Barion Pixel
Megosztás

Funky kisokos piacozáshoz

A piacozás menő? Piacra járni jó élmény? Piacon vásárolni környezet és egészségtudatos döntés? Igen, igen és mindig igen a válasz! Persze csak akkor, ha jól csináljuk a piacozást! Ebben segít most Szabó Adrienn dietetikusunk pár tippel és személyes tapasztalattal. Ahogy az étkezés nem csak a tápanyagbevitelről szól, úgy a bevásárlás sem csak anyagi kiadás, hanem…

A piacozás menő? Piacra járni jó élmény? Piacon vásárolni környezet és egészségtudatos döntés? Igen, igen és mindig igen a válasz! Persze csak akkor, ha jól csináljuk a piacozást! Ebben segít most Szabó Adrienn dietetikusunk pár tippel és személyes tapasztalattal.

Ahogy az étkezés nem csak a tápanyagbevitelről szól, úgy a bevásárlás sem csak anyagi kiadás, hanem egy lehetőség is. A piacozás pedig a lehető legjobb lehetőség, hogy a bevásárlás többről szóljon, mint amit egy szupermarketben slattyogva élünk át.

Biztos, hogy a piac az ideális választás?

Kezdjük azzal, hogy nem egyértelmű, hogy egy piac jó vagy rossz. Az tény, hogy egyetlen piacot se tudnék mondani, ahol ne lett volna legalább 1-2 igazán jó stand vagy szerethető árus, de rajtunk múlik, hogy mennyire tesszük egészségtudatossá és környezetbaráttá a vásárlást!

Mert ha nem tudatosan választunk és például a kanadai mandulát választjuk a hazai helyett, ráadásul nejlon zacskóban kérjük, akkor a piac nem jobb alternatíva, mint egy akármilyen bolt. De ha az import mandulára nemet tudunk mondani, nagyvonalúan átalakítjuk a neten olvasott receptet és inkább vesszük a magyar diót, amit saját dobozba kérünk, akkor a felelősen és okosan vásárolunk.

Lássuk tehát a piacozás pozitívumait, tehát a hazai, szezonális, kistermelői termények előnyeit:

  • tápanyagtartalma kedvezőbb (ásványianyag- és vitamintartalom szempontjából is, de egészségvédő antioxidánsokban is gazdagabb)
  • a növényvédőszer-maradványok bejuttatása szervezetünkbe kizárható, minimalizálható
  • íze finomabb, az a vágyott, békebeli lehet
  • környezetterhelő hatása (kártevőirtók, műtrágyák, hozamfokozók, szállítási lánc, ökológiai lábnyom, szállítási és raktározási veszteséggel pazarlás, szállításhoz gyártott csomagolóanyag ipari szennyezése) kisebb
  • hazai munkaerőt támogatunk vele
  • hazai gazdaságba forog a pénzünk
  • munkaerőpiaci szempontból is fenntarthatóbb (etikus bér, munkaidő és körülmények)

A piacozásnak emberi, érzelmi vonása is van

A piacon jobban találkozik ember az emberrel, a városi lakó a természettel és a környezettel. Míg egy nagy élelmiszerboltban csak egy eladóval vagy pénztárossal találkozunk, addig a piacon biztos, hogy igazi interakcióban lesz részünk. Persze, a piac sem egy idillikus univerzum, de az biztos, hogy egy piacon segítenek. Ha mondjuk kezdő háziasszony vagy, akkor itt bátran megkérdezheted, hogy mit javasolnak egy adott ételhez. Én így tudtam meg, hogy melyik fajta burgonyát kell vennem a szilvásgombóchoz, de rendszeresen kapok praktikákat, bennfentes trükköket, családi recept-titkokat kéretlenül is, grátiszban. A mángold sokszínűségét rendszeresen hallom, ahogy magyarázzák a csodálkozó vásárlónak és ajánlják főzelékként, párolva és frissen salátába vagy smoothie-ba, pont úgy, mint a spenótot.

De az igazi kedvencem a kóstolás! Ha nem is egy egész almát fognak nekem adni, de hogy a savanyúból kivesznek egy villányit, vagy a sajtot addig kóstoltatják velem, hogy jóllakom a végére és hogy az olajos magvakat is ellenőrizhetem, az nem ritkaságszámba menő történet.

Megéri-e piacon vásárolni?

Szoktam mondani, az a drága, ami nem éri meg.

A piac nem mindig olcsóbb, de ha azt vesszük, hogy a bio répa vagy uborka héját nem kell lepucolni, vagy a kistermelői karalábé héját is el lehet főzni zöldségalaplébe, akkor a minimális kidobott mennyiséggel együtt, lehet gazdaságosabb a piac. Ezzel kapcsolatban még kedvenc mozzanatom, hogy rendszeresen kérek el levágott, kidobásra vagy komposztálásra, esetleg takarmányozásra váró zöldség részeket. Ha az előttem vásárló a zöldhagymát úgy kéri, hogy a zöldjét vágja le az árus, akkor én azt nyomban el is kérem és azt szívesen oda is adják. Vagy amikor karalábé levelét automatikusan le akarják törni, akkor gyorsan szólok (fontos a piacon a gyorsaság, mert ha későn kapsz észbe, már nejlon zacskóban landolt a kiválasztott termék és megcsonkítják a karalábét, a retket), hogy maradjon és akkor felajánlják, hogy van még a pult alatt egy láda karalábélevél. Tiszta haszon!

A piacozás nem csak vásárlásról szól, hanem a kapcsolódás lehetőségéről is. Lehet társadalmi életet élni, inni egy kávét, jót reggelizni és még vásárlás közben megízlelni a finomságokat.

Hol vannak jó piacok?

Szerintem az a legjobb piac, ami könnyen elérhető, jó a nyitvatartása. Ezért azt tanácsolom, hogy keresd meg a hozzád közelit és ott azt az 1-2 standot, ahol nincs a létező összes terményből, mert az nagy eséllyel nagybanin vásárolt áru és semmi köze a kistermelői vonalhoz, valamint keresd azt, aki nem árul narancsot és banánt, mert az is inkább lokálisban gondolkodik.

A kedvenc piacom a Bikás Parki piac a 11. kerületben, a szombati nagybevásárlást ott ejtem meg legszívesebben. Itt a savanyúságos, gombás, almás, krumplis, salátás, tejes és a boros standok a kedvenceim. Ínyencségként pedig a 12. kerületi Városmajori Élő Tisza piacot látogatom, mert ott mindig minden hazai, kistermelői és lehetőleg vegyszermentes is, van tejes, húsos, egy ideje mikrozöldes és aszalványos árus is. Ráadásul van boldog tyúkos tojás és homoktövis velő is. Mi kell még?

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

A smoothie bowlok csodás világa

Dietetikus

Smoothie bowl: egészséges, szép és akár egy diétába is beleillik a dietetikus szerint Itt a tavasz és a télen lemerült “boldogsághormon”, valamint a szerotonin- és ...