Barion Pixel
Megosztás

Fenékig! Így hidratálj okosan.

Mennyi folyadékot kell inni egy nap? Hogyan tehetjük ezt élvezetesen? Milyen szokásokat érdemes elhagyni a hidratálás érdekében? Fülöp Lili dietetikusunk legújabb írásában mindenre kérdésre választ ad! A megfelelő folyadékfogyasztás klisének hangzik, mégis nagyon kevésszer találkozom olyan pácienssel, aki 2 liternél több vizet iszik meg egy nap. Sokan küszködnek viszont azzal is, hogy nem tudják mennyi…

Mennyi folyadékot kell inni egy nap? Hogyan tehetjük ezt élvezetesen? Milyen szokásokat érdemes elhagyni a hidratálás érdekében? Fülöp Lili dietetikusunk legújabb írásában mindenre kérdésre választ ad!

A megfelelő folyadékfogyasztás klisének hangzik, mégis nagyon kevésszer találkozom olyan pácienssel, aki 2 liternél több vizet iszik meg egy nap. Sokan küszködnek viszont azzal is, hogy nem tudják mennyi vizet szükséges igazából inniuk egy nap. Bizony, ez személyenként változik, ezért ha igazán pontosan szeretnénk tudni, elég megszoroznunk a testtömegünk (kg) 30-35 milliliterrel, hogy megkapjuk a számunkra szükséges napi mennyiséget. Ez például egy 60 kilogrammos nő esetében ez 1,8-2,1 liter folyadékot jelent.

A hidratációhoz azonban nem csak az italok, hanem bizonyos ételek is hozzájárulnak! Napi folyadékbevitelünk 20-30%-át szilárd táplálékokkal is fedezhetjük, többek között lédús gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel és tejtermékekkel is. A maradék 70-80% pedig a folyadékoké, azon belül is legoptimálisabb esetben csak a vízé. Az utóbbit variálhatjuk kreatívan, lehűthetjük, gyümölccsel, uborkával vagy citromlevet ízesíthetjük. A lényeg, hogy a vízivás stabil alapját képezze a napunknak.

A fent említett 20-30% viszont elég mozgásteret ad ahhoz, hogy feldobjuk olyan ételekkel vagy italokkal az étrendünket, amik színesíthetik a folyadékfogyasztásunk. Számos zöldség és gyümölcs magas folyadéktartalommal rendelkezik, bátran használjuk hát őket a meleg elleni védekezéshez is. Különösen érdemes kihasználni például a hideg gyümölcslevesek szezonját, hiszen pillanatok alatt és akár hőkezelés (főzés) nélkül is finom és tápláló fogásokat készíthetünk. Ugyanez érvényes a hideg zöldséglevesekre is. Bizony, egy jéghideg leves tökéletes választás a hőségben. A nyers paradicsomot, paprikát és uborkát izgalmasabb néha nem csak karikákra szelve, hanem hideg levesként is elfogyasztani, hiszen a  változatosság tulajdonképpen ennyi! (T)együk a szendvics mellé, levesbe vagy salátába és máris egy lépéssel közelebb vagyunk az ideális hidratáltsághoz.

Na és mit ne tegyünk ilyenkor? Nos, egy hűsítő fröccsnek nehéz ellenállni a meleg nyári estéken, ez tény. Ezzel nincs is gond, azonban a túlzott alkoholfogyasztás diuretikus, azaz vízhajtó hatásával számolnunk kell. Ha el is görbült az este, a víz visszapótlásáról mindenképpen gondoskodjunk!

Olvass tovább!

Tudatosan a strandon is? Lehetséges!

Tippek

Ha tudatosan éled a mindennapjaidat, akkor a nyaralás alkalmával sokszor tanácstalan lehetsz a strandbüfék kínálatát látva. Félre ne érts, szerintem semmi gond nincs azzal, ha ...