Barion Pixel
,

Szabó Adrienn

Megosztás

Egészséges nyári nyalánkságok

Mondjon bárki bármit, vagy kövesse a legpaelóbb, legegészségesebb diétát, olyan nincs, hogy nyáron ne futna össze a bárki szájában a nyál egy karamellás-mogyorós, csokoládé bevonatú jégkrém láttán. A Funky Forestben viszont nincs helye bűntudatnak és gyomorgörcsnek az édességek mellett! Szabó Adrienn dietetikusunk ezért szuper recepteket hozott, melyekkel egyszerre élvezhetjük a kánikula időszak kedvenc finomságait és…

Mondjon bárki bármit, vagy kövesse a legpaelóbb, legegészségesebb diétát, olyan nincs, hogy nyáron ne futna össze a bárki szájában a nyál egy karamellás-mogyorós, csokoládé bevonatú jégkrém láttán. A Funky Forestben viszont nincs helye bűntudatnak és gyomorgörcsnek az édességek mellett! Szabó Adrienn dietetikusunk ezért szuper recepteket hozott, melyekkel egyszerre élvezhetjük a kánikula időszak kedvenc finomságait és az egészséges étrend pozitív hatásait is. Olvassatok tovább és próbáljátok ki az összes ízt!

Az édességeket és a jégkrémet az ember egész évben örömmel fogyasztaná. Nem is csoda, életünk első íze, az anyatej, maga is édes. Részben ezért mindannyian az édes ízekhez vonzódunk, csak néhány szerencsés mondhatja el magáról, hogy nem édesszájú.

No de a hideg édességeknek nyáron különösen lehetetlen ellenállni.

Szerencsére nem is kell, hisz ezeknek egészséges változatban abszolút helye van egy kiegyensúlyozott étrendben!

 

Naplemente sorbet

  • 250 ml Rusty Racoon
  • 150 g szamóca

Ezt a kombinációt mindenképp készítsétek el, hiszen mosómedvénk narancssárga, ribizlis itala a szamócák ragyogó pirosával összekeverve nem csak finom, hanem szemet gyönyörködtető desszertet alkot majd.

A sorbet készítés két módszerrel is elképzelhető, attól függően, hogy milyen lehetőségeink vannak. Ha van nagy teljesítményű konyhai aprítónk (blender), akkor tegyük a gyümölcsöt (pl.: szamóca) és a jégkockatartóba töltött Funky Forest italt a fagyaasztóba, majd mikor ezek kb. 5 óra alatt megdermedtek, dobjuk őket az aprítóba vagy fagyikészítőbe és készítsük el a levegős, krémes desszertet.

Ha nincs nagy teljesítményű felszerelésünk, akkor egyszerűen botmixerrel turmixoljuk össze a 2 alapanyagot, majd tegyük a gyümölcsös krémet a fagyasztóba és fél óránként keverjük át, hogy minél több légbuborékot juttassunk bele és így több lépésben fog elkészülni a jeges desszertünk.

 

Nyári Galette

Hozzávalók 1 kisebb pitéhez:

  • 100 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g vaj
  • 40 g joghurt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál víz (ha szükséges)
  • 2 evőkanál aprószemű zabpehely
  • 300g szamóca

A lisztet, mely lehet fele finom és fele teljeskiőrlésű is, összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd ehhez a morzsalékhoz keverjük a hideg joghurtot és a tojás fehérjét, valamint a sót, minél gyorsabban dolgozva, hogy ne olvadjon meg a vaj, egynemű tésztává gyúrjuk. Kigombolyítjuk a tésztát és betesszük a hűtőbe fél órára pihenni. Ezalatt előkészítjük a gyümölcsöt, mely gyakorlatilag bármi lehet. Ha apró málnával vagy áfonyával dolgozunk, akkor azt csak megmossuk, ha nagyobb szamóca, vagy meggy, cseresznye kerül a sütibe, azt feldaraboljuk.

A tészta gombócot 1-2 mm vékony körré nyújtjuk sütőpapíron, majd így felsegítsjük a tepsire. A szélétől 4-5 cm-t kihagyva körben szétterítjük a zabpelyhet majd erre pakoljuk a gyümölcsöket, akár vegyesen több félét. A tészta szélét körben felhajtogatjuk, rá a töltelékre, majd a tojássárgájával megkenjük a tésztát, körben. A galette megszórható akár szeletelt mandulával, apróra vágott dióval és ízlés szerint a gyümölcsös részt meghinthetjük kevés cukorral, mézzel, akár fűszerekkel is (fahéj, szegfűszeg, kardamom, tonkabab, gyömbér).

A megtöltött süteményt 180 fokon kb 20 percig sütjük.

 

Vaníliás gyümölcs álom

  • vanília fagylalt
  • 250 ml Wacky Wolf

Mivel receptjeinkkel segíteni szeretnénk, ezért leírunk egy még egyszerűbb módszert a házi fagyira. Ha sem idő, sem konyhai eszköz, akkor bátran vegyünk egyszerű vanília fagylaltot, ami pénztárcánknak és ízlelőbimbóinknak kellemes és turmixoljuk bármilyen éppen elérhető gyümölccsel vagy Funky gyümölcslével. Tegyük vissza a fagyasztóba picit pihenni, majd kínáljuk friss gyümölcsszeletekkel ezt a tuti-siker finomságot!

Javasolt arány: 60 g jégkrém – 150 g gyümölcs

Számtalan nyári desszert létezik még, mégis azt hangsúlyozzuk, hogy amikor bőségesen rendelkezésünkre áll a hazai gyümölcs, együnk naponta 2-3 alkalommal is valamilyen friss gyümölcsöt magában, vegyesen gyümölcssalátában, joghurttal keverve vagy túrókrémhez felhasználva. Élvezzük a változatosságot és a frissességet! Gyermekeinkkel akár kihívást is rendezhetünk, házi versenyt, hogy faliújságon, hűtőre kirakva vezetjük, hogy a nyár során hányféle gyümölcsöt kóstolunk meg, fedezünk fel.

Olvass tovább!

Elérkezett a téli szezonváltás ideje!

Tippek

Nem meglepő, hogy a szervezetünknek más a tápanyagigénye télen, mint nyáron. Szabó Adrienn dietetikusunk legújabb blogbejegyzésében elárulja, hogy milyen praktikákkal tudunk igazodni az új évszakhoz ...