Barion Pixel
Megosztás

Zero waste diéta – tippek a környezetbarát étkezésért

Környezetünk és egészségünk védelméért egyszerre is tehetünk! Tudatos választásokkal, szezonális alapanyagokkal és egy kis előre tervezéssel nagy eredményeket is elérhetünk a bolygó és saját szervezetünk szempontjából is. Erről mesélt most nekünk Fülöp Lili dietetikus, aki még egy profi tippet is megosztott velünk cikke végén! Mi az a fenntartható étrend? Mindenképpen az, ami számodra odafigyeléssel teljesíthető…

Környezetünk és egészségünk védelméért egyszerre is tehetünk! Tudatos választásokkal, szezonális alapanyagokkal és egy kis előre tervezéssel nagy eredményeket is elérhetünk a bolygó és saját szervezetünk szempontjából is. Erről mesélt most nekünk Fülöp Lili dietetikus, aki még egy profi tippet is megosztott velünk cikke végén!

Mi az a fenntartható étrend?

Mindenképpen az, ami számodra odafigyeléssel teljesíthető és tesz valamit azért, hogy az élőhelyünk minél tovább a miénk maradhasson. Tudjuk, hogy nem létezik olyan táplálkozási irányzat, ami mindenki számára egyformán jól működik és ha eleget olvasunk a témában minden alapanyagunkról kiderülhet az is, hogy hasznos, meg az is, hogy kerülendő… nehéz így elindulni, igaz?

A fenntartható étrend egyik leghatásosabb eleme a szezonalitás figyelembevétele. Ha hazai élelmiszereket vásárolunk, akkor a szállítási és tárolási idő is rövidül, így egy egészségesebb termék kerül az asztalra, amelynek magasabb a beltartalmi értéke (pl. vitamin, ásványi anyag tartalom) illetve kevesebb mesterséges beavatkozáson megy keresztül. Nem kell megijednünk akkor sem, ha a frissen megvásárolt alapanyagok nem fogynak el, ilyenkor tartósítással (pl. fagyasztás vagy savanyítás) is tökéletesen megmarad a beltartalom és az év későbbi szakaszában is minőségromlás nélkül fogyasztható marad számunkra. Ezzel egy olyan éves, színes körforgást tudunk biztosítani a szervezetünk számára, amiben több tucat zöldség és gyümölcs pozitív hatását élvezhetjük.

A fenntarthatóság otthon készül!

Nem győzöm hangsúlyozni a bevásárlólista és a heti menü fontosságát. Heti fél óra időráfordítással és egy idő után a megfelelő gyakorlat birtokában pillanatok alatt összeállhat a heti terv a fejünkben, és már irány is a piac!

Egy-egy otthon készített meleg étellel az élet számos területén érhetünk el pozitív változást: elkerülhetjük a hozzáadott extra cukrot/zsiradékot, tartósítószert vagy épp ízfokozó anyagot, saját tányérunkból/éthordónkból fogyasztva kitérünk egy műanyag csomagolás vásárlása elől és persze rengeteg pénzt is spórolunk. Ami számomra a legnagyobb plusz az a gondoskodás, amit a magam és szeretteim részére nyújthatok ezzel, hiszen egy melengető, jó hangulatú közös étkezés igazi örömforrás a szervezet számára. Banálisnak tűnik, de a testi-lelki jólét alapvető pillére az étkezés. Gondoljunk csak bele, hogy a napunk egészét átszövi, energiát ad, szükségletet elégít ki. Tekintsünk hát rá ilyen szemmel is!

Töltsük fel, vigyük el!

A megfelelő napi folyadékbevitel nem egyszerű feladat a rohanós napokon. Mindenkinek megvan erre a saját módszere, szerintem a legegyszerűbb tipp a kulacsunk állandó szem előtt tartása. A saját vizespalack beiktatása egy olyan szinte észrevétlen, erőfeszítés nélküli környezettudatos lépés, amit mindenki tud alkalmazni. A kulacsunkba 70%-ban mindenképpen víz kerüljön, de egy finom tea, smoothie vagy préslé is szerepet kaphat a napjainkban.

Plusz tipp haladóknak!

Ha mindezek már teljesültek, ideje szintet lépni! Tudtátok, hogy a zöldség-gyümölcsök „húsa” mellett más részeik is fogyaszthatók? A retek leveléből készülhet pesto, a hagyma vagy a sárgarépa héja mehet alaplébe, a karfiol vagy brokkoli szárából remek krémleves vagy mártás készülhet, a cékla levelével pedig a salátánkat dobhatjuk fel. Ahogy az állatgazdálkodásnál a fülétől a farkáig elv, úgy a zöldségek-gyümölcsök esetében is a teljes termés felhasználása legyen a célunk és higgyünk benne, hogy ez a sok apró, egyéni lépés is sokat számít!

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

Rohanós reggelek? Itt a legtutibb reggeli receptek!

Nagykiszerelés (3L)Recept

Hiába tudjuk, hogy hogyan néz ki az egészséges életmód, ha a megvalósításig segítség, információ vagy idő hiányában nem jutunk el. Ezért az egyik legfontosabb része ...