Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Eljött a smoothiek ideje! Receptek reggelire, uzsonnára és desszertnek.

Essünk gyümölcs mámorba már májusban! Bár a hazai gyümölcsök többsége még a napfényben sütkérezve érlelődik, Szabó Adrienn szuper smoothie receptjeivel azonban nem kell júliusig várnunk a nyári turmixokra! A szezonálisan eltett Funky Forest préslevek és a most is elérhető zöldségek felhasználásával ugyanis őrületesen jó ízeket varázsolhatunk a turmixos poharunkba. Arról nem is beszélve, hogy ezeknél…

Essünk gyümölcs mámorba már májusban! Bár a hazai gyümölcsök többsége még a napfényben sütkérezve érlelődik, Szabó Adrienn szuper smoothie receptjeivel azonban nem kell júliusig várnunk a nyári turmixokra! A szezonálisan eltett Funky Forest préslevek és a most is elérhető zöldségek felhasználásával ugyanis őrületesen jó ízeket varázsolhatunk a turmixos poharunkba. Arról nem is beszélve, hogy ezeknél jobb mikrotápanyag forrást nem is találhatnánk!

Dietetikusként azt látom, hogy legyen szó bármely gyümölcsben bő vagy szűkös szezonról, hazánkban nagyon kevés gyümölcsöt fogyasztunk. Rengeteg étkezési naplóból az derül ki számomra, hogy sokan félnek a gyümölcscukortól, pedig a gyümölcsöktől soha senki sem hízott el vagy lett cukorbeteg. Többen a rohanó életmódra hivatkozva nem fogyasztják el a napi gyümölcs és zöldség adagjuk, mert úgy érzik, hogy ezek előkészítése és elfogyasztása túl sok időt vesz igénybe.

A gyümölcscukortól-félősöknek ezért most virtuális bátorítást és ínycsiklandó recepteket küldünk, az időhiányosokkal pedig szeretnénk tuti praktikát megosztani, hogy a gyümölcsöt/zöldséget egy könnyen fogyasztható, iható változatban vihessék magukkal.

Hogyan illesszük be az étrendünkbe ezeket a smoothie-kat?

  • Verhetetlen reggelit készíthetünk, ha smoothienk extrán megtuningolt egy kis növényi vagy állati fehérjével (csicseriborsó, zabpehely, amaránt, magvaj, túró, ricotta, joghurt, kefir), valamint gondoskodunk az értékes zsírsavakról is (olajos magvak, dió-, szőlő- vagy mákolaj).
  • A könnyebb, folyadék- és rostpótlásnak kiváló turmixokat elsősorban kisétkezésként vagy edzés előtti/utáni étkezésnek javasoljuk. Ezek pikk-pakk elkészíthetőek, csak turmixoljunk össze egy üveg Funky italt ízlés szerinti zöldséggel és csírákkal.
  • A smoothiekra gondolhatunk simogató desszertként is, egyszerűen csak adjunk a gyümölcsös Funky italokhoz extra gyümölcsöket sűrítésként. Az eredmény garantáltan isteni lesz!
  • Ha pedig smoothie bowl költeményt készítünk, azt ínyenc hétvégi reggeliként de akár vendégváró finomságként is felszolgálhatjuk. Ilyenkor a smoothie-t díszíthetjük olajos magvakkal, aszalt vagy friss gyümölccsel, pirított zabpehellyel, granolával de akár csokoládéforgáccsal is megszórhatjuk!

Környezettudatos tipp: nem kell smoothie gépet venni ahhoz, hogy elkészüljenek a krémes finomságok, a képen látható smoothie-k  is egy egyszerű botmixerrel készültek.

Receptek 2 főre:

Lila smootie álom

  • 1 üveg (330 ml) Wacky Wolf
  • 1 ek. natúr kakaópor
  • 1 tk vörös szőlőmag és héj őrlemény
  • ½ kígyóuborka héjával együtt
  • 2-3 levél vajretekről, vagy egyéb leveles saláta (fejes saláta)
  • 4-5 evőkanál fagyasztott áfonya (elhagyható, ha már nicsn a tavalyi kincsekből a fagyasztónkban)
  • 4 ek zabpehely
  • Díszítésként egész szemes mák

Rózsaszín ízkavalkád

  • 1 üveg (330 ml) Horny Hedgehog
  • 2 maroknyi eper
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 ek lenmagliszt
  • 1 ek búzacsíra
  • 1 ek lenmagolaj

Zöld energia

  • 1 üveg (330 ml) Thirsty Tucan
  • 2 jó nagy marék friss spenót
  • 2 evőkanál kendermag

 

Olvass tovább!

A smoothie bowlok világa

Dietetikus

Smoothie bowl: azaz a terített asztalon rendezett divatbemutatók nyertese, ami nemcsak trendi, de az egészségtudatos életmódba is illeszthető! Róluk mesél most nekünk Szabó Adrienn dietetikus! ...