Barion Pixel
, ,

Szabó Adrienn

Megosztás

Lendülj át velünk a nyárba!

Minden évszaknak megvannak a kihívásai és az előnyei, táplálkozás szempontból is. Nyáron sokan étvágytalanok, de a roskadozó gyümölcsfák és zöldellő kiskertek mellett nehéz kifogást találni az egyoldalú vagy egészségtelen étkezésre. Szabó Adrienn dietetikusunk egyszerű de nagyszerű tippjeivel viszont a lehető legtöbbet tudjuk kihozni az egészséges finomságokban gazdag meleg hónapokból! Ha valaki volt mostanában piacon (reméljük…

Minden évszaknak megvannak a kihívásai és az előnyei, táplálkozás szempontból is. Nyáron sokan étvágytalanok, de a roskadozó gyümölcsfák és zöldellő kiskertek mellett nehéz kifogást találni az egyoldalú vagy egészségtelen étkezésre. Szabó Adrienn dietetikusunk egyszerű de nagyszerű tippjeivel viszont a lehető legtöbbet tudjuk kihozni az egészséges finomságokban gazdag meleg hónapokból!

Ha valaki volt mostanában piacon (reméljük volt! 🙂 vagy csak nyitott szemmel jár-kel, láthatja, hogy teljes gőzzel beindult a természet! A sok napsütés, a tavasz végén beköszöntő nyári meleg és némi eső feltekerte a hangerőt, hogy a gyümölcsök-zöldségek színes, illatos, ízes hada máris nyári hangulatba hozzon minket.

A dietetikusok szíve ilyenkor örül, mert ebben az időszakban az emberek sokkal színesebben étkeznek. Már nem csak az alma a mindennapi gyümölcs, hanem megjelenik a szamóca, málna, cseresznye és hamarosan jön a hazai áfonya, barack, szeder, ribizli is – szerencsére hazánkban nagyon hosszan lehet folytatni ezt a sort!

Sajnos ezzel egyidőben szembe találjuk magunkat a drasztikus fogyókúrákra, valószerűtlen “bikini alakra” buzdító cikkekkel is, amik azt sugallják, hogy minden rossz kivéve a salátát. Az igaz, hogy a melegben szívesen fogyasztunk könnyebb fogásokat, de ahogy eddig is, a szervezetünknek nyáron is szüksége van minden vitaminra, ásványi anyagra és tápanyagra. Továbbá tudatosítsuk, hogy a drasztikus fogyókúrák a marketing kampányok üzeneteivel ellentétben nem egészségesek, hanem kifejezetten károsak!

Marad a nagy kérdés: hogyan használjuk fel a nyári zöldségeket és gyümölcsöket úgy, hogy teljesértékűek maradjanak az étkezéseink? Kifejezetten szeretnénk szólni a hüvelyesek  és az olajos magvak mellett, az alábbiakban olvashatjátok a kedvenc tippjeimet:

HÜVELYESEK

  • Salátáinkhoz bátran adjunk hüvelyeseket, mert azok segítenek a zöldségeket tartalmassá és laktatóvá tenni, összetett szénhidrátot biztosítanak számunkra. Emellett környezettudatos, növényi fehérjeforrást biztosítanak. Nekem most ez az egyik kedvenc mixem például: rukkola + uborka + paradicsom + olívabogyó + újhagyma + retek + főtt bulgur + fehérbab + balzsamecet.
  • Lecsóhoz, a nagy nyári kedvenchez, kenyér helyett gondolkozhatunk alternatívában: adhatunk hozzá például főtt vagy konzerv csicseriborsót. Ez kiváló rostforrás, támogatja a mikrobiomot és így az immunrendszerünket is.
  • A villásreggelik omlettje gazdagítható friss, zsenge zöldborsóval, amit kevés olajon hirtelen átfuttatunk. A borsó növényi hatóanyagai (pl.: galaktolipidek) támogatják a szervezet tumorellenes és gyulladáscsökkentő folyamatait.
  • Jó időben a kerti partik kötelező elemei a mártogatós szószok. Ha szeretnénk avokádókrém helyett környezetbarát alapanyagba tunkolni a nyári zödlségeket, készítsünk helyette fűszeres vöröslencse krémet!
  • Ki mondta, hogy a chilis bab ne lehetne nyári fogás? Készítsük gazdagon zöldségekkel (újhagyma, új sárgarépa, friss kukorica, friss paradicsom) és tálaljunk mellé zöld salátát. A vörösbab laktatóvá teszi, ráadásul ubikinon (Q10) tartalma pedig segít a fiatalság megőrzésében, mely a nyári UVA sugárzás mellett különösen jól jön.

OLAJOS MAGVAK

  • Bár az olajos magvak magas zsírtartalmúak, azok jellemzően telítetlen és esszenciális zsírsavak, így a hüvelyesekhez hasonlóan javasoljuk őket saláták feltétjeként. Adagonként számoljunk kb. 1 evőkanálnyi mennyiséggel, sótlan változattal.
  • Készítsünk könnyű vacsoraként vegyes zöldségkrémlevest a rendelkezésünkre álló zöldségekből! Feltétként szórjuk meg pirított olajos magvakkal, így nem csak finom lesz a levesünk, de környezetkímélő is, ha nem virslit, vagy sajtot veszünk.
  • Kedvelt reggelink, a zabkása, nyáron ne csak bogyós gyümölcsöket tartalmazzon, hanem tegyük gazdagabbá mákkal is! Ez nem csak kellemesen ropogóssá teszi, hanem kiváló rostforrás is, lassítja a szénhidrát felszívódását, segíti a bélmozgást, szabályozza a koleszterinszintet, rendszeres fogyasztása pedig még számtalan civilizációs betegség megelőzésben támogatja a szervezetünket.
  • Mogyoróvajas banános gofri helyett javasoljuk nyári desszertnek a hazai dióból készült, dióvajas változatot, illatos málnával vagy szamócával. A dió az egyik legmagasabb omega-3 zsírsavtartalmú olajosmag, a nyári napsütés hatására keletkező szabadgyökök leküzdésében pedig igen nagy szükségünk lesz rá!
  • A napraforgómag a legolcsóbb magyar olajosmag, ami magas E-vitamin tartalma miatt az idegek védelmében is segít. Ez különösen hasznos nyáron, hiszen mint tudjuk, a vakáció és a jó idő ellenére a stressz ilyenkor sem vesz búcsút tőlünk. Ezért érdemes változatos olajosmagvakat rágcsálni, akár napi 20-30 g mennyiségben is! A napraforgómag például szuper pesztó alapanyag, egy könnyed, nyári paradicsomos tésztához.

Az olajos magvak és a hüvelyesek kiválóan tárolhatók otthon. A havi nagybevásárlás alkalmával tárazzunk be belőlük bőven és gazdagítsuk velük a heti zöldség-gyümölcs bevásárlás után készült menüket. Így a nyári finomságok, könnyed ételek tápanyagban gazdagok lesznek és segítsenek élvezni az örömteli nyári eseményeket!

 

Olvass tovább!

Fenékig! Így hidratálj okosan.

DietetikusÉletmódTudástár

Mennyi folyadékot kell inni egy nap? Hogyan tehetjük ezt élvezetesen? Milyen szokásokat érdemes elhagyni a hidratálás érdekében? Fülöp Lili dietetikusunk legújabb írásában mindenre kérdésre választ ...