Támogasd a bélflórád természetesen: Pre- és probiotikumok a mindennapi táplálkozásban
Egy jól működő emésztőrendszer nemcsak a tápanyagok felszívódásában játszik szerepet, hanem támogatja az immunrendszert, segíthet csökkenteni a gyulladásokat, és még a hangulatunkra is hatással lehet. Dietetikusként fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk bélflóránk egyensúlyára, amit természetes, szezonális ételekkel is nagyszerűen támogathatunk. Gulyás Andrea, a Funky Forest dietetikusának írása Mi az a bélmikrobiom? A bélmikrobiom egy összetett élő…
Egy jól működő emésztőrendszer nemcsak a tápanyagok felszívódásában játszik szerepet, hanem támogatja az immunrendszert, segíthet csökkenteni a gyulladásokat, és még a hangulatunkra is hatással lehet.
Dietetikusként fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk bélflóránk egyensúlyára, amit természetes, szezonális ételekkel is nagyszerűen támogathatunk.
Gulyás Andrea, a Funky Forest dietetikusának írása
Mi az a bélmikrobiom?
A bélmikrobiom egy összetett élő közösség, amelyet főként baktériumok, de vírusok és gombák is alkotnak. Ezek a mikroorganizmusok a vastagbélben élnek, segítenek az emésztésben, vitaminokat termelnek (például K-vitamint), és aktív szereplői az immunfolyamatoknak.
Bár az újszülöttek emésztőrendszere még steril, az első hónapok során fokozatosan benépesül, és körülbelül egy éves korra már kialakul az a mikrobiom, ami az élet további szakaszaiban is alapot nyújt. A bélflóra összetételét sokféle tényező befolyásolja. Például a születés módja, az étrend, a genetika, a környezet, betegségek vagy gyógyszeres kezelések. Mivel minden ember mikrobiomja egyedi, és akár rövid idő alatt is változhat, nem létezik „ideális” összetétel, csak az egyéni egyensúly számít.
Prebiotikum vs. Probiotikum: mit érdemes tudni róluk?
- Prebiotikumok: szerves vegyületek, az élelmiszerek olyan nem emészthető összetevői, amik kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre, úgy hogy fokozzák a probiotikus fajok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, tápanyagul szolgálnak számukra.
Ilyen pl. az inulin vagy a rezisztens keményítő. Pl. a csicsóka, póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, zab, spárga nagyon szuper inulin források.
Tudtad, hogy bizonyos ételek főzés majd lehűtése után rezisztens keményítőt tartalmaznak? Ilyen például a hideg krumplisaláta, hideg zabkása, vagy a hideg tejberizs. Ebben a melegben nagyon jól tudnak esni és tele vannak prebiotikummal.
- Probiotikumok: olyan élő mikroorganizmusok, amik képesek az ember (és egyes állatok) bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni és jótékonyan befolyásolják a szervezet egészségi állapotát. Pl. a kefír, natúr joghurt, kovászos uborka, kimchi, miso. Ezek az élelmiszerek mind természetes formában tartalmaznak élő, jótékony baktériumokat.
Szinbiotikumok: A probiotikus mikroorganizmusok együtt vannak jelen a prebiotikumokkal a termékben. Például kefir zabbal dúsítva egy tökéletes kombináció.
Funky Forest gyümölcslé joghurttal és chia maggal
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 2 dl Funky Forest 100%-os préslé alma-eper-tőzegáfonya
- 4 evőkanál natúr joghurt (élőflórás, probiotikus)
- 2 teáskanál chia mag (prebiotikus rostforrás)
- Ízlés szerint: egy kevés méz vagy fahéj
Elkészítés:
- Keverd össze a préslevet és a joghurtot egy pohárban vagy kis turmixgépben.
- Add hozzá a chia magot, és hagyd állni kb. 10–15 percig, hogy megduzzadjon.
- Ha szeretnéd, egy kevés mézzel vagy fahéjjal ízesítheted.
- Frissen fogyasztva is finom, de akár előző este is elkészíthető és hűtőben tárolható.
Hideg krumplisaláta joghurtos-olívás öntettel
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 4 közepes szem újkrumpli
- 1 kis fej lilahagyma vagy újhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj (telítetlen zsírsav forrás)
- 2 evőkanál natúr élőflórás joghurt vagy kefir (probiotikum)
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál citromlé vagy almaecet
- friss petrezselyem, kapor vagy snidling apróra vágva
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A krumplit héjában főzd meg enyhén sós vízben, majd szűrd le, és hagyd teljesen kihűlni. (Fontos, hogy teljesen hideg legyen, így alakul ki benne a rezisztens keményítő.)
- Karikázd vagy darabold fel a krumplit, tedd egy tálba.
- Keverd össze az öntet hozzávalóit: olívaolaj, joghurt, mustár, citromlé, só, bors.
- Add hozzá az apróra vágott hagymát és a zöldfűszereket, majd keverd össze a krumplival.
- Hűtsd legalább 30 percet fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
A bélflóra egyensúlya nem egyetlen étkezésen múlik, hanem a mindennapi, tudatos döntéseinken. Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha különböző szezonális zöldségeket, kefir, joghurtot és fermentált zöldségeket beépítünk a napi rutinunkba.
És ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem! Egy üveg Funky Forest préslé frissítő, finom és természetes kiegészítője lehet a mikrobiom-barát étkezéseknek.
Kép: Freepik