Barion Pixel
, , ,

admin

Megosztás

Támogasd a bélflórád természetesen: Pre- és probiotikumok a mindennapi táplálkozásban

Egy jól működő emésztőrendszer nemcsak a tápanyagok felszívódásában játszik szerepet, hanem támogatja az immunrendszert, segíthet csökkenteni a gyulladásokat, és még a hangulatunkra is hatással lehet. Dietetikusként fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk bélflóránk egyensúlyára, amit természetes, szezonális ételekkel is nagyszerűen támogathatunk. Gulyás Andrea, a Funky Forest dietetikusának írása Mi az a bélmikrobiom? A bélmikrobiom egy összetett élő…

Egy jól működő emésztőrendszer nemcsak a tápanyagok felszívódásában játszik szerepet, hanem támogatja az immunrendszert, segíthet csökkenteni a gyulladásokat, és még a hangulatunkra is hatással lehet.

Dietetikusként fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk bélflóránk egyensúlyára, amit természetes, szezonális ételekkel is nagyszerűen támogathatunk.

Gulyás Andrea, a Funky Forest dietetikusának írása

Mi az a bélmikrobiom?

A bélmikrobiom egy összetett élő közösség, amelyet főként baktériumok, de vírusok és gombák is alkotnak. Ezek a mikroorganizmusok a vastagbélben élnek, segítenek az emésztésben, vitaminokat termelnek (például K-vitamint), és aktív szereplői az immunfolyamatoknak.

Bár az újszülöttek emésztőrendszere még steril, az első hónapok során fokozatosan benépesül, és körülbelül egy éves korra már kialakul az a mikrobiom, ami az élet további szakaszaiban is alapot nyújt. A bélflóra összetételét sokféle tényező befolyásolja. Például a születés módja, az étrend, a genetika, a környezet, betegségek vagy gyógyszeres kezelések. Mivel minden ember mikrobiomja egyedi, és akár rövid idő alatt is változhat, nem létezik „ideális” összetétel, csak az egyéni egyensúly számít.

Prebiotikum vs. Probiotikum: mit érdemes tudni róluk?

  • Prebiotikumok: szerves vegyületek, az élelmiszerek olyan nem emészthető összetevői, amik kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre, úgy hogy fokozzák a probiotikus fajok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, tápanyagul szolgálnak számukra.

Ilyen pl. az inulin vagy a rezisztens keményítő. Pl. a csicsóka, póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, zab, spárga nagyon szuper inulin források. 

Tudtad, hogy bizonyos ételek főzés majd lehűtése után rezisztens keményítőt tartalmaznak? Ilyen például a hideg krumplisaláta, hideg zabkása, vagy a hideg tejberizs. Ebben a melegben nagyon jól tudnak esni és tele vannak prebiotikummal.

  • Probiotikumok: olyan élő mikroorganizmusok, amik képesek az ember (és egyes állatok) bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni és jótékonyan befolyásolják a szervezet egészségi állapotát. Pl. a kefír, natúr joghurt, kovászos uborka, kimchi, miso. Ezek az élelmiszerek mind természetes formában tartalmaznak élő, jótékony baktériumokat.

Szinbiotikumok: A probiotikus mikroorganizmusok együtt vannak jelen a prebiotikumokkal a termékben. Például kefir zabbal dúsítva egy tökéletes kombináció.

Funky Forest gyümölcslé joghurttal és chia maggal

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 2 dl Funky Forest 100%-os préslé alma-eper-tőzegáfonya 
  • 4 evőkanál natúr joghurt (élőflórás, probiotikus)
  • 2 teáskanál chia mag (prebiotikus rostforrás)
  • Ízlés szerint: egy kevés méz vagy fahéj

Elkészítés:

  1. Keverd össze a préslevet és a joghurtot egy pohárban vagy kis turmixgépben.
  2. Add hozzá a chia magot, és hagyd állni kb. 10–15 percig, hogy megduzzadjon.
  3. Ha szeretnéd, egy kevés mézzel vagy fahéjjal ízesítheted.
  4. Frissen fogyasztva is finom, de akár előző este is elkészíthető és hűtőben tárolható.

Hideg krumplisaláta joghurtos-olívás öntettel 

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 4 közepes szem újkrumpli
  • 1 kis fej lilahagyma vagy újhagyma
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj (telítetlen zsírsav forrás)
  • 2 evőkanál natúr élőflórás joghurt vagy kefir (probiotikum)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé vagy almaecet
  • friss petrezselyem, kapor vagy snidling apróra vágva
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A krumplit héjában főzd meg enyhén sós vízben, majd szűrd le, és hagyd teljesen kihűlni. (Fontos, hogy teljesen hideg legyen, így alakul ki benne a rezisztens keményítő.)
  2. Karikázd vagy darabold fel a krumplit, tedd egy tálba.
  3. Keverd össze az öntet hozzávalóit: olívaolaj, joghurt, mustár, citromlé, só, bors.
  4. Add hozzá az apróra vágott hagymát és a zöldfűszereket, majd keverd össze a krumplival.
  5. Hűtsd legalább 30 percet fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

A bélflóra egyensúlya nem egyetlen étkezésen múlik, hanem a mindennapi, tudatos döntéseinken. Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha különböző szezonális zöldségeket, kefir, joghurtot és fermentált zöldségeket beépítünk a napi rutinunkba. 

És ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem! Egy üveg Funky Forest préslé frissítő, finom és természetes kiegészítője lehet a mikrobiom-barát étkezéseknek.

Kép: Freepik

Olvass tovább!

Elérkezett a téli szezonváltás ideje!

Tippek

Nem meglepő, hogy a szervezetünknek más a tápanyagigénye télen, mint nyáron. Szabó Adrienn dietetikusunk legújabb blogbejegyzésében elárulja, hogy milyen praktikákkal tudunk igazodni az új évszakhoz ...