsán, paprika, paradicsom, pak choi, rukkola, uborka brokkoli, fejes saláta, jégsaláta, hónapos retek, karfiol, szamóca, sárgadinnye, szeder, őszibarack, görögdinnye.
  • Amíg van lehetőségünk a nyári kincseket beszerezni, tárazzunk be belőlük későbbre. Nyilván, a fagyasztott változat a leggyorsabb módszer, de ha nincs nagy méretű fagyasztónk, akkor is van egy jó lehetőség – befőzés. Sokan tartanak a lekvárfőzéstől, pedig valójában nem ördöngösség és lehet egészségfelelősen csinálni! A befőzendő gyümölcsöt megmossuk és addig főzzük, amíg jelentősen nem veszít víztartalmából. A mindenféle cukor, édesítés nélkül készített főzet is elrakható, ráadásul a tartósítószert is elfelejthetjük. Ha alaposan kifőzött üvegbe szedjük a még rotyogó gyümölcsöt és színültig szedve azonnal lezárjuk a szintén kifőzött kupakot, jól tárolható, cukormentes lekvárt kapunk.
  • Ősszel kevésbé vagyunk már fiizkailag aktívak, ez pedig hatással van a tápcsatornánk működésére. Figyeljünk ilyenkor arra, hogy táplálkozásunk rostdús legyen, részesítsük előnyben a káposztaféléket minél változatosabban (lilakáposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, karalábé).
  • Az immunerősítésnél nincs is hatékonyabb módszer, mint a színekben és antioxidánsokban gazdag étkezés. Mikor változik az időjárás és a tanév megkezdtével az életritmusunk, valamint a minket érő stressz is nő, mindez hatással van a szervezet immunfunkcióra. Ekkor lesz nagy segítség nekünk a színes, karotinoidokban dús sütőtök, a rezveratrolban gazdag lila szőlőt, a polifenolokban bővelkedő szilva, a lila, sárga és narancs színű édesburgonya és például a füge is.
  • A gumósok, melyeknek azon részét fogyasztjuk, ahol maguk számára a tápanyagot raktározzák a zöldségek, magasabb szénhidráttartalmúak. Sütőben sütve őket az édes ízük erőteljesebben érvényesül. Az egyik legfelkapottabb gumós mostanában a zeller. Finomra metélve nyersen is kerülhet salátába, tepsiben sült vegyes zöldségekkel egytálétel lehet pirított magvakkal megszórva, burgonyapüré is helyettesíthető a változatosság jegyében zeller krémmel, vagy egészben sütve egy vegán feltét is varázsolható belőle.
  • A szervezet védő és javító mechanizmusait nagy mértékben támogatják a többszörösen telítetlen zsírsavak. Fontos jelátviteli és antioxidáns funkciójuk van, több száz másik teendőjük mellett. Az omega-3 zsírsavak olyan résztvevők a szervezetünkben, melyeket szinte kizárólag mi tudunk biztosítani, a szervezet az előállítani saját maga csak csekély mértékben képes, pedig ezek esszenciális, azaz nélkülözhetetlen zsírsavak. Az egészségünk irányításához tehát a mi kezünkben a gyeplő. Fogyasszunk minél változatosabban olajos magvakat (naponta 1 zárt maréknyit) és 1-1 kiskanálnyi növényi olajat (extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj, tökmagolaj, mákolaj, mandulaolaj, repceolaj, kukoricacsíra olaj, kendermagolaj)

Zárásként pedig egy fontos üzenet: nincs semmi ördöngősség az évszakváltásban. Ne hagyjuk magunkat behúzni évszak, időjárás és életmódváltós cikkek útvesztőjébe. Egyszerűen csak járjunk ki a piacra, válogassunk a szezonális nyersanyagokból, együnk színesen és figyeljünk a testünk jelzéseire!

Olvass tovább!

Töltsd fel az energiaraktáraid!

Nagykiszerelés (3L)Tippek

Mikor lehet szükségünk egy gyümölcslé nyújtotta gyors szénhidrát töltésre és hatékony energia löketre? Fizikai aktivitás során Kiadós túrán egy nagy kaptató előtt A gyümölcsprésnedv az ...