A bogyós gyümölcsök helye az életünkben
A bogyós gyümölcsök halmaza nagyon széles skálán mozog: a szőlőtől a kiviig sok, apró magvat tartalmazó gyümölcs sorolható ide. Klasszikus esetben a málnát, epret, áfonyaféléket, ribizlit vagy a szedret emlegetjük itt. Fülöp Lili dietetikusunk most az ő szupererőikről mesélt nekünk! A piros bogyós gyümölcsök „szuperképességeit” a bennük rejlő rostok, vitaminok és antioxidáns vegyületek adják. Utóbbiról…
A bogyós gyümölcsök halmaza nagyon széles skálán mozog: a szőlőtől a kiviig sok, apró magvat tartalmazó gyümölcs sorolható ide. Klasszikus esetben a málnát, epret, áfonyaféléket, ribizlit vagy a szedret emlegetjük itt. Fülöp Lili dietetikusunk most az ő szupererőikről mesélt nekünk!
A piros bogyós gyümölcsök „szuperképességeit” a bennük rejlő rostok, vitaminok és antioxidáns vegyületek adják. Utóbbiról pedig mindenképp érdemes egy kicsit részletesebben beszélgetnünk!
Azokat a vegyületeket nevezzük antioxidánsoknak, amelyek a szabadgyökök toxikus hatásaival szemben védenek minket. Jó hír, hogy a megfelelő táplálkozással Te is hozzájuk tudsz jutni, tehát egy kis tudatossággal könnyen a napi ritmus részévé varázsolhatod a bevitelüket. A gyümölcsökön kívül a zöldségek is jó antioxidáns-források, de hogy ne csak mindig őket említsük, a kakaó és a belőle készült minőségi csokoládé is rengeteget rejt belőlük!
Milyen vitaminokat keress?
A vitaminok közül antioxidáns például a C-, az E- vagy az A-vitamin, ásványi anyagok közül a cink vagy a szelén, de a flavonoidok vagy a karotinoidok is.
A bogyósokban nagy arányban megtalálható flavonoidok rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, sőt antivirális hatással is bírnak. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, köszönhetően a már sokszor említett antociánoknak, melyek bomlástermékei képesek meggátolni az ún. „rossz” LDL-koleszterin oxidációját.
Hogyan edd őket?
A változatosságot nem véletlenül hangoztatjuk ilyen sokszor! Egy vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással tudod biztosítani azt, hogy ezek az antioxidáns vegyületek mind-mind bekerüljenek a szervezetedbe. Minél több kombinációt választasz, annál jobb eséllyel indulsz, hiszen a különböző antioxidáns vegyületek egymás hatását is segíteni tudják. Frissen vagy smoothieban, a reggeli joghurtba vagy kásába keverve, mártásként vagy süteménybe téve is bátran fogyaszd őket!
Ha pedig kifejezetten ribizli rajongó vagy, kóstold meg a legújabb Funky Forest ízt, a mangós-ribizlis Rusty Racoont!