Barion Pixel

admin

Megosztás

Óránként akár ezer palack gyümölcsital is készülhet a szécsényi üzemben

NOOL.HU: https://www.nool.hu/helyi-gazdasag/2021/06/orankent-akar-ezer-palack-gyumolcsital-is-keszulhet-a-szecsenyi-uzemben?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator
Szerző: 
Lászlók Judit

Szécsényben tavaly év eleje óta működik a Házikó Farm Kft. léüzeme, amely jelenleg nyolc embernek biztosít munkát. Lozsádi Dániel, a cég egyik tulajdonosa a jövőben tovább szeretné fejleszteni az üzemet, ezzel is támogatva a vidéket, valamint elősegíteni az itt élő emberek boldogulását.

A vállalat közel 200 millió forintos pályázati forrás segítségével 2019-ben épített léüzemet Szécsényben. Majd a sikeres tesztidőszakot követően 2020 februárjától már a piacra is gyártják termékeiket. Mindezzel nyolc új munkahelyet teremtettek a településen.

– Elsősorban olyan helyszínt kerestünk a terveink megvalósításához, amely hátrányos régióban található és így hozzájárulhatunk a vidék fejlesztéséhez, valamint a szakképzett munkaerő megtartásához – mondta Lozsádi Dániel. A tulajdonos hozzátette: – Végül Szécsényben találtunk olyan ingatlant, ami megfelelt az elképzeléseinknek. Emellett az agilis városvezetés támogatta törekvéseinket és segített a munkahelyteremtésben. Az üzem megvalósításában nagy szerepe van az Agri Kulti vidékfejlesztési kutatóműhelynek, ami több mint egy évtizede elemzi azokat a területeket, ahol piaci lehetőséghez tudja juttatni a fenntarthatóan működő hazai kis- és közepes gazdaságokat, termelőket. Ennek eredményeképpen nyílt meg 2011-ben a Nagymarosi Piac, 2012-ben a Szimpla Piac, 2014-ben pedig a Balassagyarmati  Piac.

Lozsádi Dániel kifejtette, hogy a gyümölcsfeldolgozó üzem közel hétszáz négyzetméteren terül el, amelyhez hatszáz négyzetméteres hűtőházi kapacitás is kapcsolódik, így az alapanyag-utánpótlás egész évben zökkenőmentes.

– Az üzemben kétféle smoothie-t és háromféle préslevet gyártunk. A termékekben nincs adalékanyag, színezék, aroma, cukor és tartósítószer. Jelenleg a hatodik íz kifejlesztésén dolgozunk. A szükséges alapanyagokat igyekszünk a helyi és környékbeli termelőktől beszerezni, ezzel is minimalizálva az ökológiai lábnyomunkat – hangsúlyozta Lozsádi Dániel.

A cég tulajdonosa továbbá kiemelte, hogy a nyolc főt foglalkoztató üzemet a jövőben szeretnék fejleszteni. A terveik között szerepel a munkahelyteremtés, a termékkínálat bővítése, valamint az ehhez szükséges korszerű gépek beszerzése. Ezenfelül a helyi mezőgazdasági szakközépiskolának is gyakorlati helyet biztosítanának. A későbbiekben pedig nagyobb figyelmet fordítanak majd a termékek kiskereskedésekben való árusítására.

– Országosan több mint száz kávézóban és bisztróban kaphatóak már a termékeink, illetve idén megnyertük a Hungaricool by SPAR versenyét, amely által a kereskedelmi lánc üzleteiben is elérhetőek már a készítmények. Ebben a sikerben nagy szerepe volt a szécsényi munkatársainknak. Úgy gondolom, hogy az itt élő embereknek büszkének kell lenniük arra, hogy újabb termelőüzemek jönnek létre a városban, illetve arra is, hogy olyan termékek készülnek itt, amelyek versenyeket nyernek és öregbítik a település hírnevét – mondta a tulajdonos. Nézete szerint, bár az ötlet megszületése óta még csupán három év telt el, ma már ezer palack gyümölcsital is készülhet óránként az üzemben. Mindezek megvalósításával pedig sikerült elérni a kitűzött céljaikat, hiszen munkát biztosítanak egy hátrányos helyzetű régióban, és közben segítik a magyar agrárium fennmaradását.

Megóvják a természetet

Lozsádi Dániel kifejtette, hogy a cég számára fontos a környezet megóvása. Ezért a szécsényi üzemben napelemes rendszer biztosítja az áramszükségletet, és a saját szennyvíztisztító berendezésük által jelentős részben már tisztított szennyvizet engednek a csatornába. – Termékeinket műanyag helyett üvegpalackokba töltjük. Úgy tudjuk, a magyar jogszabályok is hamarosan lehetővé teszik a központi visszagyűjtést és újrahasznosítást, megoldva ennek a legnehezebb infrastrukturális feladatát. A préselés után megmaradt szárazanyagot pedig takarmányozási céllal felajánlottuk különböző állatmenhelyek és farmok számára – fogalmazott Lozsádi Dániel.

Olvass tovább!

Zöldülő tányér, egészséges környezet

DietetikusÉletmódFenntarthatóság

Környezetünk és egészségünk védelme nem ellentmondásos célok, hanem szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ismerjétek meg Szabó Adrienn dietetikusunk írásából, hogy hogyan tehettek egészségetekért és a bolygóért, környezettudatos ...