A szezon sztárja: a cékla
A cékla antioxidáns tartalma elképesztő magas, egy bizonyos típusú vastagbéltumor prevenciójában bizonyítottan szerepe van, így akár minden nap is javasoljuk fogyasztását
Talán elsőre nem is hisztek majd nekünk, de a cékla bizony nyári zöldség is! Június elejétől kezdődik a szezonja, így ajánlott annyit fogyasztani belőle a meleg hónapokban amennyi csak a hasunkba fér. Szabó Adrienn ínycsiklandó receptjeivel ezúttal nem csak új egészséges fogásokat próbálhattok ki, hanem felfedezhetitek a cékla egy ismeretlen – üdítő, édes és illatos karakterét is!
Bizonyára találkoztatok már málnás-céklás sütemény recepttel – ha még nem, keressetek egyet és süssétek meg, észbontó! De hogy jön össze ez a két nyersanyag, mikor a cékla inkább téli zöldség, a málna pedig nyári? Ráadásul, hogy fér meg mindez egy környezettudatos és fenntartható konyhában?
Hát úgy, hogy bár gumója egész évben jól tárolható, az új cékla bizony már nyár elejétől szezonális! Ez a különleges, élénk színű gumós így minden évszakban elérhető és elképesztő változatosan felhasználható.
Na de mitől “nyári” egy étel, mi ilyenkor az elvárás? Három fő kritériumot szoktam ilyenkor említeni: hidegen is fogyasztható legyen, gyorsan lehetőleg a sütő használata nélkül elkészíthető legyen és ne legyen benne rengeteg kalória, könnyű érzést hagyjon fogyasztás után. A most hozott céklás receptek mindhárom szempontnak megfelelnek, igazán nyáriak, így remélem, hogy mind örömötökre válik majd!
Bársony smoothie
Metal Mole már önmagában egy varázsital, de egy kis turpissággal igazi nyári sztárrá változtathatjuk! A cékla kissé földes ízét, amit a cékla kedvelők inkább karakteres különlegességnek élnek meg, teljesen elvarázsolja az alma édessége és a sárgarépa selymessége. Ebbe az italba még bátran rejthetünk maradék, másra fel nem használható kis adag zöldségeket, gyümölcsöket, kevésbé finomra sikeredett dinnyét. Erre írtam egy példát:
Smoothie 2 főre:
- 330 ml Metal Mole
- 1 kisebb körte
- 100 g jégsaláta
- 100 g kígyóuborka
- 1 szál szárzeller
- friss gyömbér
Joghurtos céklasaláta 2 főre
A gyors recept nem csak azt jelenti, hogy gyors elkészíteni, hanem hogy utána a mosogatás is egy pillanat. Az alábbi salátával, vagy ha úgy tetszik egytálétellel csupán egy edényt koszolunk és abban semmi sem fog letapadni, megígérjük.
Hozzávalók:
- 300 g cékla
- 100 g zellergumó
- 2 csokor petrezselyem
- 120 g bulgur
- 200 ml joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 g törökmogyoró
- só, bors
A céklát és a zellergumót megpucoljuk, majd kis kockára vágjuk. Kevés vízben (nem kell ellepnie) megfőzzük őket fedő alatt, kb. negyed óra alatt. Mikor már szinte teljesen jók, hozzáadjuk a bulgurt és a kétszeres mennyiségű vizet, sózzuk és így együtt még 10 percig főzzük. Ezalatt felaprítjuk a petrezselymet, megpirítjuk a mogyorót.
A zöldséges bulgurt összekeverjük a joghurttal, borssal, petrezselyemmel, lereszelt, friss fokhagymával. Tetejére szórjuk a mogyorót, vagy tetszőleges olajos magvat. Ezt fogyaszthatjuk főételként is, de lehet belőle saláta, melyhez adhatunk még egy főtt tojást, vagy sült húst, grillezett sajtot.
Barbie zabkása
A gyermekek szeretik a különleges színű ételeket, úgyhogy most egy igencsak lányos, hercegnős változatot hoztunk. Azoknak is javasoljuk ezt a receptet, akik törekszenek arra, hogy minél kevesebb ételt készítsenek finomított cukorral, de a kellemes édes ízre azért vágynak. Az apróra reszelt cékla ilyen esetben nagyon jó eszköz lehet.
Hozzávalók 1 főre
Zabkása:
- 30 g zabpehely
- 50 g cékla nyersen, lereszelve (ha bio, a héjával együtt)
- 1 teáskanál lenmagliszt vagy lenmagpehely
- 1 teáskanál búzacsíra
- 1 mokkáskanál vörösszőlő mag és héj őrlemény
Feltétek:
- 1-2 evőkanál orda (ricotta) vagy túró
- 100 g bogyós gyümölcs (málna, áfonya, szeder, szamóca)
- 1 teáskanál dióolaj vagy lenmagolaj
- 10 g egész szemes mák
- 10 g kendermag
A zabkása hozzávalóit egy lábasba tesszük és annyi vízzel, ami ellepi, 2-3 percig főzzük, majd egy tálba kanalazzuk és tetszőlegesen rápakoljuk vagy belekeverjük a feltéteket.
Természetesen bármelyik összetevő elhagyható, helyettesíthető. Mi csak igyekszünk felsorolni minél több különlegességet, amit bele lehet rejteni egy ilyen krémes, kanalazható reggelibe, de ezek véletlen sem szigorú szabályok, hanem lehetőségek.
Színesen, sokfélén
A céklával nagyon jól lehet játszani. Könnyen készíthető belőle házilag savanyúság, színezhető egy kis főtt céklával a humusz, de a reggeli mini palacsinta is megfesthető vele. Ha pedig vegán, zöldség alapú (hüvelyes, gomba stb.) fasírtba kezdünk, gondoljunk a céklára is, amivel a húsra jellegzetes pirosas szín remekül elérhető.
A végére pedig egy óda, hogy miért olyan egészséges új nyári kedvencünk
A cékla szénhidráttartalma 6,8g/100g, mely alacsonynak számít, így tökéletes komponense egy nyári étkezésnek. Lassan felszívódó formáról van szó, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, de ha egyszerre több mint 50 g céklát tesznek a tányérra, szénhidráttartalma számolandó.
A cékla antioxidáns tartalma elképesztő magas, egy bizonyos típusú vastagbéltumor prevenciójában bizonyítottan szerepe van, így akár minden nap is javasoljuk fogyasztását. Mikor megjelenik a friss cékla, melyet szárával és levelével együtt meg tudunk venni a piacon, akkor használjuk fel minden részét. Levele és szára elkészülhet sütőben sütve, apróra vágva frissen egy salátába kerülhet, vagy serpenyőben hirtelen megsütve is lehet kenyér feltét, köret hozzávaló.
Tudtad? Nem minden E szám egészségtelen ám! Sőt! Az E-szám az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódja, melyek garanciát jelentenek arra, hogy biztonságos az élelmiszer. A cékla színanyaga a betanin, szintén lefordítható E számra: E162.