Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

Böjt – kell nekünk vagy sem?

Húsvét alkalmából vagy tavaszi életmódváltás céljából sokan elgondolkoznak a böjtölésen áprilisban. Fülöp Lili dietetikusunk segítségével most azt fedezzük fel, hogy vannak e pozitív hatásai a böjtölésnek és ha igen mire érdemes odafigyelnünk. Először üljünk le egy pillanatra és gondoljuk át, hogy mi célból szeretnénk böjtölésbe kezdeni. Ha ugyanis a célunk a testtömegvesztés és nem vallási…

Húsvét alkalmából vagy tavaszi életmódváltás céljából sokan elgondolkoznak a böjtölésen áprilisban. Fülöp Lili dietetikusunk segítségével most azt fedezzük fel, hogy vannak e pozitív hatásai a böjtölésnek és ha igen mire érdemes odafigyelnünk.

Először üljünk le egy pillanatra és gondoljuk át, hogy mi célból szeretnénk böjtölésbe kezdeni. Ha ugyanis a célunk a testtömegvesztés és nem vallási megfontolásból, akkor azt javaslom, gondolkodjunk inkább kisebb lépésekben a drasztikus kalóriamegvonás helyett és egy hosszútávon is követhető, helyes életmódot kialakításán munkálkodjunk.

A szervezetünk ugyanis egy csodás “gépezet”, van egy nagyon jól működő méregtelenítő rendszere: ilyen a máj, a vesék, a keringési szervrendszer, a nyirokrendszer és a tüdő is, ők felelnek azért, hogy optimális esetben a méreganyagok ne halmozódjanak fel bennünk. Bízzunk bennük és ne használjuk ki őket!

A vallási böjtöt, ha tehermentesítésnek, a rossz szokásoktól való elszakadásnak fogjuk fel, akkor igenis lehet értelme! Egy böjt lehet egy 2-3 napos „mentesítés” is, orvosi-dietetikai felügyelettel akár léböjt is, de minden esetben kontrollált és nem hasraütésszerűen végzett metódus.

A böjtbe való be- és kimenet során fontos a fokozatosság. Kezdjük el csökkenteni a húsfogyasztásunkat, iktassunk be húsmentes napokat, de ne egyszerre vágjuk el magunkat az eddig megszokott élelmiszerektől.

Íme néhány tipp, hogy a böjti időszak alatt mely alapanyagok elhagyása/ megszorítása fontolható meg a teljesség igénye nélkül:

  • alkohol
  • húsok és húskészítmények
  • üdítőitalok
  • cukrok
  • túlzott zsiradék használat
  • adalékanyagok, félkész/készételek
  • dohányzás
  • finomított lisztek/pékáruk

Ha letelt a böjt, a visszatérés is maradjon ugyanúgy fokozatos, hiszen finom a húsvéti sonka, de mértékkel fogyasztva kevesebb kárt okozunk majd a szervezetünkben!

Figyelem! A böjt sem való mindenkinek! Ebbe a csoportba tartoznak az idősek, gyermekek, várandósok, cukor-, szív-, vese-, máj-, epe- vagy daganatos betegek, akiknek egy saját, betegségükhöz vagy állapotukhoz szabott diétát érdemes követniük.

A kiegyensúlyozott táplálkozás híveként, azt javaslom (böjt ide vagy oda), ismerjük meg a testünk működését, higgyük el, hogy az jól végzi a dolgát és ehhez igyekezzünk minden tápanyagot megadni neki!

Olvass tovább!

Így legyen egészséges a barbecue!

Dietetikus

Odaégett, túlsütött hús, adalékanyagokban bővelkedő virsli, cukros pácok, kalóriadús koktélok és még hosszan sorolhatnánk a kerti partik ínycsiklandó, ám roppant egészségtelen falatainak listáját. Ha az ...