Színes táplálkozás, télen is!
Lehet télen egészségesen enni multivitaminok nélkül? Mit egyek egyáltalán télen, amikor semmi sem terem? Sok hasonló kérdés kavarog bennünk a hideg hónapunkban, ezért Szabó Adrienn dietetikus a segítségünkre siet, hogy eloszlassa a kétségeket. Mert tápláló ételekben bizony a téli szezonban sincs hiány! Kezdjük is az elején! Először is nem kérdés, hogy télen is kialakítható az…
Lehet télen egészségesen enni multivitaminok nélkül? Mit egyek egyáltalán télen, amikor semmi sem terem? Sok hasonló kérdés kavarog bennünk a hideg hónapunkban, ezért Szabó Adrienn dietetikus a segítségünkre siet, hogy eloszlassa a kétségeket. Mert tápláló ételekben bizony a téli szezonban sincs hiány!
Kezdjük is az elején!
Először is nem kérdés, hogy télen is kialakítható az egészséges étkezés, ha felelősségteljesen és kreatívan állunk a problémához. Másodszor pedig, télen igenis sok minden terem és rengeteg izgalmas alapanyaggal dolgozhatunk ilyenkor is. Emellett pedig sok minden van, ami a szezonból jól eltárolható. Ezek kombinációjával tehát gond nélkül készíthetünk télen is finom és tápláló fogásokat!
Miből tárazzunk be, hogy télen is biztosíthassuk a színes táplálkozást?
- Száraz hüvelyesek (csicseriborsó, bab, lencse, vöröslencse, sárgaborsó)
- Gabonafélék (rizs, barna rizs, hajdina, köles, zab, gersli, bulgur, tészta, zabpehely)
- Olajosmagvak (dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, mák, kendermag)
- Konzervek (hüvelyesek, kukorica, borsó, paradicsom)
- Üveges áruk (savanyúságok, befőttek, lekvárok)
- Aszalványok (cukormentes barack, szilva, meggy, körte)
- Gyorsfagyasztott áruk (bogyós gyümölcs, zöldbab, brokkoli, karfiol, kukorica, borsó)
Ha a fentiek vannak otthon, akkor frissen beszerezhető alapanyagokkal kombinálva változatos, színes ételeket készíthetünk!
Mi szerezhető be a piacokon hazai, szezonális forrásból?
Gyümölcsök: Birsalma, birskörte, körte, alma, gesztenye, naspolya, szőlő, szilva, datolyaszilva, becsehelyi kivi, lajosmizsei citrom, csipkebogyó, homoktövis, fekete berkenye
Zöldségek:
- Gumósok (burgonya, batáta, csicsóka, torma, zeller, sárgarépa, paszternák, fehérrépa, cékla)
- Káposztafélék (karalábé, brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, lilakáposzta, kínai kel, fodros kel, fejes káposzta, pak choi)
- Salátafélék (cikória, fejes saláta, rukkola, jégsaláta, cukorsüveg saláta, madársaláta, mizuna, spenót)
- Retek félék (fekete retek, hónapos retek, jégcsapretek)
- Hagymafélék (újhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma)
- Édeskömény
- Sütőtök
Nem szeretnél melléfogni? Mutatunk két elronthatatlan téli fogást!
Minestrone leves:
Ennek fő összetevője a hüvelyes (fehérbab vagy csicseriborsó, vagy borsó), valamilyen káposztaféle (fodros kel, kínai kel, kelkáposzta) és a paradicsomos lé, olaszos fűszerekkel (bazsalikom, oregánó, kakukkfű). Ezen felül olyan zöldséget teszünk bele, ami épp megmaradt a hűtőben, vagy épp kapható a piacon: karfiol, brokkoli, édeskömény, szárzeller, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó stb.
Tepsis zöldségek:
gumósokat (sárgarépa, fehérrépa, paszternák, zellergumó, cékla, édesburgonya, sütőtök, lilahagyma, gerezdekben hagyott fokhagyma) összevágunk kisebb kockákra és összekeverjük kevés olajjal, sóval és fűszerekkel (kakukkfű, rozmaring) majd sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük 180 fokon úgy, hogy az első 20 percben lefedjük. Elkészülve tetejére kerülhet kecskesajt, fogyaszthatjuk sült hússal, vegán változatban olajos magvakkal szórjuk meg, tehát lehet ez köret vagy egytálétel is.