Barion Pixel
, ,

Fülöp Lili

Megosztás

Kánikula ételek – együnk jól nyáron is!

Nyáron könnyed, frissítő ételekre vágyik a szervezetünk, keressük-kutatjuk a recepteket, ami miatt nem kell bedurrantani a sütőt vagy órákat a főzőlap mellett álldogálnunk. Fülöp Lili most nem csak a hűsítő ételek fiziológiájáról írt nekünk, hanem konkrét tippeket is megoszt, hogy nyáron is táplálóan étkezhessünk. A melegben a szervezet energiaszükséglete körülbelül 10-15%-kal csökken, nem csoda hát,…

Nyáron könnyed, frissítő ételekre vágyik a szervezetünk, keressük-kutatjuk a recepteket, ami miatt nem kell bedurrantani a sütőt vagy órákat a főzőlap mellett álldogálnunk. Fülöp Lili most nem csak a hűsítő ételek fiziológiájáról írt nekünk, hanem konkrét tippeket is megoszt, hogy nyáron is táplálóan étkezhessünk.

A melegben a szervezet energiaszükséglete körülbelül 10-15%-kal csökken, nem csoda hát, ha ilyenkor kevésbé érezzük magunkat éhesnek. Ha a nagy hőségben az éhségünk zsíros, kalóriadús ételekkel, a szomjúságunk pedig hideg sörrel csillapítjuk, ne csodálkozzunk azon, hogy nem érezzük jól magunkat vagy, hogy még jobban izzadunk. A meleg nagyon igénybe veszi szervezetet, ne terheljük ezért feleslegesen nehezen emészthető, kalóriadús ételekkel, italokkal. Ez nem azt jelenti, hogy nem élvezhetünk alkalmanként egy forró lángost vagy jeges fröccsöt, de a mértékletességre mindenképpen meg kell tanulnunk figyelni.

Hoztam ezért négy útravaló tippet, melyek segítenek a nyaralás alatt is egészségesnek maradni:

  1. Kerüljük a feldolgozott ételeket!

Ennek elkezdéséhez nincs jobb időszak a nyárnál, hiszen a természet ontja a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Szezonja van a különböző salátaféléknek, padlizsánnak, karalábénak, paradicsomnak, paprikának vagy a sárgadinnyének és bogyós gyümölcsöknek is, miért választanánk hát az előre csomagolt, kényelmi termékeket? Ekkora vitamin és ásványianyag mennyiséget ilyen koncentrált formában garantáltan sehol sem találunk!

  1. Tartsunk egyensúlyt!

A tápanyagokat jól elosztva vigyük be a nap során, ne terheljük meg a szervezetet egy-egy nagyobb étkezéssel. A reggeli és vacsora energiamennyisége tegye ki a napod maximum felét, az ebéd képezze a 30-35%-ot, míg a kis étkezések, tehát a tízórai és uzsonna töltse ki a maradék helyet.

  1. Ne csak főzzünk, hanem ropogtassunk is!

Bár szuper főzelékeket, grillezett, párolt ételeket készíthetünk zöldségekből, legalább 1-2 adagot nyersen is rágcsáljunk el a nap során.

A friss gyümölcsök és zöldségek a folyadékpótlás mellett olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is rejtenek (pl. C, E- vitamin, béta-karotin, cink, szelén), amelyek segítenek felvenni a harcot az agresszív napsugarak bőrünkre gyakorolt hatásával. Béta-karotint például a piros és narancsszínű zöldségekben, gyümölcsökben találhatunk, így a sárgarépában, paradicsomban, pirospaprikában, sárgadinnyében vagy a sárgabarackban.

  1. Méregtelenítés⁉️

Na nem ám a szó gyakran használt értelmében! Éhezésre nincs szükség, az egészségesen működő belső szerveink elvégzik ezt helyettünk. Nem árt azonban segítenünk azzal, hogy ebben az időszakban elkerüljük a túl sós, túl édes ételek vagy éppen magas koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztását.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz? A tudatos táplálkozás nem nagy ördöngösség, inkább egy kis odafigyelést és törődést igényel.

Olvass tovább!

A változatos étrend őrei: a gyümölcsök!

DietetikusTippek

Azt már sokan tudjuk, hogy miért kell és miért érdemes zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Amikor róluk beszélünk, olyan hívószavak ötlenek fel bennünk egészségünk őreiként, mint: vitamin, ...