Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Agyadra megy a zöldség-gyümölcs? Ne aggódj: így a helyes!

Szabó Adrienn dietetikusunk elmesélte nekünk, hogy hogyan hatnak a gyümölcsök és zöldségek az agyműködésünkre! Ha te is a természetes szellemi doppingok híve vagy, olvass tovább! Szellemi teljesítményedet, memóriádat, érzelmi reakcióid, agyad stresszel szembeni ellenállóságát bizony természetes élelmiszerekkel is szabályozhatod. Sőt, elsősorban ezekkel, nem pedig a szintetikus vitamin formával (patikában megvehető étrendkiegészítőkkel), azok ugyanis sokkal kevésbé…

Szabó Adrienn dietetikusunk elmesélte nekünk, hogy hogyan hatnak a gyümölcsök és zöldségek az agyműködésünkre! Ha te is a természetes szellemi doppingok híve vagy, olvass tovább!

Szellemi teljesítményedet, memóriádat, érzelmi reakcióid, agyad stresszel szembeni ellenállóságát bizony természetes élelmiszerekkel is szabályozhatod. Sőt, elsősorban ezekkel, nem pedig a szintetikus vitamin formával (patikában megvehető étrendkiegészítőkkel), azok ugyanis sokkal kevésbé jól hasznosíthatóak. Ráadásul, ha természetes vitaminforrásra (gyümölcs, zöldség, vagy belőlük készült finomság, pl. @Funky Forest® préslé, smoothie) költünk, akkor energiához, ízélményhez is jutunk a hatóanyag mellett… Úgyhogy: tiszta haszon!

A színes, lédús termények nemcsak vitaminokat állítanak csatasorba kognitív funkciónk védelmében, hanem a szabadgyököket megkötő antioxidánsok (flavonoidok, például a sötét színű bogyós gyümölcsökben) gyulládesellenes, érvédő, oxidatív stresszt csökkentő hatása is az agytekervényeinket támogatja! Igen, már megint a gyulladáscsökkentő étrend a téma, ugyanis kutatások szerint ez áll a demencia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint egyéb idegrendszeri betegségek háttérben is. 

Az antioxidánsok késleltetik a korral járó szellemi funkció hanyatlást, ezért minden korosztálynak hasznos ezt a tudást gyakorlatba ültetnie: a kisiskolásnak, a munkahelyen teljesítő felnőttnek, a sokáig szellemi fittségre vágyó középkorúaknak, és így tovább. 

Irányítóközpontunk egyetlen üzemanyaga a glükóz, melynek forrásai szintén a gyümölcsök. És minek biztosít még energiát a gyümölcs? Nos, a bélfóránkat alkotó mikroorganizmusoknak a gyümölcsök színes-szagos polifenoltartalma is üzemanyag!

A mikrobiom szimbiózisban él velünk és közvetlen kapcsolatban van a neurológiai folyamatokkal, így a gyümölcsökkel nem csak a szénhidráttartalmon keresztül, de a színanyagokkal is etethetjük agysejtjeinket. Elképesztő, ugye? Velük fokozhatjuk emlékezőképességünket, ami mind a munka, mind a tanulás melllett hasznos lenne, igaz? Irány hát a Funky Forest webshopja és tankolj fel üzemanyagból!

Olvass tovább!

Zöldülő tányér, egészséges környezet

DietetikusÉletmódFenntarthatóság

Környezetünk és egészségünk védelme nem ellentmondásos célok, hanem szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ismerjétek meg Szabó Adrienn dietetikusunk írásából, hogy hogyan tehettek egészségetekért és a bolygóért, környezettudatos ...